Vacanţele asigurate, soluţia mai scumpă cu care Ministerul Turismului vrea să-i scăpa pe turişti de ţepe
La câteva zile după insolvenţa Terra Tourism, o altă agenţie lasă turiştii fără bani. S-a întâmplat în Mehedinţi, unde o angajată a încasat 15.000 de euro de la turişti, dar le-a dat oamenilor documente false. Ministerul Turismului promite că astfel de ţepe vor fi de domeniul trecutului.
De Redactia Observator la 04.07.2018, 21:39La câteva zile după insolvenţa Terra Tourism, o altă agenţie lasă turiştii fără bani. S-a întâmplat în Mehedinţi, unde o angajată a încasat 15.000 de euro de la turişti, dar le-a dat oamenilor documente false. Ministerul Turismului promite că astfel de ţepe vor fi de domeniul trecutului. Un proiect aflat în dezbatere obligă agenţiile să garanteze pentru toate pachetele turistice vândute. Însă asigurarea ar putea mări bugetul de vacanţă.
Mai mulţi turişti au primit, în loc de vacanţe, chitanţe şi facturi false de la angajata unei agenţii de turism din Mehedinţi. Femeia încasa banii, dar nu înregistra în firmă serviciile plătite de oameni.
DANIEL GUŢĂ, administratorul agenţiei:
Părea foarte credibilă pentru clienţi, chiar exagera, punea ştampilă, semnătură pe fiecare pagină şi aşa mai departe. Ne-am dus să o confruntăm şi în momentul respectiv a fugit.
Femeia a fost, în cele din urmă, identificată de poliţişti. Până acum, prejudiciul ajunge la 15.000 de euro, de la 15 clienţi înşelaţi. Însă, este posibil ca numărul victimelor să fie mai mare.
Clienţii ar putea fi despăgubiţi doar dacă agenţia de la care şi-au cumpărat vacanţă intră în insolvenţă, potrivit unui proiect publicat de Minister. Companiile ar putea fi obligate să garanteze vacanţele vândute şi să asigure repatrierea turiştilor, în caz de nevoie. Totul are, însă, un preţ.
TEODOR CĂLIMĂNESCU, director agenţie de turism:
Contribuie foarte mulţi furnizori, hotelieri, touroperatori nu din România, pentru că majoritatea agenţiilor sunt pe outgoing, 80%.
Reprezentanţii din turism spun că, cel mai probabil, preţul asigurărilor se va reflecta şi în preţul pachetelor turistice. Aşadar, spun ei, nu este exclus să vedem, în perioada următoare, scumpiri de până la 15% la mai multe vacanţe şi circuite.
Din proiect lipseşte, însă, modalitatea de calcul prin care se va stabili asigurarea pachetelor, fapt care nemulţumeşte agenţiile de turism.
CIPRIAN ENEA, consultant în turism:
Nu ştiu dacă există companii de asigurări dispuse să facă aceste asigurări într-o manieră avantajoasă, atât pentru turişti, cât şi pentru agenţiile de turism sau pentru touroperatori. Important este să avem un mecanism de asigurare, să vedem că legislaţia vine şi cu soluţii, nu doar cu obligaţii pentru agenţiile de turism sau pentru turişti.
Vizate de asigurare sunt doar pachetele vândute de agenţii, nu şi serviciile cumpărate individual de către turişti. Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă se află, momentan, în dezbatere publică.