Nou val de scumpiri pentru alimente. A crescut preţul legumelor, dar şi al fructelor
Facturile la energie electrică şi gaze, dar şi preţul carburanţilor au crescut de la 1 octombrie, arată cele mai recente date ale INS. Asta a adus un nou val de scumpiri pentru cele mai multe produse, în special alimentele, dar şi pentru servicii.
De Redactia Observator la 17.10.2018, 13:49- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Facturile la energie electrică şi gaze, dar şi preţul carburanţilor au crescut de la 1 octombrie, arată cele mai recente date ale INS. Asta a adus un nou val de scumpiri pentru cele mai multe produse, în special alimentele, dar şi pentru servicii. A crescut preţul legumelor, dar şi al fructelor. Şi pâinea e acum un pic mai scumpă.
Doar prin raioanele cu lactate şi brânzeturi, preţurile nu au explodat. Pe locul intai la scumpiri sunt cartofii. Cu 19% am platit mai mult pt un kilogram de cartofi in luna septembrie fata de luna august. La un calcul simplu, cu aceiasi bani cumparam doar 800 de grame in loc de un kg.
Reporter: Cumpara lumea?
Producător: Da, mai cumpara. Inca nu au inceput sa se aprovizioneze pt iarna, dar urmeaza.
Reporter: Preturile?
Producător: 2.50 lei kg, care sunt mai frumosi sau 2 lei kg. Anul trecut, pretul cel mai mare a fost intre 1.5 lei kg si 2 lei.
Iar pentru un kilogram de castraveţi, clienţii scot din buzunar chiar şi 5 lei. Într-un an.preţul s-a dublat.
Producător: 2.50 lei kg anul trecut, pe vremea asta. Acum avem la 4 lei, 4.50, 5 lei, depinde cum arata din cauza combustibilului ca e foarte scump, din cauza taxelor foarte mari.
Există totuşi un avantaj, spun oamenii
Cumpărător: Sunt bune, sunt acceptabile. Sunt mai mici ca la supermarket.
Pe de altă parte, vânzătorii se plâng că numărul clienţilor a scăzut.
Producător: Puterea de cumparare este foarte mica la ora actuala. Oboseala e mai mare decat profitul. Nu merită de multe ori.
Şi preţul pâinii a crescut. Seceta din Europa şi-a pus amprenta asupra producţiei de grâu. Ceea ce a dus la scumpirea făinii. La raionul cu brânzeturi este un pic mai bine pentru cumpărători.
Producător: 10 lei la branza de vaca, 5 lei un flacon de lapte, deci 2.5 lei litrul. Asa au fost preturile de vreo 10 ani la noi, nu au urcat la branzeturi.
De la 1 octombrie nu s-au scumpit doar alimentele, ci şi gazele naturale sau carburanţii. Banca Naţională a României prognozează pentru finele acestui an o inflaţie de 3.5%.