Antena LIVE

Curs valutar

Veşti proaste pentru economia Europei. Declinul producţiei s-a adâncit, viitorul industriei este sumbru şi nu dă semne de redresare

Scăderea producției industriale din Europa nu dă semne de încheiere. A scăzut și mai mult în iulie, confirmând cele mai mari temeri ale liderilor UE preocupați de direcția în care se îndreaptă economia zonei euro, relatează POLITICO

De la 25.07.2024, 13:33
Veşti proaste pentru economia zonei euro. Declinul producţiei s-a adâncit, viitorul industriei este sumbru şi nu dă semne de redresare Profimedia

Indicatorul Purchasing Managers (PMI), calculat de S&P Global pe baza unui sondaj derulat în rândul întreprinderilor din zona euro, a scăzut în iulie de la 45,8 puncte în luna precedentă, la 45,6, un minim al ultimelor șapte luni. Este un rezultat dezamăgitor așteptările fiind pentru o creștere modestă la 46.

În ultimii doi ani indicele a fost sub pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei. În Germania, indicatorul a ajuns la 42,6, un minim al ultimilor trei luni, în timp ce în Franța a scăzut pentru a doua lună consecutiv la 44,1.

Economia Germaniei a căzut din nou în zona de contracție

"Pare o problemă serioasă. Economia Germaniei a căzut din nou în zona de contracție, trasă în jos de o scădere abruptă și dramatică a producției sectorului manufacturier. Speranța că acest sector ar putea beneficia de un climat economic global mai bun dispare", a comentat Cyrus de la Rubia, economist la Hamburg Commercial Bank (HCOB). 

Pe acelaşi subiect

Indicatorul Composite Purchasing Managers care include şi sectorul serviciilor, a coborât şi el în luna iulie până la 50,1 puncte, de la un nivel de 50,9 puncte în luna iunie, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.

Arată că activitatea sectorului privat din zona euro a încetinit şi mai mult în luna iulie, apropiindu-se de pragul de cvasi-stagnare, afectată de evoluţia slabă a sectorului manufacturier. "Economia zonei euro suferă oare de o toropeală estivală? Datele semnalează o cvasi-stagnare a sectorului privat în luna iulie", a explicat economistul.

Acesta a subliniat că există o divergenţă semnificativă între "înrăutăţirea puternică a conjuncturii în sectorul manufacturier" şi "creşterea moderată din sectorul serviciilor". "Încetinirea economică observată în ultimele luni nu exclude totuşi posibilitatea unei creşteri a Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea", a estimat economistul.

Declinul producţiei în zona euro s-a adâncit 

Datele arată că atât în Germania, cât şi în Franţa, indicatorul PMI Composite s-a situat în luna iulie sub pragul de 50 de puncte, la 48,7 puncte, respectiv 49,5 puncte. Cifrele semnalează o deteriorare în cazul Germaniei, care în luna iunie afişa un indicator PMI de 50,4 puncte, dar o îmbunătăţire a situaţiei în cazul Franţei, unde indicatorul a crescut cu 1,3 puncte comparativ cu luna iunie.

În timp ce Germania suferă de pe urma performanţelor slabe ale sectorului manufacturier, care nu a reuşit să găsească drumul spre creştere, economia franceză beneficiază de pe urma consecinţelor economice ale Jocurilor Olimpice, subliniază Cyrus de la Rubia.

"Dacă îmbunătăţirea sentimentului de încredere a companiilor în cursul primelor luni ale anului, precum şi o creştere a PIB peste aşteptări în primul trimestru, au susţinut speranţele privind o relansare economică, ultimele evoluţii sunt un adevărat duş rece", estimează Carsten Brzeski, analist la banca ING. "Nu este vorba de un duş răcoritor într-o zi de caniculă ci mai degrabă un duş glacial într-o zi de iarnă când nu funcţionează căldura", a remarcat ironic analistul.

Industria europeană și în principal Germania a fost lovită de creșterea prețurilor la energie după războiul din Ucraina. UE a depășit peste așteptări situația de urgență, găsind alternative la gazul rusesc, de exemplu, prin importurile de gaz natural lichefiat din SUA. Dar speranța că industria europeană se va redresa rapid a dispărut, chiar dacă economia zonei euro, per ansamblu, a revenit la creștere.

Datele Eurostat arată că producția industrială rămâne sub nivelul din 2021 și are o tendință de scădere. Iar factorii de decizie politică încep să realizeze că schimbarea pe care o așteptau nu se produce.

Dezvoltarea economică a zonei euro, bazată pe servicii 

"Dezvoltarea economică a zonei euro se bazează din ce în ce mai mult pe servicii", a scris vineri guvernatorul Băncii Finlandei, Oli Rehn, într-o analiză citată de POLITICO. "Situația industriei, pe de altă parte, este sumbră și nu există niciun semn de redresare". El s-a întrebat dacă nu este timpul să admitem că scăderea actuală a producției nu este temporară și ciclică aşa cum s-a presupus. 

Datele subliniază că Europa întâmpină probleme în a-şi menține competitivitatea şi relevanţa în timp ce China și SUA se luptă pentru a remodela economia globală în contextul unei rivalități geopolitice din ce în ce mai acute.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

economie zona euro industrie declin productie
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Acesta este “Drumul binelui” din România. Locul fascinant, inclus în...
Fanatik.ro
Publicat 16.09.2024
Hyperloop, sistemul de transport care promite viteze de 700 km/h. Test efectuat cu...
spotmedia.ro
Publicat 11.09.2024
Cum sunt influențate ZODIILE de sezonul ECLIPSELOR 2024. Transformări în plan...
Gandul
Publicat 16.09.2024
Cine-i vinovat de inundațiile din sudul Moldovei. Autoritățile și localnicii...
Adevărul
Publicat 16.09.2024
E scandal între ispita Mădălina și Dani Ungureanu de la Insula Iubirii. Ce...
A1
Publicat 15.09.2024
Horoscopul zilei de 17 septembrie 2024. Balanțele se simt iubite. Află ce se...
CaTine
Publicat 16.09.2024
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost...
spynews.ro
Publicat 16.09.2024
Soția regretatului Gigi Mulțescu dă vina pe vaccinul anti-COVID pentru...
GSP
Publicat 16.09.2024
Imagini inexplicabile surprinse în timpul nopții, la ora 00:31, într-o...
Click.ro
Publicat 16.09.2024
Fenomenul astronomic care va schimba cerul. Ce se va întâmpla pe 17 septembrie
Useit
Publicat 16.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit...
Redacţia.ro
Publicat 16.09.2024
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme...
libertatea.ro
Publicat 16.09.2024
Lady Gaga le-a răspuns celor care i-au spus că „nu va fi niciodată...
ZU
Publicat 16.09.2024
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să...
Hello taste
Publicat 15.09.2024
Epilepsia la copii: cauze, tipuri și tratament
Deparinti
Publicat 16.09.2024
Locuințe noi în București. Când s-ar putea termina blocajul din...
ziare.com
Publicat 16.09.2024
Thalía a participat în cadrul premiilor MTV VMA. Diva a purtat o rochie...
Happy
Publicat 16.09.2024
Alimente care previn constipația. Metode naturale de tratament pentru această...
Medicool
Publicat 16.09.2024
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce...
orangesport.ro
Publicat 13.09.2024