Antena LIVE

Curs valutar

Victoria lui Trump ar putea revigora economia mondială, explică analistul Adrian Negrescu. Cum poate profita România

Analistul economic Adrian Negrescu consideră că victoria lui Donald Trump ar putea revigora economia mondială, iar în privinţa celei americane, „este cert că această victorie va însemna o nesperată gură de oxigen”. În acest context, România trebuie să atragă investitorii americani „cu facilităţi fiscale, cu oportunităţi concrete de investiţii greenfield în România”, consideră specialistul.

De la 06.11.2024, 15:04
WhatsApp
Victoria lui Trump ar putea revigora economia mondială, explică analistul Adrian Negrescu. Cum poate profita România Shutterstock

Alegeri SUA 2024. „Donald Trump a promis, în campania electorală, că „va pune capăt inflaţiei şi va face America din nou accesibilă pentru business”. Rămâne de văzut dacă va reuşi Trump, dincolo de vorbe, să facă cu adevărat ce a promis. Cert este că, pentru economia americană, victoria lui Trump va însemna o nesperată gură de oxigen, în condiţiile în care noul preşedinte a clamat în dese rânduri că interesele americane trebuie să se afle în prim-plan”, a declarat, miercuri, pentru News.ro analistul Adrian Negrescu, după anunţul lui Trump, care şi-a revendicat victoria în alegerile din SUA, în detrimentul Kamalei Harris.

Potrivit analistului, reducerea reglementărilor, în special în sectoarele financiar şi energetic, ar putea stimula creşterea economică pe termen scurt, ceea ce ar putea, de asemenea, consolida dolarul, ştiut fiind că republicanii favorizează, de obicei, scăderea impozitelor şi reducerea cheltuielilor publice.

„Astfel de politici ar putea duce la deficite bugetare mai mici şi la o potenţială întărire a dolarului. Nu este exclus, de asemenea, judecând după ce a spus Trump în campanie, să asistăm la scăderi potenţiale ale ratelor impozitului pe profit, care ar putea fi considerate pozitive pentru creşterea economică din SUA şi ar putea exercita o anumită presiune ascendentă asupra dolarului”, a explicat Negrescu.

„E de aşteptat ca euro să slăbească în faţa dolarului, ca şi lira sterlină”

Pe acelaşi subiect

El a completat spunând că e de aşteptat ca noua administraţie republicană „să urmeze politici comerciale mai protecţioniste”, ceea ce „ar spori tensiunile comerciale, dar ar putea consolida dolarul ca monedă de refugiu”, iar astfel America ar avea avea de câştigat.

„Totodată, este probabil ca Trump să încerce să influenţeze şi politica dobânzilor. Istoria ne-a demonstrat că administraţiile republicane tradiţionale au favorizat politici care ar putea conduce la o politică monetară mai strictă, ducând la creşterea ratelor dobânzilor şi, implicit, ar putea consolida dolarul. În condiţiile în care noul preşedinte va miza pe toate aceste măsuri, este de aşteptat ca euro să slăbească în faţa dolarului, la fel ca şi lira sterlină. O politică comercială americană mai protecţionistă ar putea crea incertitudine în relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi SUA, ceea ce ar putea exercita presiuni asupra lirei sterline”, a explicat Negrescu.

Analistul consideră că un „focus mult mai puternic” pe interesul american ar putea afecta şi comerţul global, relaţiile comerciale la nivel internaţional. „Dacă o administraţie republicană îşi urmează politicile comerciale tradiţionale, mai protecţioniste, monedele pieţelor emergente ar putea slăbi în raport cu dolarul american. Creşterea ratelor dobânzilor din SUA ar putea, de asemenea, să reducă atractivitatea monedelor cu randament mai ridicat de pe pieţele emergente”, a declarat Adrian Negrescu.

Ce trebuie să facă Europa

În acest context, Europa trebuie, în primul rând, să încerce „să îşi apere mai puternic interesele comerciale”, „să anticipeze fluctuaţiile bursiere şi valutare potenţiale” şi „să îşi adapteze politicile de reglementare”. „Asta deoarece acestea ar putea avea un impact asupra lanţurilor de aprovizionare, a operaţiunilor internaţionale şi a strategiei generale de afaceri”, a explicat Negrescu.

Analistul economic a spus, în privinţa României, că ţara noastră trebuie, în primul rând, „să îşi consolideze parteneriatul strategic cu Washington-ul, mai ales în zona de securitate şi investiţii strategice”.

„În plus, să sperăm că noua putere de la Bucureşti va reuşi să construiască o platformă de business menită să atragă investitorii americani cu facilităţi fiscale, cu oportunităţi concrete de investiţii greenfield în România. Relaţiile noastre comerciale cu SUA sunt sub potenţial – avem schimburi economice de 5-6 miliarde de euro, în condiţiile în care Polonia are 20 de miliarde de dolari. Nu mai vorbim de investiţiile de miliarde de dolari pe care americanii le-au făcut în această ţară, dar şi în Cehia şi Slovacia. Altfel spus, să acţionăm activ, să mizăm pe uriaşa oportunitate generată de procesul de reconstrucţie a Ucrainei şi să încercăm să punem la masă investitorii români cu cei americani”, a conchis Adrian Negrescu.

Donald Trump şi-a revendicat victoria la alegerile din SUA, după ce a câştigat în Carolina de Nord, Georgia şi Pennsylvania, trei state-cheie. Republicanii au obţinut controlul Senatului.

Potrivit proiecţiilor pe care le fac diverse instituţii media din SUA, până în prezent, Donald Trump a câştigat 266 voturi în Colegiul Electoral, în timp ce Kamala Harris are 219 voturi. Este nevoie de cel puţin 270 de voturi electorale (voturi reprezentative pentru statele americane în Colegiul Electoral) pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024. Deşi victoria sa pare clară, dar nu certă, el a ieşit să o revendice, promiţând Americii „o epocă de aur”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri sua 2024 rezultate alegeri sua donald trump
Întrebarea zilei
Concediu de odihnă pentru burnout. Credeţi că iniţiativa ar trebui pusă în practică mai repede?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Condimentul banal care provoacă halucinații. Multe gospodine îl țin în...
Fanatik.ro
Publicat 06.11.2024
Acești șobolani uriași pot fi cea mai eficientă armă împotriva unei...
spotmedia.ro
Publicat 04.11.2024
Inundațiile din Spania sunt șocante, dar nu complet surprinzătoare. Cum se...
spotmedia.ro
Publicat 30.10.2024
Cele trei ZODII care vor fi înșelate în noiembrie: Nu vor ierta infidelitatea
Gandul
Publicat 05.11.2024
Cum s-ar putea spânzura România cu colacul de salvare de la FMI. Paradoxul,...
Adevărul
Publicat 06.11.2024
Asia Express sezonul 7, 5 noiembrie 2024. Concurenții au ajuns la un câmp cu...
A1
Publicat 06.11.2024
Horoscopul zilei de 7 noiembrie 2024. Gemenii sunt pregătiți pentru o schimbare....
CaTine
Publicat 06.11.2024
JO este în doliu, după ce bunicul ei a murit! Postarea emoționantă făcută de...
spynews.ro
Publicat 06.11.2024
Românca l-a cucerit pe Radu Banciu: „Fardată, e cea mai frumoasă femeie din...
GSP
Publicat 05.11.2024
Maioneză fără ulei. Ingredientul care o face să aibă un gust demențial, dar...
Click.ro
Publicat 05.11.2024
Un influencer pro-Trump a recunoscut că a primit bani de la un agent rus. Ce...
Useit
Publicat 06.11.2024
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime
Redacţia.ro
Publicat 02.11.2024
Donald Trump a câștigat alegerile și este, din nou, președintele Statelor...
libertatea.ro
Publicat 06.11.2024
Ariana Grande a strălucit la premiera filmului „Wicked” din Sydney,...
ZU
Publicat 06.11.2024
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Hello taste
Publicat 06.11.2024
Când începe vacanța de Crăciun 2024 pentru elevi și cât durează. Câte...
Deparinti
Publicat 06.11.2024
NASA dezvăluie evenimente misterioase din satelit: ”Se...
ziare.com
Publicat 06.11.2024
Ninel Conde și soțul împlinesc 1 an de când s-au căsătorit. Bărbatul este...
Happy
Publicat 06.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita...
Medicool
Publicat 06.11.2024