Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Rezultate alegeri SUA 2024. Victorie categorică a lui Donald Trump: A câştigat şi Arizona şi are 312 electori

Rezultate Alegeri SUA 2024. Donald Trump se întoarce la Casa Albă după o victorie istorică. A câștigat statele cheie Nevada, Carolina de Nord, Georgia, Pennsylvania, Wisconsin şi Arizona și şi-a asigurat cel 312 de electori. Pentru republicani este o triplă victorie: vor controla Casa Albă, Senatul şi cel mai probabil Camera Reprezentanţilor. În plus, Trump conduce şi la votul popular, unde are peste 74 de milioane de voturi.

de Redactia Observator

la 10.11.2024 , 13:41

REZULTATE ALEGERI SUA 2024
Trump
Trump
270 electori necesari
Harris
Harris
312 226
Legenda: TrumpHarris
Click pe statele de mai sus pentru a vedea rezultatul votului.

LIVE TEXT ALEGERI SUA 2024. Pe observatornews.ro puteţi vedea în timp real cele mai noi informaţii despre cum votează America, analize, explicaţii, reacţii, precum şi harta electorală cu rezultatele în fiecare stat.

UPDATE 10 noiembrie, ora 11:40 Trump s-a impus şi la votul popular acolo unde a strâns peste 74 de milioane de voturi, 74.532.699 mai exact. Kamala Harris a strâns doar 70.856.199 de voturi.

UPDATE 10 noiembrie, ora 09:08 Donald Trump își consolidează victoria în alegerile prezidențiale din SUA cu o nouă reușită importantă. Postul NBC News anunță că fostul președinte a câștigat și Arizona, ultimul stat rămas neconfirmat până acum. Succesul din Arizona îi aduce lui Trump încă 11 voturi în colegiul electoral, ridicându-i scorul final la 312 voturi, față de cele 226 obținute de contracandidata democrată Kamala Harris. Pentru a deveni președinte, un candidat are nevoie de 270 de voturi electorale.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE 8 noiembrie, ora 11:20 Donald Trump a strâns în total peste 73.361.410 voturi iar Kamala Harris peste 69.043.761. A mai rămas statul Arizona de anunţat oficial 

Pe acelaşi subiect

UPDATE 8 noiembrie, ora 11:00 Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale şi în statul Nevada, al şaselea dintre cele şapte state-cheie ale acestui scrutin prezidenţial, unde se considera că votul va fi foarte strâns, potrivit proiecţiilor CNN. Democraţii câştigaseră în acest stat toate alegerile prezidenţiale din 2008 încoace, dar Donald Trump a reuşit "să întoarcă" votul în favoarea lui şi încă destul de clar.

UPDATE 7 noiembrie, ora 6:20 - În statul Maine, vicepreședinta Kamala Harris a câștigat 3 electori, în timp ce Donald Trump a luat doar unul. Republicanul, în schimb, a obţinut victoria în Alaska (3 voturi electorale), relatează CNN. Au mai rămas de numărat voturile în Arizona și Nevada. 

UPDATE 23:30 - Rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA "nu este ceea ce ne-am dorit", dar "trebuie să îl acceptăm", a declarat miercuri candidata democrată Kamala Harris într-un discurs susţinut la Universitatea Howard din Washington, relatează Reuters. Ea a precizat că l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victorie, spunându-i că "îl vom ajuta" cu transferul paşnic de putere. "Deşi recunosc aceste alegeri, nu recunosc lupta care a alimentat această campanie", le-a mai spus ea susţinătorilor la Universitatea Howard, un colegiu istoric pentru persoanele de culoare. "Nu vom renunţa niciodată la lupta pentru democraţie şi statul de drept", a adăugat ea. Harris s-a angajat să continue să lupte pentru drepturile femeilor şi împotriva violenţei armate, dar şi pentru "demnitatea pe care toţi oamenii o merită". "Lumina promisiunii Americii va arde întotdeauna puternic atât timp cât nu vom renunţa", a subliniat ea, declarându-se, totodată, "mândră" de cursa pe care a dus-o.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 22:48 - Cele două dosare penale federale pe numele lui Donald Trump vor fi cel mai probabil închise înainte ca acesta să preia mandatul pe 20 ianuarie 2025, relatează NBC News. Este vorba despre dosarul privind tentativa de a răsturna ilegal rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 și despre cel privind păstrarea unor documente confidenţiale după plecarea de la Casa Albă.

UPDATE 21:57 - Joe Biden, preşedintele încă în funcţie al SUA, l-a sunat pe Donald Trump, viitorul preşedinte, pentru a-l felicita şi l-a invitat la Casa Albă. Liderul democrat în vârstă de 81 de ani "se va adresa naţiunii" joi pentru a discuta rezultatele alegerilor şi perioada de tranziţie, a precizat Casa Albă. Conform Casei Albe, Biden s-a angajat, de asemenea, "să asigure o tranziţie lină şi a subliniat importanţa de a lucra pentru a aduce ţara împreună". Biden a avut o discuţie şi cu Kamala Harris, a adăugat Casa Albă, potrivit Agerpres.

UPDATE 21:28 - Premierul canadian Justin Trudeau a încercat miercuri să-i liniştească pe canadienii "îngrijoraţi" asupra viitorului relaţiilor dintre ţara lor şi SUA odată cu revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump, care l-a descris odată pe Trudeau drept un "nebun de extremă stânga", relatează AFP şi Reuters. "Ne pregătim de mult timp pentru această posibilitate şi suntem pregătiţi", a susţinut în faţa presei premierul liberal Trudeau. El va trebui să facă faţă anul viitor unor alegeri legislative pe care, conform sondajelor, riscă să le piardă în faţa conservatorilor. "Vom relua discuţiile aprofundate cu echipa lui Donald (Trump) pentru a ne asigura că vom construi o lume mai bună pentru canadieni, pentru americani şi pentru lumea întreagă", a promis Trudeau, recunoscând totuşi că pe plan global atmosfera politică "a devenit mult mai dificilă şi mai complexă" faţă de perioada primului mandat al lui Trump dintre anii 2017 şi 2021.

UPDATE 20:50 - Kamala Harris l-a sunat miercuri pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale, potrivit unui consilier al candidatei democrat, transmit France Presse şi EFE, citate de Agerpres. Vicepreşedinta, care prin acest apel îşi recunoaşte înfrângerea, i-a vorbit viitorului preşedinte despre importanţa unui transfer paşnic al puterii şi a faptului de a fi un preşedinte pentru toţi americanii, a adăugat acest consilier, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

UPDATE 20:19 - Fostul preşedinte american George W. Bush l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale. "Îl felicit pe preşedintele Trump pentru alegerea sa ca al 47-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, precum şi pe vicepreşedintele ales J.D. Vance şi pe familiile lor", a afirmat Bush într-un comunicat, citat de DPA. Republicanul Bush, care a fost preşedinte între 2001 şi 2009, le-a mulţumit de asemenea "preşedintelui Biden şi vicepreşedintelui Harris pentru serviciile aduse ţării noastre". "Participarea puternică la aceste alegeri este un semn al sănătăţii republicii noastre şi al forţei instituţiilor noastre democratice", a adăugat el.

UPDATE 18:08 - Kamala Harris va susţine un discurs la Universitatea Howard după ce a pierdut alegerile în faţa lui Donald Trump. De asemenea, este de aşteptat ca Harris să-l sune pe Trump pentru a-şi recunoaşte înfrângerea, informează CNN.

UPDATE 17:46 - Donald Trump revine la Casă Albă pentru al doilea mandat ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii, după cel din 2016. Republicanul a învins-o pe Kamala Harris în majoritatea statelor cheie. Ce a mers prost pentru actuala vicepreşedintă? O analiză realizată de Financial Times trece în revistă 5 greşeli care au costat-o Casa Albă pe Kamala Harris.

UPDATE 17:45 - Donald Trump a devenit al 47-lea preşedinte al SUA şi se întoarce la Casa Albă pentru al doilea mandat după o pauză de 4 ani. Este primul preşedinte american reales după ce a fost condamnat penal în New York pentru falsificarea unor documente în dosarul "Hush Money". Mai are alte 3 dosare, este acuzat în Washington de conspiraţie la răsturnarea alegerilor din 2020, în Georgia este acuzat de interferență pentru răsturnarea rezultatului de la alegeri iar în Florida de manipularea necorespunzătoare a unor documente secrete. Pe lângă cele patru dosare penale, mai are un proces civil în New York unde un judecător a decis că Donald Trump trebuie să plătească o amendă de 454 de milioane de dolari pentru că a mințit cu privire la averea sa. Trump a pledat nevinovat la toate acuzațiile.

UPDATE 17:26 - După o revenire răsunătoare la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump se pregăteşte să aducă la Casa Albă o galerie de personaje colorate, comentează miercuri AFP, citată de Agerpres. Ce rol va avea Elon Musk în viitoarea administraţie

UPDATE 16:50 - Premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut miercuri apel la o nouă strategie a UE cu privire la Ucraina în urma victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, relatează DPA, citată de Agerpres. Dat fiind că Trump ar putea întrerupe ajutorul SUA acordat Kievului pentru a se apăra de Rusia, apare întrebarea dacă Europa va fi capabilă să-şi asume singură sprijinul financiar şi militar pentru Ucraina, a declarat Orban la un summit al ţărilor vorbitoare de limbă turcă în capitala kârgâză Bişkek. "Există îndoieli serioase în acest sens, astfel încât este nevoie de o nouă strategie europeană", a declarat Orban, potrivit agenţiei de presă ungare de stat MTI.

UPDATE 15:47 - Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale, declarându-se 'convins că Statele Unite vor susţine aspiraţiile legitime' ale palestinienilor, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres. În mesaj, Abbas 'a exprimat aspiraţia sa de a lucra cu preşedintele Trump pentru pacea şi securitatea regiunii, subliniind angajamentul poporului palestinian în favoarea libertăţii, autodeterminării şi suveranităţii statului, în conformitate cu dreptul internaţional', se spune în comunicatul preşedinţiei palestiniene. În lumea arabă, lideri şi monarhi au salutat victoria lui Donald Trump, pe fondul incertitudinilor privind impactul pe care preşedinţia sa îl va avea în Orientul Mijlociu, consemnează dpa. 'Îi urez mult succes în atingerea intereselor poporului american', a declarat preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi.

UPDATE 15:00 - Încă se numără voturile în 5 state: Nevada, Arizona, Michigan, Alaska și Maine.

UPDATE 13:12 - Corespondenţă Observator din Washington, oraşul în care vicepreşedinta Kamala Harris a avut sediul de campanie.

UPDATE 13:02 - VICTORIE Kamala Harris în New Hampshire​​ (4 electori). Vicepreşedinta SUA are, conform proiecţiei CNN, 222 de electori. 

UPDATE 12:32 - VICTORIE Donald Trump în Wisconsin (10 electori). Cu această victorie, al patrulea stat-cheie câştigat de republican din cele şapte, fostul preşedinte are asigurate 277 de voturi în Colegiul Electoral. 

UPDATE 12:05 - Donald Trump conduce votul popular cu peste 70 de milioane de voturi versus Kamala Harris, care a obţinut aproape 65 de milioane de voturi. 

UPDATE 11:42 - China anunţă că respectă procesul electoral din Statele Unite. Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a declarat că Beijingul "aşteaptă rezultatele" pentru a vedea cum gestionează relaţia cu următoarea administraţie americană. "După rezultate, vom acţiona în consecinţă", a spus oficialul chinez.

UPDATE 11:39 - VICTORIE Kamala Harris în New Jersey​ (14 electori). 

UPDATE 11:21 - Dow Jones, indicele de referință al pieței bursiere americane, a crescut cu 1000 de  puncte, după ce Donald Trump şi-a anunţat victoria.

UPDATE 10:41 - VICTORIE Kamala Harris în Minnesota (10 electori). Vicepreşedinta SUA a obţinut până acum, potrivit CNN, 205 electori. Donald Trump a câștigat 267 de voturi electorale – la doar 3 distanță de cele 270 de care are nevoie pentru a fi ales al 47-lea președinte al Statelor Unite.

UPDATE 10:31 - Un mesaj de felicitare pentru Donald Trump a transmis şi președintele Klaus Iohannis. "Felicitări, președinte ales Donald Trump, pentru victoria ta! România este un aliat strategic puternic și angajat al SUA. Prin eforturile noastre comune, vom aduce pace și prosperitate atât pentru țările noastre, și nu numai, apărând interesele noastre comune", scrie Klaus Iohannis.

UPDATE 10:30 - Preşedintele Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Donald Trump pentru "impresionanta sa victorie la alegeri".

UPDATE 10:28 - Şi premierul israelian Netanyahu l-a felicitat pe Donald Trump. "Întoarcerea ta istorică la Casa Albă oferă un nou început pentru America și o reangajare puternică față de marea alianță dintre Israel și America. Aceasta este o victorie uriașă!", a spus Netanyahu tot pe X.

UPDATE 10:21 - Emmanuel Macron, dar şi alți politicieni de rang înalt au reacționat după ce Donald Trump și-a revendicat victoria la alegerile prezidențiale. Preşedintele francez a publicat un mesaj pe X, prin care transmite că este "gata să lucreze" cu republicanul, care este la un pas să câştige un nou mandat la Casa Albă.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Înaintea lui, şi premierul maghiar Viktor Orban l-a felicitat pe Donald Trump. "Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA!  Felicitări preşedintelui Donald Trump pentru victoria sa uriaşă. O victorie foarte necesară pentru lume!" - a scris Viktor Oban pe X.

UPDATE 9:52 - VICTORIE Kamala Harris în Connecticut (7 electori). 

UPDATE 9:33 - Trump revendică victoria! Republicanul a anunţat că a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. "Am obținut o victorie incredibilă", a spus el în fața propriilor suporteri din Florida. Discursul a fost ținut la puțin timp după ce estimările au arătat că Donald Trump s-a impus în cel puțin trei state cheie. "Țara noastră trebuie să se vindece, trebuie să apărăm frontierele și să rezolvăm toate problemele cu care se confruntă. Am obținut o victorie incredibilă este o victorie politică cum nu s-a mai inregistrat in țara noastră", a spus Trump în prima parte a discursului. El le-a făcut o promisiune americanilor. "Va fi epoca de aur a Americii", a promis Trump.

UPDATE 09:16 - Donald Trump și Kamala Harris au câştigat câte un elector în Nebraska. Pe republican îl mai despart 4 voturi de Casa Albă.

UPDATE 09:16 VICTORIE Donald Trump și în Pennsylvania (19 electori).

UPDATE 8:36 - Secțiile de votare din statul american Alaska s-au închis. Alegerile din SUA se apropie de final deoarece în curând se vor închide și secțiile din Hawaii. Conform rezultatelor din celelalte state, Donald Trump este favorit să câștige alegerile prezidențiale. Candidații la președinție au nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga președinția.

UPDATE 08:04 - VICTORIE Kamala Harris în New Mexico (5 electori).

UPDATE 07:38 - VICTORIE Donald Trump și în Georgia (16 electori), potrivit proiecției CNN. Este al doilea stat-cheie câștigat de republican din cele 7.

UPDATE 07:34 - Republicanii au recâştigat majoritatea în Senatul SUA, după ce au câştigat, în detrimentul contracandidaţilor democraţi, cursele electorale din Ohio şi Virginia de Vest, relatează Associated Press. Republicanii vor controla camera superioară a Congresului pentru prima dată în ultimii patru ani. Ei au acum 51 dintre cele 100 de locuri în Senat. În schimb, până acum, niciunul dintre partide nu pare să aibă un avantaj în lupta pentru controlul Camerei Reprezentanţilor, unde republicanii deţin în prezent o majoritate restrânsă.

UPDATE 06:56 - VICTORIE Donald Trump în Nebraska (3 electori).

UPDATE 06:53 - VICTORIE Kamala Harris în Washington (12 electori), Hawaii (4 electori) şi Virginia (13 electori), potrivit proiecției CNN.

UPDATE 6:40 - VICTORIE Donald Trump în Carolina de Nord (16 electori).

UPDATE 6:20 - Donald Trump conduce în 5 state-cheie. În Pennsylvania, după numărarea a circa 76% dintre voturi, Trump are 51.1, iar Harris 47.9%. În Carolina de Nord conduce cu 50.7% la 47.9%, după numărarea a circa 87% dintre voturi. În Georgia, după numărarea a 90% dintre voturi, Trump are 50.9%, iar Harris are 48.3. Și în Wisconsin republicanul are cifre bune:  50.4% la 48.0%, după numărarea a circa 63% dintre voturi. Iar în Arizona este aproape la egalitate cu Harris, 49.6% la 49.5%. Democrata are vești bune doar din Michigan, unde conduce cu 50%, la 48.2%.

UPDATE 06:18 - VICTORIE Kamala Harris în Oregon (8 electori), potrivit proiecției CNN.

UPDATE 06:11 - VICTORIE Donald Trump în Idaho (4 electori).

UPDATE 06:00 - VICTORIE Kamala Harris în California (54 electori).

UPDATE 05:47 - Potrivit CNN, Kamala Harris are 46,3% din votul popular (42.058.146 voturi), în timp ce Donald Trump are 52,3% (47.573.115 voturi).

UPDATE 05:39 VICTORIE Donald Trump în Iowa (6 electori). Republicanul a ajuns la 201 electori. Este nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale pentru a câștiga alegerile prezidențiale.

UPDATE 05:20 VICTORIE Kamala Harris în Colorado (10 electori). Candidata democrată a ajuns la 91 de electori, cu mult în urma lui Donald Trump, însă scorul cel mai probabil se va echilibra pe măsură ce vor veni rezultatele de pe coasta de vest a SUA.

UPDATE 05:15 VICTORIE Donald Trump în Mississippi și Ohio. Cu aceste state tradiționale republicane câștigat la urne ce îi mai aduc 23 electori, Trump ajunge la 195 de electori.

UPDATE 05:10 În statul-cheie Pennsylvania, după numărarea a circa 48% dintre voturi, Donald Trump are 1.678.415 voturi (50,3%), față de 1.627.499 voturi (48,7%) obținute de Kamala Harris. În Georgia, alt stat extrem de important în economia alegerilor, după numărarea a circa 81% dintre voturi, Trump are 51.8%, iar Kamala Harris 47.2%. Dacă Donald Trump câștigă ambele state, șansele sale de a reveni la Casa Alb cresc simțitor.

Ce trebuie să ştii despre alegerile din SUA:

UPDATE VICTORIE Donald Trump în Montana și Utah. Montana, cu 4 electori, și Utah, cu 6, au fost câștigate de Trump. Aceste voturi electorale, deși nu cruciale, îi întăresc poziția și avansul în cursa pentru președinție.

UPDATE 04:50 Un judecător a prelungit votarea în comitatul Clearfield, din Pennsylvania, până la ora locală 21.00, după o ameninţare la clădirea administrativă din comitat unde se află o secţie de votare, relatează CNN.

UPDATE 04:35 VICTORIE Kamala Harris în New York. Statul New York, cu cei 28 de electori, va merge în tabăra democraților, așa cum era de așteptat.

UPDATE 04:25 VICTORIE Donald Trump în Louisiana. Louisiana (8 electori) votează, de obicei, preponderent republican la alegerile prezidențiale și are o istorie recentă de susținere a candidaților conservatori. Începând din anii 2000, statul a votat constant pentru candidații republicani în alegerile naționale. Proiecția a fost făcută de Reuters și Associated Press. Trump a ajuns, astfel, la 162 de electori, conform rezultatelor parțiale.

UPDATE 04:20 VICTORIE Kamala Harris în Illinois și Rhode Island. Harris a obținut victorii în Illinois (19 electori) și Rhode Island (4 electori), consolidând sprijinul democraților în aceste bastioane tradiționale. Democrata are 53 de electori.

UPDATE 04:10 VICTORIE Kamala Harris în Delaware. Harris a obținut o victorie așteptată în Delaware (3 electori), un bastion tradițional al democraților. Până acum statele fidele celor două partide au votat conform așteptărilor - nicio surpriză majoră. Kamala Harris a ajuns la 30 de electori, conform proiecțiilor CNN / Reuters / AP.

UPDATE 04:00 VICTORIE Donald Trump în Texas, Wyoming, Dakota de Sud și Dakota de Nord. Republicanul Donald Trump a obținut victorii semnificative în mai multe state considerate bastioane roșii, printre care Texas (40 de electori), Wyoming (3 electori), Dakota de Sud Wyoming (3 electori) și Dakota de Nord Wyoming (3 electori). Trump a ajuns, astfel, potrivit proiecțiilor CNN / AP / Reuters la 154 de electori din cei 270 necesari.

UPDATE 03:55 Fostul preşedinte american Donald Trump le-a transmis susţinătorilor săi printr-un mesaj video marţi noapte că se aşteaptă la "o mare victorie" şi a invitat oamenii să-l însoţească pentru a afla rezultatele alegerilor, relatează EFE.

UPDATE 03:45 Donald Trump conduce în statul-cheie Georgia, după numărarea a circa 64% dintre voturi. Republicanul are 52.7%, Kamala Harris 47%.

UPDATE 03:40 Senatorul democrat Bernie Sanders (Vermont), în vârstă de 83 de ani, un reprezentant al stângii americane, a fost reales în al patrulea mandat, relatează AFP.

UPDATE 03:30. VICTORIE Donald Trump în Arkansas. Statul Arkansas, cu șase electori, a fost câștigat de Donald Trump, anunță CNN.

UPDATE 03:27 VICTORIE Donald Trump în Carolina de Sud. CNN transmite că, potrivit proiecțiilor, Donald Trump va câștiga alegerile în statul Carolina de Sud, cu 9 electori. 

UPDATE 03:10 Republicanii au câştigat marţi un loc în Senatul SUA care aparţinuse anterior democraţilor, prin victoria lui Jim Justice în statul Virginia de Vest, conform proiecţiilor CBS News şi Fox News, preluate de AFP. Acest mandat era deţinut de Joe Manchin, un fost democrat care nu a candidat pentru realegere, şi se aştepta o victorie republicană în acest stat de dreapta.

UPDATE 03:05 VICTORIE Kamala Harris în Massachusetts, Maryland și DC. Proiecțiile CNN arată că vicepreședinta Statelor Unite va câștiga alegerile în Massachusetts (11 electori), Maryland (10 electori) și District of Columbia (3 electori).

UPDATE 03:03 VICTORIE Donald Trump în Oklahoma, Missouri, Tennessee, Alabama și Florida. Potrivit proiecțiilor CNN / Reuters, statele Oklahoma (7 electori), Missouri (10 electori), Tennessee (11 electori), Alabama (9 electori) și Florida (30 de electori) au fost câștigate de Donald Trump.

UPDATE 02:45 În Georgia, stat extrem de important pentru ambii candidați, primele cifre sunt: Donald Trump - 62.7%, Kamala Haris - 38.3%, însă cifrele se schimbă de la o clipă la alta și mai sunt de numărat foarte multe voturi.

UPDATE 02:30 VICTORIE Donald Trump în Virginia de Vest. Donald Trump poate fi aproape sigur de o victorie în Virginia de Vest, arată proiecțiile CNN și AP pentru acest stat. Niciun democrat nu a mai obţinut vreo victorie în alegerile prezidenţiale din acest stat de la Bill Clinton în 1996.

UPDATE 02:15 VICTORIE Donald Trump în Kentucky și Indiana. CNN, Reuters și Associated Press confirmă victoria lui Trump în Kentucky și Indiana, precum și succesul obținut de Harris în Vermont. Acest stat mic a votat cu democraţii în precedentele opt alegeri prezidenţiale. În Georgia scorul este foarte strâns: 51% Donald Trump - 48.5% Kamala Harris. 

UPDATE 02:10 În Florida, primele date CNN arată că Trump conduce cu 51.3%, un mic avans față de procentul Kamalei Harris - 47.7%. Reamintim că cifrele se schimbă de la un minut la altul.

UPDATE 02:05 VICTORIE Kamala Harris în Vermont. CNN, Reuters și Associated Press dau ca sigură o victorie a Kamalei Harris în statul Vermont, un bastion democrat. 

UPDATE 01:50 Primele secţii de votare s-au închis în cursa prezidenţială extrem de strânsă dintre Kamala Harris şi Donald Trump, dar ar putea trece câteva zile până când va fi declarat un câştigător, în timp ce alegătorii continuă să voteze în Statele Unite, relatează AFP.

Votarea s-a încheiat la ora locală 18:00 (23:00 GMT) la unele secţii din statele Indiana şi Kentucky. În alte părţi din cele două state, pe care fostul preşedinte republican Donald Trump este aşteptat să le câştige, locuitorii au la dispoziţie o oră suplimentară pentru a vota.

UPDATE 01:15 CNN a anunțat primele rezultate din statele Indiana și Kentucky. Potrivit proiecției, Donald Trump are 66.3% în Kentucky, iar Kamala Harris 32.6%. Kentucky are 8 electori. În statul Indiana, Donald Trump are 57.9%, Kamala Harris - 40.6%. Indiana are 11 voturi electorale.

UPDATE 01:10 Milwaukee, cel mai mare oraș din Wisconsin, va renumăra 30.000 de "absentee ballots" din cauza unei erori tehnice. "Absentee ballots" se referă la buletinele de vot pe care alegătorii le pot solicita și utiliza pentru a vota fără a fi prezenți la secția de votare în ziua alegerilor.

UPDATE 01:05 În state-cheie din SUA prezența la vot este ridicată, în pofida unor amenințări nefondate care ar proveni din Rusia, scrie CNN.

UPDATE 00:55. Candidatul republican la alegerile din SUA, Donald Trump, a vorbit marţi despre "zvonuri" că operaţiunile de vot din Philadelphia sunt parazitate de "fraude masive", fără a oferi nicio dovadă pentru aceste acuzaţii, relatează AFP.

UPDATE 00:45 Starea democrației și a economiei sunt cele două probleme principale aflate în mintea alegătorilor, arată rezultatele sondajului exit poll făcut la nivel național de CNN.

UPDATE 00:30 Un judecător din SUA a respins marţi o încercare a republicanilor de a bloca şapte comitate din Georgia, unul dintre statele decisive în alegerile prezidenţiale, să accepte unele buletine de vot prin corespondenţă şi i-a mustrat pe avocaţii partidului pentru ceea ce el a numit discriminare împotriva oponenţilor politici, relatează Reuters.

UPDATE 00:15 Candidatul republican la postul de vicepreşedinte J.D. vance, partenerul de cursă al lui Donald Trump, le cere alegătorilor să rămână la coadă să voteze, avertizând că republicanii "încă ar putea să câştige sau să piardă", relatează CNN.

UPDATE 00:07 Un bărbat, Isaac Sissel, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat marţi în statul Michigan, acuzat de faptul că a ameninţat să comită un atac violent în cazul în care fostul preşedinte republican obţine o victorie în alegeri, relatează CNN.

UPDATE 23:50. Specialistul în sondaje Nate Silver a publicat, cu câteva ore înainte de închiderea urnelor în SUA, mult așteptata sa predicție finală pentru alegerile din 2024. El spune că rezultatul este "literalmente mai strâns decât o aruncare a unei monede" și ar putea fi cea mai echilibrată cursă electorală din istoria SUA, cu doar câteva ore înainte de închiderea urnelor.

UPDATE 23:44 Candidata democrată la preşedinţie, vicepreşedinta Kamala Harris, îi îndeamnă marţi pe locuitorii statului Carolina de Nord care nu au votat încă să iasă la vot, relatează AP.

UPDATE 23:20 Echipa Harris încheie ziua alegerilor cu un optimism prudent în privința rezultatului din această seară. Mai mulți consilieri seniori ai lui Harris, care au petrecut recent timp în statele-cheie, spun că observă semne importante de avânt pe teren în mai multe state cruciale, inclusiv Pennsylvania și Michigan, transmite CNN. Mai multe persoane care au discutat recent cu Harris spun că vicepreședintele își petrece ziua vorbind cu consilierii și dând interviuri, concentrându-se pe mobilizarea alegătorilor. Consilierii spun că Harris este reticentă să discute chiar și posibilitatea unei victorii în această seară.

UPDATE 23:15 Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden, discret în ziua alegerilor, îi îndeamnă marţi pe americani să voteze. "Făceţi-vă auzită vocea! Votaţi", îndeamnă pe X şeful în exerciţiu al statului american.

UPDATE 23:00 Jurnalişti de la mai multe organizaţii de ştiri nu au primit sau au rămas fără acreditare la evenimentul de urmărire a alegerilor din West Palm Beach, în Florida, ca represalii pentru acoperirea mediatică a campaniei lui Donald Trump, relatează CNN pe site-ul său.

UPDATE 18:33 FBI avertizează asupra apariției unor videoclipuri falsificate despre alegerile din SUA. Instituția respinge acuzațiile potrivit cărora Biroul a îndemnat oamenii să voteze de la distanță și a stabilit că votul a fost fraudat în unele închisori. În spatele dezinformării ar putea fi rușii. FBI a anunțat că două videoclipuri din mediul online care susțin că agenția a emis avertismente cu privire la amenințările teroriste la locurile de votare și la rapoartele privind votul în închisorile din statele cheie la alegeri sunt false, potrivit CNN. FBI a anumit informațiile "fabricate" și "neautentice".

UPDATE 18:03 Nu vă lăsați păcăliți de numărătoarea parţială a voturilor din statele swing, avertizează Reuters. Experţii susţin că ar putea fi înșelătoare din cauza regulilor diferite de numărare a voturilor și a particularităţilor din mai multe state cheie.

UPDATE 17:55 CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency), organismul care răspunde de buna desfăşurare a alegerilor SUA din punct de vedere tehnic, nu a raportat incidente majore care să fi interferat cu procesul electoral până în acest moment. "Vremea rea şi câteva întreruperi temporare ale sistemului în anumite secţii de votare de pe teritoriul SUA. Acestea sunt însă incidente de rutină, aşteptate şi pentru care avem pregătit un plan. Altfel, nu au fost incidente majore", a declarat Cait Conley, expert al CISA. Ea nu a dorit însă să ofere detalii despre ce înseamnă sau ce a cauzat acele "întreruperi temporare" ale sistemului.

UPDATE 17:15 Sunt ore decisive în Statele Unite ale Americii. Întreaga lume aşteaptă să afle cine va ocupa Biroul Oval de la Casa Albă până în 2029! Este o cursă umăr la umăr, al cărei final nu poate fi prezis, pentru că niciunul dintre candidaţi nu are un avantaj categoric. Sunt aşteptaţi peste 240 de milioane de oameni la urne.

UPDATE 17:00 Donald Trump susţine că patru reprezentanţi ai Partidului Republican "au fost blocaţi şi daţi afară" dintr-o secţie de votare din Philadelphia. "E o crimă şi aşa ceva n-ar trebui să se întâmple într-un proces electoral corect şi sigur aşa cum ni s-a promis că o să fie", se arată într-un comunicat al echipei de campanie a lui Trump. Ulterior, cei patru au fost reprimiţi în secţia de votare.

UPDATE 15:15 Secțiile de vot s-au deschis în alte zece state americane: Alabama, Iowa, Kansas,Minnesota, Mississippi, Dakota de Nord, Oklahoma, Dakota de Sud, Texas şi Wisconsin - un stat swing cu 10 voturi electorale. În mai bine de jumătate din cele 50 de state americane se votează acum.

UPDATE 14:15  În acest moment, sunt deschise secțiile de votare în peste 25 de state. La ora locală 7:00 (14.00, ora României), a început să se voteze în:, Florida, Georgia - stat swing, Illinois, Louisiana, Maryland, Massachusetts, Michigan - un stat swing, Missouri, Pennsylvania - stat cheie cu 19 voturi elecectorale, Rhode Island, Carolina de Sud, Washington DC. Potrivit imaginilor postate pe social media, în Pennsylvania se formează deja cozi deşi este ora 7 dimineaţa.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 13:40 - Experţii şi avocații specializați în procesul electoral se tem de un efort agresiv din partea Donald Trump, după alegeri, pentru a contesta rezultatele în timp ce voturile încă sunt numărate. Dar, spre deosebire de 2020, când încercările fostului preşedinte păreau dezordonate, experții spun că am putea asista acum la un efort mult mai organizat, care ar implica tribunale şi grupuri locale. Acestea din urmă ar putea perturba votarea organizând  contestatari ai rezultatului alegerilor, adică persoane care susţin în mod fals că alegerile din Statele Unite sunt trucate și furate. Mai multe detalii, AICI

UPDATE 9:00 - Donald Trump și-a încheiat ultimul miting de campanie, după ce a vorbit timp de aproape două ore la Grand Rapids, Michigan. Contracandidata republicanului, democrata Kamala Harris şi-a susţinut ultimul discurs în Philadelphia. 

UPDATE 7:25 - Votul in America a început, însă doar pentru un orăşel din New Hampshire. Şase alegători din Dixville Notch, localitate situată la frontiera nord-estică a SUA în Munţii Appalachi, au lansat alegerile prezidenţiale, votând în cursul nopţii, potrivit CNN. Vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump au obţinut fiecare câte trei voturi.

UPDATE 06:00 - Au rămas câteva ore până la deschiderea urnelor la alegerile prezidențiale din SUA. Aproximativ 240 de milioane de americani sunt chemaţi să decidă cine - între democrata Kamala Harris şi republicanul Donald Trump - îi va succeda lui Joe Biden la Casa Albă. Primii care votează sunt alegătorii din Dixville Notch, un cătun din statul New Hampshire care deschide simbolic, de fiecare dată, alegerile prezidențiale la miezul nopții, dar majoritatea centrelor de vot de pe Coasta de Est se deschid după prânz. Potrivit CNN, aproape 80 de milioane de americani au recurs deja la votul anticipat.

Ce să urmăreşti ca să te pregăteşti de alegerile din SUA:

Miza alegerilor prezidențiale din SUA

Mai divizate ca niciodată, Statele Unite ale Americii încearcă să-și găsească din nou calea spre viitor. Cele două mari partide, Partidul Republican și Partidul Democrat, cu facțiunile radicale de dreapta și de stânga aferente, propun doi candidați cum nu se poate mai diferiți: un om de afaceri pe cât de celebru, pe atât de controversat, devenit în mod neașteptat lider al mișcării conservatoare, și o fostă procuroare de pe Coasta de Vest, ce nu a putut câștiga alegerile primare din partid, dar care a devenit, cu ajutorul lui Biden și datorită vârstei sale, speranța progresiștilor.

Cu armate de susținători în spate, Donald Trump și Kamala Harris au două viziuni pentru viitorul SUA care se diferențiază mai puțin economic, cât cultural: Trump propune o Americă patriotică și ermetică, mândră de propriul trecut și gata să recurgă la mișcări brutale pentru a-și proteja interesele economice și militare, iar Harris mizează pe o Uniune mai deschisă, conștientă de propriile greșeli istorice, așadar tolerantă sau chiar părtinitoare cu minoritățile etnice, rasiale sau sexuale, precum și un statu-quo caracterizat prin mișcări predictibile în politica externă.

Printre zecile de milioane de cetățeni americani sunt și aproximativ 500.000 de români plecaţi în căutarea visului american, iar votul lor va cântări greu la urne.

Alegeri în SUA. Ce promit, de fapt, Donald Trump și Kamala Harris

Cele 20 de promisiuni ale lui Donald Trump:

  • Sigilăm granița și oprim invazia migranților.
  • Efectuăm cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii.
  • Oprim inflația și facem America accesibilă din nou.
  • Facem din America cel mai mare producător de energie din lume, de departe!
  • Oprim externalizarea și transformăm Statele Unite într-o superputere în producție.
  • Oferim reduceri mari de taxe pentru lucrători și nu aplicăm taxe pe bacșișuri!
  • Apărăm constituția, drepturile fundamentale și libertățile noastre fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare, libertatea religiei și dreptul de a deține și purta arme.
  • Prevenim al treilea război mondial, restabilim pacea în Europa și Orientul Mijlociu și construim un scut de apărare anti-rachetă impresionant deasupra întregii noastre țări - totul fabricat în America.
  • Punem capăt folosirii guvernului ca armă împotriva poporului american.
  • Oprim epidemia de criminalitate a migranților, demolăm cartelurile de droguri străine, înăbușim violența bandelor și închidem infractorii violenți.
  • Reconstruim orașele noastre, inclusiv Washington DC, făcându-le sigure, curate și frumoase din nou.
  • Întărim și modernizăm armata, făcând-o, fără îndoială, cea mai puternică din lume.
  • Menținem dolarul SUA ca monedă de rezervă globală.
  • Luptăm pentru și protejăm securitatea socială și Medicare, fără tăieri și fără modificări ale vârstei de pensionare.
  • Anulăm mandatul pentru vehicule electrice și reducem reglementările costisitoare și împovărătoare.
  • Tăiem finanțarea federală pentru orice școală care promovează teoria critică a raselor, ideologia radicală de gen sau alte conținuturi rasiale, sexuale sau politice nepotrivite pentru copii.
  • Ținem bărbații în afara sporturilor feminine.
  • Deportăm radicalii pro-Hamas și facem campusurile universitare sigure și patriotice din nou.
  • Asigurăm alegerile noastre, inclusiv votul în aceeași zi, identificarea alegătorilor, buletinele de vot pe hârtie și dovada cetățeniei.
  • Unim țara noastră ducând-o la noi niveluri record de succes.

Cele 13 de promisiuni ale Kamalei Harris:

  • Tăiem impozitele pentru oamenii care lucrează.
  • Reducem costurile alimentelor și ale produselor de bază.
  • Reducem costurile pentru asistența medicală.
  • Reducem costurile medicamentelor prescrise.
  • Reducem costurile energiei.
  • Reducem costurile prin protejarea consumatorilor de taxe și fraudă.
  • Ajutăm americanii să cumpere o casă și să își permită chiria.
  • Investim în micile afaceri care stimulează creșterea, inovația și locurile de muncă.
  • Investim în inovația americană și în puterea industrială susținută de muncitorii americani.
  • Creăm siguranță și oportunitate pentru muncitori și construim o economie a îngrijirii.
  • Întărim oportunitățile în comunitățile din întreaga Americă.
  • Protejăm capacitatea americanilor de a se pensiona cu demnitate.
  • Facem codul nostru fiscal mai echitabil și promovăm creșterea.

Cum sunt organizate alegerile prezidențiale din SUA

Preşedintele Statelor Unite nu este ales prin sufragiu universal direct, pentru că se ţine seama de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american.

Așadar, liderul de la Casa Albă este ales prin sufragiu universal indirect într-un singur tur de scrutin. Alegătorii marchează pe buletinul de vot sau pe o maşină de vot căsuţa corespunzătoare candidatului la preşedinţie pe care îl aleg (şi vicepreşedintele său). Ei pot alege între Donald Trump sau Kamala Harris, dar şi alţi candidaţi marginali, precum candidata Partidului Verde, Jill Stein, sau Robert Kennedy Jr., independent care îl susţine pe Donald Trump.

În realitate, însă, americanii nu votează direct pentru aceste nume, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numeşte Colegiul Electoral. Ei sunt cei care vor vota în numele electoratului pentru unul dintre cei doi candidaţi. Pentru a fi ales preşedinte, un candidat trebuie să obţină voturile a cel puţin 270 dintre aceştia.

Cine sunt marii electori? Câștigătorul alegerilor din SUA trebuie să adune 270

Fiecare stat are un număr de electori raportat la numărul de reprezentanţi pe care îi are în Congres: 100 de senatori - doi pentru fiecare stat - şi 435 de reprezentanţi, distribuiţi în funcţie de populaţia statului. Rezultă astfel un total de 535 de electori, la care se adaugă trei alocaţi Washington D.C., capitala ţării, care nu are niciun reprezentant în Congres.

În acest an, cel mai populat stat, California, are 54 de electori. Cel mai puţin populate state, precum Alaska, Delaware şi Vermont, au fiecare câte trei electori. Aceste cifre se pot modifica în funcţie de recensământ. Reprezentanţii alegătorilor în Colegiul Electoral sunt numiţi în mod diferit în fiecare stat. Aceştia sunt adesea aleşi locali sau susţinători aleşi de partide.

Desemnarea modului de vot în Colegiul Electoral se bazează pe principiul "câştigătorul ia totul", adică: acel candidat care obţine majoritatea voturilor într-un anumit stat câştigă toate voturile reprezentative alocate statului respectiv în Colegiul Electoral. Excepţiile sunt Nebraska şi Maine, unde "marii electori" sunt alocaţi pe o bază proporţională.

Acest sistem înseamnă că un candidat poate câştiga cursa pentru Casa Albă fără a avea cel mai mare număr total de voturi la nivel naţional. S-a întâmplat în 2016, când Donald Trump a fost ales preşedinte al SUA, deşi contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, câştigase votul popular cu o marjă de două procente faţă de el.

Alegeri în SUA 2024. Cum votează americanii?

Mai mult decât o simplă zi de alegeri, 5 noiembrie marchează sfârşitul votului. Este, de fapt, ultima zi în care alegătorii îşi pot exprima votul, pentru că în 47 de state este posibil să se voteze anticipat de ceva timp. Secţiile de votare sunt deschise în avans, la ore care variază în funcţie de localitate. Acest lucru oferă flexibilitate calendarului electoral, mai ales că ziua alegerilor este întotdeauna într-o marţi.

La 29 octombrie, cu doar o săptămână înainte de ziua alegerilor, peste 51 de milioane de persoane votaseră deja. Cifra a crescut la 80 de milioane, pe 3 noiembrie. De asemenea, este posibil ca americanii să voteze prin corespondenţă, adică fără a fi necesar să se meargă la o secţie de votare, ci prin trimiterea unui plic cu buletinul de vot completat. Şi aici, fiecare stat îşi defineşte propriile proceduri.

În 2020, un an marcat de pandemia de Covid-19, tabăra lui Donald Trump a criticat sever votul prin corespondenţă, considerând că "frauda electorală" denunţată rezidă în esenţă în numărarea acestui tip de vot.

Alegeri SUA 2024. Ce sunt statele "swing" şi de ce sunt importante?

Timp de mai multe săptămâni, toate privirile au fost aţintite asupra aşa-numitelor "swing states", state-cheie, state-pivot sau chiar "purple states", adică state "violet", pentru că pot deveni fie roşii, adică pot fi câştigate de republicani, fie albastre, culoarea democraţilor.

În alegerile prezidenţiale americane, în care statele sunt de o importanţă vitală, rezultatul în unele dintre ele este dat ca sigur: istoric, ele au fost câştigate de un anumit partid, cum ar fi California de democraţi sau Texas de cealaltă tabără. La mijloc, există state în care victoria este mult mai strânsă şi în care, în alegerile recente, culoarea câştigătoare s-a schimbat.

Din statele susceptibile a fi câştigate în avans, potrivit site-ului de specialitate FiveThirtyEight, care este un agregator al principalelor sondaje realizate peste Atlantic, Kamala Harris poate conta pe 183 de electori siguri şi 44 de electori probabili, faţă de 122 şi, respectiv, 95 pentru Donald Trump. În ambele cazuri, cei 270 de electori necesari pentru a câştiga nu sunt acolo. Prin urmare, trebuie câştigate alte state din afara bastioanelor fiecărui partid.

Anul acesta, există şapte "swing states": Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin. Împreună, acestea reprezintă 93 de voturi reprezentative valoroase. În consecinţă, campaniile celor doi candidaţi principali s-au concentrat în principal asupra acestor state.

Potrivit unui studiu al companiei de analiză ADImpact publicat la sfârşitul lunii august 2024, aproape 589 de milioane de dolari fuseseră deja cheltuiţi pentru publicitate în aceste state între sfârşitul lunii martie şi luna august, pentru toate partidele combinate. În 2020, Joe Biden a fost declarat câştigător al alegerilor abia după ce au fost anunţate rezultatele din Pennsylvania.

Alegeri în Statele Unite. De ce rezultatele nu vor fi disponibile imediat

Numărarea voturilor începe imediat după închiderea urnelor. Prin urmare, este posibil să se cunoască rezultatul încă din seara zilei votării. Cu toate acestea, în 2020, a fost nevoie de mai mult de trei zile pentru ca principalele media americane să anunţe victoria lui Joe Biden.

Unul dintre principalele motive a fost creşterea numărului de voturi prin corespondenţă, care a încetinit procesul de numărare a voturilor. După cum subliniază The New York Times, acest proces durează mai mult timp, deoarece implică mai multe etape: în primul rând, există verificări suplimentare pentru a se asigura că alegătorul nu a încercat să voteze şi în persoană. În al doilea rând, persoanele responsabile cu numărarea voturilor trebuie să deschidă buletinele de vot şi să le aplatizeze (deoarece au fost împăturite) înainte ca acestea să poată fi introduse într-un tabulator, pentru a fi numărate. Unii funcţionari pledează pentru ca buletinele de vot să poată fi deschise şi aplatizate în prealabil, însă acest lucru nu este (încă) permis.

Potrivit The New York Times, este de aşteptat ca anul acesta numărătoarea să dureze mai puţin decât în 2020, deoarece mai puţine persoane vor fi votat prin corespondenţă (faţă de votul din pandemie) şi deoarece secţiile de vot au dobândit mai multă experienţă.

La precedentele alegeri prezidenţiale, Donald Trump a atacat votul prin corespondenţă, deoarece rezultatele iniţiale îl plasau uneori în frunte în anumite comitate din statele oscilante, dar această tendinţă s-a inversat după numărarea tuturor voturilor, ceea ce l-a determinat pe miliardar să vorbească despre fraudă. NYT spune că este vorba pur şi simplu de ceea ce unii democraţi numesc "miracolul roşu", şi anume faptul că mult mai mulţi democraţi decât republicani aleg să voteze prin corespondenţă, ceea ce duce la înregistrarea târzie a voturilor democraţilor. În plus, majoritatea persoanelor care locuiesc în oraşele mari votează pentru democraţi şi, în general, secţiile de votare sunt ultimele care sunt numărate, din cauza numărului mare de buletine de vot.

Cum este certificat votul la alegerile din SUA?

Odată ce rezultatele finale au fost comunicate presei, mai sunt de parcurs o serie de etape. Cele 3.000 de comitate ale ţării (unităţi administrativ-teritoriale) au termen până la 11 decembrie pentru ca rezultatele să fie certificate oficial de statul lor. Aceste perioade permit soluţionarea eventualelor contestaţii sau depunerea de apeluri. Apoi, la 17 decembrie, "marii electori" se reunesc oficial în capitalele statelor lor respective pentru a-şi exprima votul solemn pentru preşedinte şi vicepreşedinte. Voturile trebuie să fie primite de Washington înainte de ziua de Crăciun.

La 6 ianuarie, în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, voturile vor fi numărate oficial, iar preşedintele Senatului va putea anunţa rezultatul alegerilor. În această zi, în urmă cu patru ani, susţinătorii lui Donald Trump au invadat Capitoliul, violenţe soldate cu cinci morţi în rândul insurgenţilor şi al poliţiştilor. Statele Unite nu vor avea un nou preşedinte până la 20 ianuarie 2025. În această zi, Ziua Învestirii, el va depune jurământul şi va intra în Casa Albă începându-şi oficial mandatul.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Ştiri externe » Rezultate alegeri SUA 2024. Victorie categorică a lui Donald Trump: A câştigat şi Arizona şi are 312 electori