Viticultorii din Vrancea au rămas cu strugurii în drum, după ce mulți procesatori și-au închis porțile
A fost o toamnă bogată în struguri dulci şi aromaţi, însă viticultorilor nu le arde să cionească un pahar de vin în cinstea recoltei. În cea mai mare podgorie a ţării, Vrancea, mulţi procesatori şi-au închis porţile, iar ei au rămas cu strugurii în drum. Degeaba fac din ei must, pentru că nu au unde să-l depoziteze.
De Redactia Observator la 03.10.2018, 20:53A fost o toamnă bogată în struguri dulci şi aromaţi, însă viticultorilor nu le arde să cionească un pahar de vin în cinstea recoltei. În cea mai mare podgorie a ţării, Vrancea, mulţi procesatori şi-au închis porţile, iar ei au rămas cu strugurii în drum. Degeaba fac din ei must, pentru că nu au unde să-l depoziteze.
Ciorchinii copţi atârnă greu pe viţa de vie. Sub soarele generos, boabele au acumulat suficiente zaharuri şi au gustul mierii. Doar viticultorii au un gust amar. Nu au nici unde să ţină, nici unde să vândă strugurii. În toată zona Vrancei, a mai rămas un singur centru care preia recoltele. Aici ajung remorcile încărcate de la zeci de kilometri.
Depozitele sunt şi ele aproape pline. De teamă să nu rămână cu marfa, oamenii au ajuns să stea la cozi interminabile şi să se certe între ei pentru un loc mai bun în poartă.
Vrancea este judeţul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie din România. Peste 25.000 de hectare. Aproape o treime din populaţia de aici se ocupă cu producţia de struguri şi vin. Până acum, doar jumătate din recolta din această toamnă a fost culeasă.