Antena LIVE

Evaluarea Naţională 2020. Avem subiectele la Limba și literatura română

Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a 8-a a început pe 15 iunie. Astăzi se desfășoară prima probă pentru examenul de Evaluare Naţională 2020, la Limba şi literatura română. Vedeți ce subiecte au primit elevii la limba și literatura română.

De la 17.06.2020, 11:41
Galerie (3)
Evaluare nationala - subiectele la limba romana Profimedia Images

Peste 170.000 de elevi de clasa a VIII-a dau azi examenul de Evaluare Națională la Limba și literatura română. La examenul de Evaluare Naţională din acest an a fost eliminată materia din semestrul al doilea al anului școlar 2019-2020.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a vorbit despre cât de dificile sunt anul acesta subiectele la Evaluarea Națională 2020, față de cele din anii trecuți.

"Nu putem spune despre gradul de dificultate, putem spune însă că, anul acesta, din programă au fost eliminate conținurile de pe semestrul 2 din clasa a VIII-a sau a XII-a", a spus Monica Anisie, ministrul Educației, la Digi24.

La primul subiect, elevilor li s-a dat un text scris de Sorin Titel, a cărui apartenență la genul epic a trebuit motivată.

Evaluarea Naţională pentru elevii clasei a VIII-a este un examen naţional şi reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competenţelor dobândite pe parcursul învăţământului gimnazial. Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.

Cum se desfășoară examenul

Probele la Evaluare Națională sunt susținute în 4.337 de centre de examen din toată țara. Probele încep la ora 09.00, sunt monitorizate audio-video, iar examenul se desfășoară pe durata a două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor către elevi.

Conform Ministerului Educației, candidații trebuie să aibă asupra lor act de identitate, iar pentru redactarea lucrărilor trebuie să aibă instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. De asemenea, e necesar să aibă creion negru pentru realizarea desenelor sau schemelor, dar și instrumente de desen pentru proba de la Matematică.

”Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, precizează, într-un comunicat, oficialii din învățământ.

Durata examenului este de 120 de minute.

Model subiect Limba şi literatura română

Toate subiectele din proba la Limba şi literatura română sunt obligatorii, iar zece puncte, din totalul de 100, se acordă din oficiu. TImpul efectiv de lucru din timpul examenului este de două ore.

Subiectele primite de elevi au o structură similară cu cele de antrenament, publicate pe edu.ro de-a lungul ultimelor săptămâni

Varianta 1 de antrenament pentru Evaluare Națională

Varianta 2 de antrenament pentru Evaluare Națională

Varianta 3 de antrenament pentru Evaluare Națională

Varianta 4 de antrenament pentru Evaluare Națională

Varianta 5 de antrenament pentru Evaluare Națională

În final, 14 puncte sunt acordate pentru redactarea întregii lucrări. Elevii trebuie să fie atenţi la unitatea compoziţiei, să folosească stilul şi vocabularul adecvate conţinutului, să respecte normele de ortografie şi de punctuaţie. Aşezarea corectă a textului în pagină şi lizibilitatea sunt de asemenea elemente esenţiale pentru obţinerea unui punctaj maxim.

Evaluarea Naţională 2020. Barem de corectare limba şi literatura română

În baremul de corectare al probelor de la Evaluarea Naţională se atrage atenţia asupra faptului că nu se acordă fracţiuni de puncte sau punctaje intermediare, altele decât cele precizate explicit în barem.

Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, atrage de asemenea atenţia că vor fi punctate şi alte formulări sau modalităţi de rezolvare corectă a cerinţelor.

Calendarul de examen

După prima probă la limba română din 15 iunie, cei 172.482 de elevi înscriși trebuie să susțină și proba la matematică, miercuri, 17 iunie. O zi mai târziu, pe 18 iunie, 10.294 elevi vor da proba la limba maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2020 sunt anunțate pe 22 iunie, până în ora 14.00. Contestațiile sunt depuse în aceeași zi, între orele 16.00 – 19.00, dar și în ziua următoare, 23 iunie, între 08.00 – 12.00.

Pentru prima dată, contestațiile pot fi depuse online. În acest caz, candidații completează, semnează și transmit online și o declarație-tip, în care menționează faptul că au luat cunoștință de nota primită în urma soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere. Pentru candidații care sunt minori, declarația este semnată și de către părinți sau reprezentanții legali.

Rezultatele finale vor fi afișate după soluționarea contestațiilor, pe 27 iunie.

Citește și:

Măsuri de prevenire și protecție în sălile de clasă / examen

– la intrarea în unitatea de învățământ a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic și a elevilor va fi măsurată temperatura (care nu va trebui să depășească 37,3 grade Celsius) de cadrul medical care va asigura asistența medicală pe întreaga durată de desfășurare a activității;

– vor fi asigurate materiale și echipamente de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc);

– se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanța ușii, mânerul de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide, înainte și după fiecare serie de elevi prezenți la activitățile de pregătire;

– în toate spațiile în care se vor desfășura activități cu elevii vor fi afișate mesaje de informare cu privire la normele igienico-sanitare și de prevenire a infectării cu SARS-Cov 2;

– intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de clasă și alte încăperi, sunt stabilite de unitatea de învățământ, semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;

– există permanent săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dizinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.

– în sălile de clasă activitățile/examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între elevi/candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de altul

– pupitrele/băncile vor fi individualizate/prestabilite și, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoașterea și intrarea/localizarea fără a parcurge toată suprafața sălii; personalul didactic/asistenții care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

Ți-a plăcut acest articol?

evaluare nationala evaluarea nationala 2020 subiecte evaluare nationala barem evaluare nationala
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024