Antena Meniu Search
x

Start la Evaluare Națională. Peste 170 de mii de elevi dau proba la română

Prima probă la Evaluarea Națională din acest an se desfășoară luni. Peste 170 de mii de elevi de clasa a VIII-a dau examen la română.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 15.06.2020, 00:36

Elev care dă Evaluarea Națională e verificat de medic la intrarea în școală
Examenul de Evaluare Națională 2020 se desfășoară în perioada 15 - 22 iunie - Inquam Photos/Octav Ganea
  • Examenul se desfășoară timp de 2 ore.
  • Primele rezultate sunt aflate pe 22 iunie.

Examenele din acest an de Evaluare Națională și de Bacalaureat sunt afectate de pandemia de coronavirus și se desfășoară în condiții speciale. Materiile au fost restrânse din cauza închiderii școlilor, în perioada Stării de Urgență. De asemenea, examenele se desfășoară sub măsuri stricte de protecție, pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

De ce e importantă Evaluarea Națională

Examenul susținut de elevii de clasa a VIII-a în aceste zile are un rol foarte important în viitorul lor. Media generală obținută la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere la clasa a IX-a.

”Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial”, spun cei din Educație.

Calendarul de examen

După prima probă la limba română din 15 iunie, cei 172.482 de elevi înscriși trebuie să susțină și proba la matematică, miercuri, 17 iunie. O zi mai târziu, pe 18 iunie, 10.294 elevi vor da proba la limba maternă.

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2020 sunt anunțate pe 22 iunie, până în ora 14.00. Contestațiile sunt depuse în aceeași zi, între orele 16.00 – 19.00, dar și în ziua următoare, 23 iunie, între 08.00 – 12.00.

Pentru prima dată, contestațiile pot fi depuse online. În acest caz, candidații completează, semnează și transmit online și o declarație-tip, în care menționează faptul că au luat cunoștință de nota primită în urma soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere. Pentru candidații care sunt minori, declarația este semnată și de către părinți sau reprezentanții legali.

Rezultatele finale vor fi afișate după soluționarea contestațiilor, pe 27 iunie.

Cum se desfășoară examenul

Probele la Evaluare Națională sunt susținute în 4.337 de centre de examen din toată țara. Probele încep la ora 09.00, sunt monitorizate audio-video, iar examenul se desfășoară pe durata a două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor către elevi.

Conform Ministerului Educației, candidații trebuie să aibă asupra lor act de identitate, iar pentru redactarea lucrărilor trebuie să aibă instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră. De asemenea, e necesar să aibă creion negru pentru realizarea desenelor sau schemelor, dar și instrumente de desen pentru proba de la Matematică.

”Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.)”, precizează, într-un comunicat, oficialii din învățământ.

Măsurile de prevenție la examen

Din cauza epidemiei de coronavirus, autoritățile au introdus o serie de măsuri de prevenție, care trebuie respectate de elevi și profesori. În zilele de examen, la școli vor fi prezenți medici, care trebuie să asigure:

- Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 de grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;

- Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;

- Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

De asemenea, școlile trebuie să dețină echipamente de protecție, precum măști, dezinfectant pentru mâini, covorașe dezinfectante. În plus, trebuie să ia și unele măsuri:

- se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;

- intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;

- se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

- În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Sesiunea specială de Evaluare Națională

Elevii în izolare sau confirmați cu coronavirus vor susține și ei examene, dar în perioada 22 iunie – 4 iulie, într-o procedură specială. Vor putea participa doar absolvenții de clasa a VIII-a care, în prima etapă a Evaluării, au avut temperatura peste maximum-ul admis, au fost în izolare, carantină sau au avut afecțiuni cronice pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei sau care au fost spitalizați pentru diverse boli.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Educatie » Start la Evaluare Națională. Peste 170 de mii de elevi dau proba la română