Antena Meniu Search
x

Evaluarea Națională 2020: Ce se întâmplă cu elevii cu temperatura de peste 37,3 grade C la intrarea în examen

Peste 172.000 de elevi sunt așteptați să susțină examenul de Evaluare Națională, anul acesta, în condiții speciale din cauza epidemiei COVID-19.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 15.06.2020, 09:20

Evaluarea Națională 2020: Procedură pentru elevii cu temperatura de peste 37,3 grade C
Evaluarea Națională 2020: Procedură pentru elevii cu temperatura de peste 37,3 grade C - Abaca Press / Sebadelha Julie/ABACA via Hepta
  • Temperatura unui elev va fi măsurată de trei ori, în cazul în care depășește 37,3 grade la prima măsurare.
  • Aproximativ 50 de elevi ratează examenul din cauză că sunt în izolare.

Ministrul Educației a anunțat într-o conferință de presă că fiecărui elev care se prezintă la unitățile de examen îi va fi măsurată temperatura. Ea a recomandat ca temperatura unui elev să fie măsurată de trei ori, în cazul în care în primul caz depășește 37,3 grade.

„Pentru acei copii care au temperatura peste 37,3, recomand cadrelor medicale să repete succesiv de 3 ori acel procedeu de luare a temperaturii. Dacă există un elev care are peste 37, 3, acel elev va fi îndrumat de către cadrul medical către medicul de familie. Va fi lăsat să plece dupa ce familia e anunţată”, a declarat Monica Anisie.

Zeci de elevi vor lipsi de la primul examen important din viaţa lor pentru că sunt în izolare din cauza coronavirusului. Ei vor susţine Evaluarea Naţională în a doua etapă organizată de Ministerul Educaţiei, care va începe pe 29 iunie.

„Avem în jur de 50 de elevi aflaţi în izolare. Noi am trimis un document şi până la ora 3 vom şti câţi elevi au fost monitorizaţi cu o temperatură mai mare de 37,3. Am luat în calcul 2 săptămâni până la etapa specială pentru ca cei care sunt în izolare să poată participa în şcoală”, a anunțat Luminiţa Barcari, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Evaluarea Națională 2020. Cum se face triajul epidemiologic

Triajul epidemiologic se efectuează de către cadrul medical la intrarea în Centrul de Examen prin:

■ Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, activitate care se va realiza la umbră; dacă temperatura corporală depășește 37,3 o C se repetă măsurarea temperaturii de 3 ori succesiv, la un interval de timp de 2-5 minute

■ Observarea clinică a simptomelor respiratorii de tipul tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată Cadrele medicale care constată că un elev este în situația de a nu fi primit în examen informează comisia din Cex și consemnează în procesul verbal conform anexei din procedura comună 9412/3798/11.06.2020; procesul verbal rămâne la dosarul comisiei.

Dacă un elev este în situația de a nu fi primit la examen, comisia din Cex înștiințează părinții/reprezentanții legali ai acestuia cu privire la acest aspect și cu privire la posibilitatea de a susține examenul în etapa specială.

Evaluare 2020. Măsuri excepționale în școli

- Colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.

- În sălile de examen stabilirea locurilor se realizează astfel încât să existe o distanță de 2 m între candidați, pe rânduri și între rânduri

La intrarea în sala de examen se va afișa oglinda sălii și asistenții vor dirija candidatul direct către locul destinat pentru a evita parcurgerea întregii suprafețe a sălii în căutarea locului

- În unitățile de învățământ special, în sălile de examen, nu se va depăși numărul de 10 persoane

- Dacă un elev anunță școala că este în situația de a fi în izolare/carantină/spital ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu SARS - CoV – 2 sau diagnosticare cu COVID – 19 și nu poate susține examenul în prima etapă, atunci circuitul informației este următorul:

Școală → Comisia municipală → DSP (pentru spitalizați) / ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ LOCALĂ (pentru izolați sau carantinați ) care confirmă → Comisia municipală → Școală Elevul cu alte afecțiuni poate susține examenul în sesiunea specială dacă are document medical de la medicul de familie sau medicul specialist cu mențiunea “starea de sănătate permite încadrarea în etapa specială de examen.

Calendarul examenului de Evaluare națională 2020

Conform calendarului de examene, luni, elevii de clasa a VIII-a vor susţine luni proba scrisă la Limba şi literatura română, iar miercuri pe cea la Matematică.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi proba la limba maternă.

Pe 22 iunie se vor afişa rezultatele, până la ora 14,00. În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 19.00, şi pe 23 iunie, între orele 8.00 – 12.00, se vor putea depune contestaţiile.

În data de 27 iunie este programată afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Evaluarea Națională 2020: Ce se întâmplă cu elevii cu temperatura de peste 37,3 grade C la intrarea în examen