Admitere liceu 2021. Elevii au cinci zile la dispoziţie să decidă unde vor să înveţe
S-a dat startul înscrierilor la liceu! Elevii au cinci zile la dispoziţie să decidă unde vor să înveţe. Ar putea fi însă ultimul an în care admiterea se face pe baza notei de la Evaluarea Naţională. Proiectul preşedintelui Klaus Iohannis, România Educată, propune examene separate, pentru fiecare şcoală de prestigiu în parte.
De Mădălina Iacob la 16.07.2021, 21:13"Foarte mare atenţie la liceele de top din Bucureşti, după profil şi după şansele pe care le aveţi să intrați. Cât mai multe coduri!"
Această este prima condiţie pentru că elevii să între la liceul mult dorit. Trebuie să se gândească foarte bine, în funcţie de mediile de anul trecut, unde au şanse mai mari.
Elevă: E destul de riscant, trebuie să vii de acasă pregătit cu codurile, trebuie să transcrii și să fii atent. Poți să rămâi pe lângă.
De anul viitor însă, ar putea să se confrunte cu alte probleme. Examene separate pentru fiecare liceu, dincolo de Evaluarea Națională. E propunerea din proiectul preşedintelui, România Educată, contestată de cei mai mulți elevi și părinți.
- 17 elevi de nota 10 din Iaşi au fost răsplătiţi pentru munca depusă. Au primit fiecare câte 1.000 de lei, dar...
- Admitere liceu 2021. A fost publicată ierarhia mediilor după Evaluarea Națională. Azi începe completarea...
- Rata de promovare la Evaluarea Naţională le pune probleme elevilor din Iaşi: Absolvenţi mulţi, locuri puţine...
Elevă: Nu cred că ar funcționa pt că unii copii ar rămâne pe afară și opțiunile ar fi limitate. Mai bine că am dat anul asta și că am scăpat!
Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor: Se va crea o discrepanță majoră între copiii din mediul rural și mediul urban, chiar și cei din mediul urban care nu vor avea posibilităţi financiare să asigure meditații cu profesorii de la aceste colegii.
Anul trecut, liceele de top din București au avut specializări la care ultima medie de admitere a fost 9,98. Orice eroare de pe fişă de înscriere poate duce la o repartizare nedorită a copilului la liceu. Elevii mai au însă timp să se gândească alături de parntii lor pentru că perioada de înscrieri durează până în dată de 22 iulie. Dar ce contează în alegeri, de fapt, pentru adolescenţi, dincolo de note sunt:
Elev: Anturajul, profesorii şi cât timp liber o să mai avem după. Am auzit la alte licee că nu o să am timp și că trebuie să fac foarte multe meditații.
Dacă la oraș bătălia se dă în funcţie de prestigiul liceului, în mediul rural contează mai mult distanţa faţă de casă.
Reporter: Naveta sau gazdă?
Denis, elev: Chirie sau cumpăr un apartament cel mai probabil o să vin acum în fiecare săptămână
Reporter: Îți doreai să pleci?
Denis, elev: Da. Libertate
Tot libertate îşi doreşte şi Mihnea. A fost acceptat cu bursă la un liceu privat şi e hotărât să dea viaţa de Bucureşti pe cea din Cluj.
Mihnea, elev admis la Cluj: Știu cum să am grijă de mine, am învățat cum să gătesc, cum să pun la spălat rufe, vase. Abia aştept!
Elevii vor află dacă au fost admişi la liceul dorit pe 24 iulie. Cei care nu vor fi acceptaţi acum, mai au o şansă în perioada 29 iulie-5 august.