Admitere liceu 2021. A fost publicată ierarhia mediilor după Evaluarea Națională. Azi începe completarea fișelor de înscriere

De Veronica Micu.
Publicat: 16.07.2021, 06:34.
Actualizat: 16.07.2021, 13:58

Ministerul Educației a publicat ierarhia mediilor de admitere la liceu 2021, a municipiului Bucureşti şi la nivel judeţean, în urma examenului de Evaluare Naţională. Clujul conduce în topul județelor cu cele mai multe medii de 10, urmat de București, unde zece elevi au avut media maximă. Vineri, 16 iulie 2021, încep înscrierile la liceu.

La admiterea în liceu, va conta în proporţie de 80% media generală de la Evaluarea Naţională, iar 20% media generală de absolvire a claselor V – VIII.

Astfel, absolvenții de gimnaziu care au susținut Evaluarea Națională 2021 pot verifica, în baza codului individual, la adresa https://admitere.edu.ro/, pe ce loc se află media lor și își pot calcula șansele de a intra la liceul și la clasa pe care și le doresc cel mai mult.

Ierarhia mediilor de admitere la liceu 2021

Citește și:

Ierarhia pentru fiecare județ şi în Bucureşti:

Clujul conduce în topul mediilor de admitere la liceu 2021

În Cluj, au fost obţinute 12 medii de zece la următoarele instituții de învățământ:

În București, au fost 8 medii de zece la admiterea la liceu:

În Dâmbovița au fost şase medii de zece, în Iași și Timiș câte patru medii maxime la admitere în liceu 2021, iar în Constanța și Sibiu, elevii au obţinut câte două medii de zece. Au fost și județe, precum Brașov sau Arad, în care niciun elev nu a reuşi să obţină media generală maximă.

Ministerul Educaţiei a publicat duminică rezultatele finale la Evaluarea Naţională 2021, obţinute după soluţionarea contestaţiilor de absolvenţii clasei a VIII-a. În urma recorectării lucrărilor contestate, proporţia candidaţilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 76,90% (94.629 de candidaţi), în creştere cu 0,10% (103 candidaţi), faţă de 76,80%) inițial. A crescut şi numărul candidaţilor cu media generală 10: de la 120 la 132. Rata de participare la examenul de Evaluare Națională 2021 a fost de 93,9%: 123.122 de candidaţi prezenţi dintr-un total de 131.179 de absolvenţi înscrişi. Dintre aceştia, 28.493 de candidaţi (23,10%) au obţinut medii sub 5 (cinci). Au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă 5 elevi, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).

Vineri, 16 iulie 2021, încep înscrierile la liceu

Completarea fișelor de înscriere la liceu 2021 are loc în perioada 16-22 iulie. Pe 24 iulie se va face repartizarea computerizată, iar apoi, între 25 şi 28 iulie se vor depune şi dosarele de înscriere la licee.

Primul pas în alegerea opțiunilor este identificarea filierei, profilului și, în cele din urmă, a specializării dorite. Înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat, se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Anul acesta a fost introdusă planificarea pentru depunerea fizică a dosarelor. Această planificare ar trebui să se facă în prima zi a etapei de depunere a dosarelor, adică pe 25 iulie, pentru etapa I, de exemplu.

„Pentru realizarea unei planificări privind accesul persoanelor în unitatea de învățământ, în scopul depunerii dosarului de înscriere, părintele/reprezentantul legal trebuie să-și exprime intenția de depunere a dosarului, prin telefon sau e-mail, în prima zi prevăzută în calendar pentru această etapă”, prevede Ordinul nr. 3.721/23.04.2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului Educației și Cercetării nr. 5.457/2020 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2021-2022. “Depunerea dosarelor se poate realiza și prin poștă, cu confirmare de primire, sau prin e-mail, cu documente scanate”, iar “în cazul transmiterii dosarelor prin mijloace electronice sau prin poștă, cartea de identitate și certificatul de naștere se depun în copie”. “Candidaților care au transmis dosarele de înscriere prin poștă sau e-mail li se va comunica, telefonic sau prin e-mail, situația înscrierii”, se precizează în noile norme.

Cum se completează fişa de înscriere pentru admiterea la liceu

1. Observație: Câmpul Nr.înreg, care se găseşte în partea dreaptă – sus nu se completează. El reprezintă numărul de înregistrare pe care îl va primi fişa de înscriere în momentul depunerii ei.

2. Se completează următoarele câmpuri în fişa de înscriere:

Fişă înscriere liceu 2021

Reguli pentru completarea fișei de admitere la liceu:

Completarea listei de opţiuni se face de către candidat în prezenţa părintelui/tutorelui legal instituit şi a dirigintelui clasei. Aceştia vor semna fişa de înscriere.

Calculul mediei de admitere la liceu 2021

Media de la Evaluarea Națională va avea o pondere de 80% din media de admitere, iar media generală de absolvire a claselr V-VIII va reprezenta 20% din media de admitere.

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a

Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

(APT + MA)/2 = MFA

unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel:

0,2 MA + 0,8 NP = MFA

unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu.

Media de admitere la liceu 2021, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calendarul admiterii la liceu 2021. Cum se face repartizarea computerizată

Prima etapă de repartizare computerizată la liceu:

A doua etapă de repartizare computerizată:

Repartizarea candidaților rromi și a candidaților cu CES pe locurile special alocate acestora:

Întregul calendar al admiterii la liceu 2021, conform ordinului de ministru, aici.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Primele imagini cu Brigitte și Florin Pastramă aduși la secție în dosarul măștilor contrafăcute / VIDEO
spynews.ro
VIDEO | Accidentul cu 4 morți de la Sibiu a fost filmat, imaginile cu impactul sunt teribile
libertatea.ro
Salvamontul, taxi gratis pentru turiștii în teniși. Cum procedează Europa: turist german, taxat cu 8.000 de euro
Ziare.com
Horoscopul zilei de 26 iulie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Care este cauza inundațiilor din Europa? Un celebru climatolog avertizează!: 'Este doar începutul'
gandul.ro
Simona Halep a ajuns subiect de ironii amare după ultima reclamă în care a apărut
prosport.ro
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu o cameră de filmat. A ieșit de acolo transpirat de frică! Uite ce a descoperit acest bărbat
redactia.ro
Jennifer Lopez, la un pas de a accident vestimentar. Cum a fost surprinsă cântăreața internațională
tvhappy.ro
Colaps pentru Garry Kasparov, la întoarcerea în șah: a suferit cea mai dură înfrângere a unui campion mondial
GSP
Imagini din vila de lux a lui Mugur Mihăescu. Este una dintre cele mai scumpe proprietăți din Pipera, circa 800.000 euro! “Am gazon și pe casă”
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Anamaria Prodan, conversații în miez de noapte cu Laurențiu Reghecampf. Ce mail-uri și-au trimis cei doi, în plin scandal de divorț
as.ro