Admitere liceu 2022. Cu ce medie se poate intra la liceele de top din Bucureşti
Topul liceelor s-a modificat în Capitală, aşa că elevii trebuie să fie foarte atenţi atunci când completează fişele de înscriere. Alegerea liceului este o decizie mult prea grea pentru un copil de clasa a opta. O spun şi părinţii, şi profesorii care încearcă să îi îndrume. Problema e că adulţii se uită mai mult la performanţa şcolară, pe când copiii aleg mai degrabă emotional.
De Mădălina Iacob la 08.06.2022, 19:52Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală a detronat Colegiul Tudor Vianu, cu ultima medie de admitere 9,56. De altfel, toate liceele au înregistrat scăderi ale ultimei medii de admitere. De exemplu, Colegiul National Gheorghe Şincai a picat de la 9,57 la 9.06, anul trecut. Acum, topul este condus de liceele Lazăr, Vianu, Sava şi Coşbuc.
Eugen Ilea, Federaţia Părinţilor: Din păcate, lupta aceasta este acerbă. Cel putin la nivelul Bucurestiului este o batalie, pentru ocuparea unor locuri in anumite unitati scolare considerate de catre unii parinti de top.
Aşa că fişa de opţiuni rămâne o reponsabilitate uriaşă pentru un copil de 14 ani.
Ionela Neagoe, director Colegiul Gh. Lazăr: E cam greu să faci o opţiune la vârsta asta, nu ai de unde să ştii către ce te vei orienta spre viitor. Cei mai mulţi merg către mate-info, crezând că e o paletă mai largă de materii. E, nu e mereu varainta cea mai buna. Te duci acolo doar daca vrei domenii realiste, însemnând matetematică sau informatică.
- Admitere facultate 2022: creşterea duratei de studii de la 3 la 4 ani. Studenţii care ar putea da licenţa mai târziu
- Rezultatele la Simularea pentru Evaluare Naţioală 2022 apar astăzi. Cum pot afla elevii notele obţinute
- Bacalaureat 2022. Absolvenții vor susține prima probă de evaluare a competențelor. În ce condiții se vor...
Şi dacă adulţii pun presiune pe note, copiii se ghidează, de cele mai multe ori, după alte criterii.
Matei, elev: E o zona in centru. Pentru mine e foarte bine ca am multe locuri unde pot merge si inainte si dupa scoala. Eu cel mai tare ma bazez pe opiniile celor care merg la acel liceu.
Călin,elev: Mă gandesc in primul rand la mediu, ca sa ma pot dezvolta cum trebuie.
Mădălina Iacob: Dincolo de rezultatele obtinute la examene şi de performanţa şcolii, foarte important pentru elevi, atunci când completează fişa de înscriere, sunt activitatile extraşcolare, cluburile pentru tineri, şi mai mult decât atât, zona în care este localizată unitatea de învăţământ.
Bătaie pentru un loc în liceele de top
Sabrina, elev: Faţă de celalalte licee, noi avem o oră specială cu profesori nativi din Anglia, America, Irlanda avem foarte multe activitati legate de cultura, istoria acelei tari, iti deschide orizonturile pur si simplu. Rezultatele ca rezultatele, dar până la urmă experienţa şcolară contează mai mult si mediul în care te formezi.
Aşa că multe licee s-au conformat dorinţei copiilor.
Raluca Ivănuş,director Colegiul National Bilingv George Coşbuc : Peste 20 de cluburi nou infiintate in acest an scolar TAIE de Debate, de Public speaking, avem club Ted, Montan, de Fashion design, acoperim toate gusturile.
Media de admitere la liceu se calculează din nota de la Evaluarea Naţională, în proporţie de 80 la sută, şi media anilor de gimnaziu, în proporţie de 20 la sută.
Ionela Neagoe, director Colegiul Gh. Lazăr: O varinta mai bună ar fi renuntarea la medie de la V-VIII care creează presiune. Pentru ei e o drama, plang si se stresează pentru media 9.. parerea mea e ca media nu trebuie sa conteze.
Ce nu trebuie să uite elevii este să completeze fişa de opţiuni cu cât mai multe variante. Profesorii spun că mediile de admitere se pot schimba de la un an la altul, aşa că există riscul să rămână pe dinafară dacă nu au completat toate căsuţele din foaie.