Studenţii din Cluj au inventat brioşele dietetice, salamul cu mentă şi băuturi alcoolice din zer de soia
Când vine vorba de invenţii, tinerele generaţii nu bat pasul pe loc. Din contră, studenţii crează produse naturale originale. De la brioşe dietetice şi salam cu mentă până la băuturi alcoolice din zer de soia. Iar toate produsele lor au fost prezentate în cadrul unui târg organizat la Cluj-Napoca.
De Redactia Observator la 20.03.2019, 17:56- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Când vine vorba de invenţii, tinerele generaţii nu bat pasul pe loc. Din contră, cu ce au mai învăţat pe la facultate şi cu ideilor lor, studenţii crează produse naturale originale. De la brioşe dietetice şi salam cu mentă până la băuturi alcoolice create din zerul de la soia. Iar toate produsele lor au fost prezentate în cadrul unui târg de profil organizat la Cluj-Napoca.
Sunt studenţi la început de drum, dar au idei care mai de care mai îndrăzneţe. Este şi cazul Florinei care a creat o reţetă de brioşe dietetice. A înlocuit zahărul alb cu zahărul de mesteacăn şi a adăugat multe alte ingrediente.
"Avem făină de orez de migdale, zahăr de mesteacăn, se adaugă unt de cocos ca şi grăsime pentru că nu se adaugă lapte şi ou şi praf de copt, atât. Este un produs fără gluten şi fără lactoză, pentru diabetici în special" - Radu Florina, studentă
O altă studentă a creat o băutură alcoolică din zerul de la soia. Adică din zerul de tofu care de cele mai multe ori se aruncă. Andreea, în schimb, s-a gândit să îl valorifice.
"Ingredientele din care am obţinut băutura sunt zerul integral de tofu, zahăr utilizat ca substrat fermentescibil şi drojdie de fermentaţie selecţionată. Fermentarea durează aproximativ trei săptămâni şi rezultatul este o băutură răcoritoare alcoolică cu nuanţe florale şi fructate" - Andreea, studentă
Şi Gabriel s-a gândit la un produs natural. A creat un praf de proteină din zer recomandat pentru sportivi şi pentru cei care vor să se menţină în formă. Pe viitor, tânărul vrea să îşi deschidă şi o afacere dacă produsul va avea succes.
"Este o plantă care are în compoziţia sa fier de 10 ori mai mult decât spanacul, vitamina C de cinci ori mai mult decât citricele" - Gabriel, student
Aproape 80 de reţete inovatoare ale studenţilor şi profesorilor de la Facultatea de Ştiinţe şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca au fost expuse la târg.
"Au venit anul acesta cu produse din cele mai variate, de la cârnaţi cu turte de măsline sau salamuri cu gust de mentă la produse lactate cum ar fi caşcaval cu suc sau iaurt sau iaurturi probiotice. Avem de asemenea şi snackuri pentru copii" - Andrei Borşa, organizator
Pentru cei care doresc să guste din invenţiile studenţilor o pot face joi, când va avea loc festivitatea de premiere.