Candidaţi record la Titularizare. De ce a izbucnit în lacrimi o tânără din Republica Moldova
Record istoric de candidaţi la titularizare. După mărirea salariilor din învăţământ, tinerii s-au înghesuit pentru un loc la catedră. Bătaie a fost pentru posturile de educator, dar şi de profesor de educaţie fizică şi limba română. Ministrul Educaţiei le-a transmis pe Facebook "succes" candidaţilor, însă aceştia i-au răspuns că preferă, în locul urărilor, mai multe posturi deblocate.
De Mădălina Iacob la 17.07.2024, 19:42- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Ziua a început cu emoţii uriaşe pentru unii candidaţi. Nu s-au găsit pe liste.
"Pe listă m-am regăsit la Mihai Bravu, ieri am aflat că s-au mutat aici, ajung aici, nu mă regăesc pe listă şi mi-au spus că trebuie sămerg la şcoala 97. Sunt din Republica Moldova", spune o candidată.
"Am recurs la relocarea anumitor centre de concurs pentru asigurarea condiţiilor tuturor candidaţilor, aer conditionat. Au voie şi cu mici ventialtoare", a declarat Elena Ştefan, ISMB.
Candidaţi record la Titularizare
- Titularizare 2024 - pe 17 iulie se dă proba scrisă. Materiile unde concurenţa e cea mai mare
- Titularizare 2024. Proba scrisă are loc pe 17 iulie. Ce reguli trebuie să respecte candidaţii
- Titularizare 2024. Lista centrelor de concurs, schimbată: unde se ţine examenul din 17 iulie
- Titularizare 2024. Au început probele practice și inspecțiile la clasă. Când are loc proba scrisă
- Titularizare 2024. Calendarul complet al probelor din 2024
În ciuda măsurilor, mulţi candidaţi n-au făcut faţă caniculei. La o ora de la începutul probei, unei candidate i s-a făcut rău, aşa ca medicii au transportat-o de urgenţă la spital.
Cea mai mare concurenţă a fost pentru posturile de educatori şi învăţători. Dar şi profesorii de sport şi limba română s-au luptat aprig pentru un loc.
Profesorii din generatia Z sunt hotărăţi să schimbe sistemul. "În practică am folosit foarte mult jocurile digitale, activităţi pe calculator, telefon, foloseam jocurile world war şi altele. Telefonul meu proiectat pe tablă prin laptop, nu îi lasam pe ei", a declarat Ioana Alexandra, care spune şi ce nu ar aplica de la profesorii care nu i-au plăcut. "Atitudinea pe care aceştia au avut-o în unele momente şi faptul că nu puteam să facem o greşelă, fără să fim sancţionaţi sau să se ţipe la noi".
Banii sunt încă un argument care cântăreşte greu la dosar. În urma grevei cadrelor didactice de anul trecut, salariul unui profesor debutant a crescut la aproape patru mii de lei.
"Sincer da, la 19 ani să ai un salariu aşa mare mă atrage", a mai spus Ioana Alexandra.
Candidaţi care dau a doua sau a treia oară
Au fost şi candidaţi care au dat examenul pentru a doua sau a treia oară. Şi nu pentru că nu au luat notă de trecere, ci pentru că posturile disponibile sunt insuficiente. Locul de suplinitor rămâne o alternativă.
"Este a doua oară. Nu m-ar deraja să pic printr-o localitate sau ceva. Sper să prind loc pe undeva, posturi nu prea sunt din câte am înţteles, dar măcar câteva ore?", a declarat Valentin.
Ligia Deca le-a urat tinerilor "succes" la examen pe Facebook, iar candidaţii i-au transmis că ar prefera ca, în loc de urări, să deblocheze mai multe posturi în învăţământ. La Suceava, scrie un candidat, nu a fost scos niciun post titularizabil la limba română în ultimii şapte ani.