Cazarea, o problemă costisitoare pentru studenții de anul I
Bobocii, în schimb, se pregătesc de primele cursuri din noul an universitar. Însă noua etapă a vieţii lor începe cu o cursă pentru gasirea cazării ideale. Cei care preferă confortul ca acasă se îndreaptă către caminele private.
De Redactia Observator la 29.09.2019, 00:58Bobocii, în schimb, se pregătesc de primele cursuri din noul an universitar. Însă noua etapă a vieţii lor începe cu o cursă pentru gasirea cazării ideale. Cei care preferă confortul ca acasă se îndreaptă către caminele private, unde au aer condiţionat, maşină de spălat, camere luminoase şi spaţii de depozitare. Sau închiriază împreună cu prietenii un apartament. Ambele variante sunt costisitoare - preţurile ajung chiar şi la 500 de euro, pe lună.
Ca să fie siguri că pe lângă dorul de familie, nu vor simţi şi lipsa confortului de acasă, mii de studenţi din Bucureşti au cumpărat un loc în căminele private.
Majoritatea căminelor private sunt amplasate central, iar unele au inclus în preţ şi transportul până la cea mai apropiata staţie de metrou.
Cea mai ieftină cameră triplă costă 123 de euro. 320 de euro trebuie să plătească tinerii care vor să stea singuri într-o cameră spaţioasă. Aproape la fel de mult cât pentru închirierea unei grarsoniere într-o zonă centrală.
In afara de zonă, pentru studentii pretentiosi este foarte importanta si constructia in care vor locui. Daca vorbim despre un apartament ca acesta cu geamuri largi, cu pereti din sticla si cu dotari ca masina de spalat vase sau un dressing generos, atunci trebuie sa scoata din buzunar pana la 500 de euro. si inca 50 de euro daca isi doresc si un loc de parcare.
Preţurile sunt asemănătoare în toate marile centre universitare din ţară. În Iaşi, chiria unui apartament din Piata Unirii poate depăşi 400 de euro. O garsoniera lângă Universitatea din Cluj-Napoca se închiriază cu preţuri între 250 şi 300 de euro, iar o cameră de la marginea oraşului Timişoara, cu 150 de euro.