Video Jocurile video pot crește IQ-ul copiilor cu până la 2.5 puncte peste medie. Explicațiile specialiștilor
În era digitală, jocurile video nu mai sunt doar o simplă distracţie. Devin tot mai serioase, în special pentru copiii care se pregătesc de o carieră în programre. În ciuda concepţiei generale, un studiu recent arată că, dimpotrivă, timpul petrecut la calculator poate crește IQ-ul copiilor cu până la 2,5 puncte peste media generală. Psihologii trag însă şi câteva semnale de alarmă. Prea mult timp în faţa calculatorului poate crea dependenţă şi îi poate izola pe copii de viaţa reală.
În spatele misiunilor captivante, jocurile video ascund şi abilităţi valoroase. Gândirea logică, dexteritatea şi creativitatea sunt doar câteva dintre ele. Andrei are doar 11 ani. De doi ani învață programare, iar acum îşi creează deja propriile jocuri.
"Eu am observat că programarea este folositoare în absolut orice. De mic mi-am dorit să fiu programator, am observat că e ceva relaxant, lucrez de plăcere", a spus Andrei Diaconu.
"Trebuie să ţinem cont de pasiunile copiilor, de ce le place să se joace şi apoi să încercăm să îi ghidăm spre a face jocul respectiv. Pe principiul e mai bine să îmi fac jocul meu decât să îl joc pe al altuia. Şi atunci gândirea logică, algoritmică, sunt puse în funcţiune", a explicat Denisa Duță, trainer.
Comportamentul copiilor care se joacă pe calculator sau pe console a fost subiect de studiu în mai multe ţări. Cercetătorii din Olanda, Germania și Suedia au descoperit că jocurile video au, de fapt, un efect pozitiv asupra inteligenței copiilor. Pot creşte IQ-ul cu până la 2,5 puncte peste media generală.
- Metoda prin care adolescenții au ajuns să-și aleagă facultatea potrivită. Există însă și un avertisment
- România, în liga mare a roboticii: AutoVortex duce tricolorul la Dallas, cu sprijinul Fundației Dan Voiculescu...
- Au sau nu voie profesorii să confiște telefoanele elevilor? Au si câte două la ei: "Culmea, părinţii știu"
- Înscrieri la clasa pregătitoare. Părinţii care şi-au făcut viză de flotant pentru un loc la şcoli de renume:...
- Rezultate dezastruoase la simularea de la română. Elevii de a 8-a, încurcați de câți "i" are cuvântul "copiii"
Pericolul apare abia în momentul în care timpul dedicat jocurilor video devine excesiv.
"Riscul e clar dependenţa, care este foarte greu de combătut odată apărută, pentru că se produc nişte modificări la nivelul creierului care foarte greu pot fi reversibile. Există riscul izolării sociale, care e cel mai des întâlnit, pot apărea probleme de vedere, pot apărea dureri de cap, insomnii", a declarat Nuţuică Roxana Maria, psiholog.
Specialiştii recomandă ca adolescenţii să nu petreacă mai mult de 3 ore pe zi în faţa calculatorului. În cazul copiilor de 5-6 ani, timpul scade - până la 30 de minute.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰