Cum se pot înscrie refugiaţii ucraineni la şcoală, în România. Sorin Cîmpeanu: Procesul educativ al elevilor români nu este afectat
Copiii şi adolescenţii ucraineni se pot înscrie imediat la şcoală, în România, fie că este vorba despre ciclul primar sau despre învăţământul universitar. Ministerul Educaţiei a dat un ordin cu această facilitate pentru refugiaţi. Totodată, şi adulţii se vor putea şcolariza. Cei care nu au documente justificative se pot înscrie în urma unei evaluări.
De Redactia Observator la 04.03.2022, 10:55- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a vorbit la Observator despre modalitatea concretă de punere în aplicare a Ordinului şi a dat asigurări că totul se face astfel încât procesul educaţional al elevilor români să nu fie afectat.
"Ordinul care a fost semnat şi publicat în Monitorul Oficial, ieri, prevede modalităţile în care refugiaţii se pot înscrie în universităţile româneşti. Este vorba de cetăţeni de origine ucraineană sau de alte naţionalităţi. Pentru toţi aceştia, prin derogare de la regulile generale, este creată posibilitatea înscrierii oricând pe parcursul anului universitar. Până acum se puteau înscrie doar în momentul de început.
Odată fiind creată această facilitate, ei au două posibilităţi: fie prezintă documentele de studii - fie că e vorba de o foaie matricolă, carnete de student, orice dovadă că ei au fost înmatriculaţi într-o universitate din Ucraina, caz în care universităţile pot decide, pot înainta Ministerului Educaţiei aceste documente pentru a primi scrisoarea de accept la studii -, fie, dacă nu prezintă aceste documente, prezintă o declaraţie pe propria răspundere cum că, până la finalizarea studiilor, vor pune la dispoziţia universităţii aceste documente", a declarat Sorin Cîmpeanu.
Cum ajută România elevii şi studenţii ucraineni
- Sorin Cîmpeanu a semnat un ordin de ministru prin care România să permită şcolarizarea refugiaţilor din Ucraina
- Un milion de ucraineni au fugit din calea războiului. La Vama Nădlac sunt cozi foarte mari
- Război Rusia - Ucraina, ziua 9 LIVE TEXT. Centrala nucleară Zaporojie, bombardată de armata rusă. Rușii ar fi...
Ministrul Educaţiei spune că au fost depus deja foarte multe cereri. "Pentru refugiaţii care au cetăţenie ucraineană, pentru anul universitar în curs şi pentru anul universitar 2022-2023, statul român preia inclusiv bugetarea, finanţarea acestor locuri în universităţile de stat", a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Cazurile în care şcolile au trecut în sistem online sunt izolate, spune Sorin Cîmpeanu. "Sunt cazuri cu totul şi cu totul izolate şi sunt decizii temporare. Nu trebuie să fie afectaţi elevii români de ajutorul pe care îl oferim refugiaţilor din Ucraina".
"În România sunt 45 de şcoli gimnaziale şi 10 licee în care se predă limba ucraineană sau în care se predă în limba ucraineană. Există cadre didactice, există program de studii în limba ucraineană la Universitatea Bucureşti, la Babeş-Bolyai şi la Unviersitatea din Suceava. Studenţii care sunt înmatriculaţi acolo şi care sunt capabili să discute cu aceşti copii în limba ucraineană, ne vor ajuta în practica pedagogică. Ne străduim să oferim condiţii copiilor ucraineni, fără să afectăm procesul de educativ al elevilor români.
Foarte multe şcoli şi unversităţi s-au implicat în acordarea de cazare refugiaţilor. În universităţi au existat locuri puse la dispoziţie în căminele studenţeşti, iar în şcoli s-au găsit soluţii în sălile de sport şi, desigur, acolo nu s-au mai putut desfăşura orele de educaţie fizică", a încheiat Sorin Cîmpeanu.