Antena LIVE

Curs valutar

Video

Daria şi Cristiana, două eleve din Galaţi cu visuri măreţe, au fost acceptate la Harvard. Următoarea oprire: NASA

Există visuri care se înalţă până la stele! Iar când ele devin realitate, satisfacţia şi mândria cu greu mai pot fi descrise în cuvinte. Două eleve de clasa a 12-a, din Galaţi, au fost deja acceptate la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Daria şi Cristiana vor studia fizica la Harvard şi se pregătesc să-şi facă simţită prezenţa chiar şi la NASA. 

De la 06.02.2022, 21:41
WhatsApp
Vezi și:

Ce pentru mulţi par a fi limbi străine, pentru Daria şi Cristiana sunt exerciţii banale. 

Cristiana Murgoci: În clasa a 2-a am început să particip la toate concursurile de matematică. Deci cam atunci am început cu competiţiile, dar să-mi doresc să fiu la Harvard cred că din clasa a noua. În clasa a 6-a am descoperit fizica şi mi-a plăcut că pentru prima dată aveam o aplicaţie în lumea reală a matematicii. Şi asta m-a fascinat foarte mult la fizică. 

Daria şi Cristiana vor da Bacalaureatul în vară, dar ştiu deja unde vor merge la Facultate. Numeroasele premii obţinute la olimpiadele internaţionale le-au asigurat un loc la Harvard. Cristiana a lăsat Galaţiul în urmă, învaţă acum la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Daria îşi va încheia studiile la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri". Un loc în care dascălii le tratează ca pe egalii lor. 

Romeo Zanfir, director CNVA Galaţi: În 5-8, Daria mi-a fost într-un fel, ca să glumesc, adversară, din cauză că o aveam elevă pe cealaltă gălăţeancă care a fost admisă la Harvard. Deci în 5-8. Din clasa a noua colaborez cu ea şi este o elevă deosebită, cu o capacitate foarte mare de efort şi cu o inteligenţă deosebită. Până acum şcoala noastră a obţinut aproximativ 60 de medalii în cei 40 de ani, 50 de ani. Aceste medalii sunt foarte importante pentru noi pentru a cultiva spiritul de competiţie şi cercetarea în rândul elevilor. 

Pe acelaşi subiect

Daria şi Cristiana se pregătesc să-şi facă simţită prezenţa chiar şi la NASA

Fetele vor pleca în august spre Statele Unite. Una este pasionată de fizică şi astro-fizică, celalată de fizică şi informatică. Ambele au planuri mari de viitor. Ambele vor să exceleze în domenii care pentru mulţi dintre noi par... din filme. 

Cristiana Murgoci: Acum se dezvoltă calculatoarele cuantice foarte mult. Şi pentru asta îmi trebuie fizică, matematică şi informatică. Aş avea ocazia să excelez la toate la facultate. Şi cred pe asta aş vrea să merg mai departe. Acum mi-ar plăcea pe calculatoare cuantice sau Quantum Computing. E un domeniu foarte nou, care se dezvoltă foarte repede în momentul acesta şi ar putea schimba radical tehonologia actuală şi sunt foarte entuziasmată pentru asta. 

Pe Daria, astro-fizica ar putea-o ajuta să răspundă la întrebări pe care şi le pune din copilărie. 

Daria: Astro-fizica, cuprinzând tot cosmosul, este cea care nu lasă nimic pe dinafară. Cuprinde toate întrebările. Una dintre întrebări este, dacă suntem singuri în univers? Dacă vom da vreodată de ei, dacă merită să-i căutăm. Asta ar fi una dintre ele. Şi alta ar fi: unde este viitorul nostru? Cât de mult putem noi supravieţui pe planeta pe care suntem? Dacă viitorul nostru este să ne conservăm planeta sau să mergem pe Marte, în alt sistem solar. Dacă vom ieşi vreodată, ca oameni, din sistemul acesta solar. 

Amândouă au avut alături oameni care le-au ajutat să devină ce sunt acum. Familie, prieteni sau... chiar actuali studenţi la Harvard. Andrei Radu e în anul patru la prestigioasa universitate americană. 

Andrei Radu, student la Harvard: Cel mai important aspect este că ne putem alege cursurile. Cu foarte puţine restricţii. Şi în momentul în care faci ceea ce-ţi place şi nu-ţi este impus din exterior ai mult mai mult spor şi înveţi mult mai repede şi bine. O altă chestie foarte importantă este integritatea academică. Se verifică foarte mult tot ceea ce scriem şi nu există niciun fel de loc pentru erori, să zicem intenţionate sau nu, adică plagiat. 

NASA abia a lansat cel mai performant telescop spaţial, James Webb, pe 25 decembrie 2021, alături de Agenţia Spaţială Europeană şi de Agenţia Spaţială Canadiană. Ambele fete ar putea ajunge să îl manevreze, peste câţiva ani, pentru că Agenţia Spaţială Americană e mereu în căutare de tineri geniali. 

Knicole Colon, Astrofizician NASA: Pentru toţi studenţii de acolo, inclusiv Daria şi Cristiana, astronomia poate necesita mult timp. Pentru că atunci când ai misiuni pe care vrei să le dezvolţi, necesită în spate o muncă de cercetare minuţioasă. Orice vă conduce în pasiunea vostră, continuaţi pe acest drum, pentru că niciodată nu veţi şti unde vă poate duce. Urmaţi-vă calea!

Fetele vor să revină în ţară după absolvirea facultăţii. Daria vrea să înfiinţeze o catedră de astrofizică în România. Cristiana vrea să găsească soluţii concrete pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional şi sistemul sanitar românesc. 

Adrian Obreja
harvard universitate nasa galati
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025