Antena Meniu Search
x

Foto Telescopul Spaţial James Webb, lansat de Crăciun. Este cel mai mare şi mai puternic telescop trimis în spaţiu

Telescopul spațial James Webb a fost lansat pe 25 decembrie 2021 şi va fi transportat pe orbită de racheta Ariane 5, din portul spaţial european Kourou din Guyana Franceză.

de Redactia Observator

la 25.12.2021, 14:42

Telescopul Spaţial James Webb, lansat de Crăciun
Telescopul Spaţial James Webb, lansat de Crăciun - Profimedia Images

Dezvoltat din 1996 cu un buget de 500 milioane de dolari, telescopului de nouă generaţie James Webb i-a fost amânată lansarea de numeroase ori din 2007 încoace, notează Mediafax. 

La dezvoltarea sa au contribuit Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA), ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi Agenţia Spaţială Canadiană (CSA). Telescopul este menit să succeadă telescopul spaţial Hubble care şi-a început misiunea în 1990 şi îşi va mai continua activitatea până în 2030.

Telescopul a fost lansat pe 25 decembrie 2021 şi va fi transportat la 1.609.344 km de Terra de către racheta Ariane 5 care a decolat de la Centrul Spaţial Guyana. James Webb va oferi rezoluţie şi sensibilitate în infraroşu, tehnologii îmbunătăţite faţă de Hubble şi va permite o gamă largă de investigaţii în domeniile astronomiei şi cosmologiei, inclusiv observarea unora dintre cele mai îndepărtate obiecte din Univers. Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiinta » Telescopul Spaţial James Webb, lansat de Crăciun. Este cel mai mare şi mai puternic telescop trimis în spaţiu