Dezastrul de la simularea Bacalaureatului se vede cel mai bine în "perlele" elevilor. "Texturile din ziare au avut un rol"
Rezultate dezastruoase la simularea bacalaureatului. 40% dintre elevii de clasa a XII-a nu au luat nota 5 la Limba română, iar asta se vede în "perlele" din lucrările elevilor. La matematică sau istorie, 35% nu au obţinut nota de trecere. Elevii sunt revoltaţi pentru că nu au primit notele la timp. Ministerul Educaţiei le-a trimis după ora 14, când multe şcoli au încheiat cursurile.
De Mădălina Iacob la 15.03.2024, 19:28- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Notele nu au mai fost atât de mici în ultimii 8 ani. La nivel naţional, situaţia e dezastruoasă. 40% dintre copii au picat proba la limba română. Doar 22 de elevi au obţinut nota 10, faţă de 295 anul trecut. La matematică şi istorie au trecut doar 64% dintre tineri. La fel şi la proba la alegere. Nu e de mirare, spun profesorii, care s-au blocat în faţa calculatoarelor când au corectat multe dintre lucrările elevilor.
Tinerii au avut cele mai mari probleme la limba română. Pluralul şi acordul între subiect şi predicat le-au dat bătăi de cap unor elevi. "TEXTURILE din ziare au avut un rol în formularea gustului meu artistic"; "Reperele spațio temporale din Riga Crypto și Lapona Enigel ESTE NEDETERMINAT"; "Motivul pentru care tejghelele din Paris sunt amplasate până în mijlocul trotuarului DATORITĂ FARMECULUI EI".
Unii elevi nu şi-au adus aminte nici titlul operelor
Alţii nu şi-au amintit corect nici măcar titlul unor lucrări literare: "Opera EU NU STRIVESC COROANA DE COROLA LUMII a fost scrisă de autorul Lucian Blaga". Acest elev şi-a încercat norocul cu toate operele studiate. Nu a nimerit niciuna: "Titlul este O SCRISOARE PIERDUTĂ, autorul LUCIAN BLAGA, tematică - ULTIMA NOAPTE DE IUBIRE".
Ionela Neagoe, director Colegiul Gheorghe Lazăr: E dramatic, e de râs, dar e de plâns, de fapt şi de drept. Trebuie să ne ducem puţin în urmă, de la clasele mici şi foarte mici, unde copiii ăştia trebuie să înveţe să citească, să înţeleagă şi să ştie să scrie.
Elevii spun că materia de BAC e perimată, dar profesorii susţin că aceştia nu mai au dorinţa de cunoaştere.
Ionela Neagoe, director Colegiul Gheorghe Lazăr: Nu toţi trebuie să dea acest bac, nu toţi trebuie să meargă la facultate. Unii dau examenul la acest nivel şi se duc în câmpul muncii. Unii îl dau pe acesta pentru că ei vor mai mult şi pot mai mult şi merg la facultate.
Ministerul Educaţiei a trimis rezultatele prea târziu
Anul acesta a mai marcat o premieră. Ministerul Educaţiei a trimis rezultatele prea târziu.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Pentru că a trecut deja de prânz, iar elevii de clasa a douăsprezecea au terminat orele, acest liceu a hotărât să le comunice notele abia luni la clasă. Altfel, dascălii ar trebui să stea după program să transcrie notele copiilor şi să le transmită prin diriginţi, pe whatsapp.
Elevă: Eram curioasă de rezultate, dar nu le-am primit. Nu ne-a anunţat nimeni. E prea mult.
Elevă: Nu ni le-a dat încă.
Peste 120.000 de elevi de clasa a XII-a au participat la aceste evaluări. Notele se vor trece în catalog doar la cerere.