Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Elevii care vor să desfiinţeze BAC-ul: "Nu îmi place, trebuie să înveţi mult şi n-are rost". Reacţia profesorilor, după simulare

Propunere inedită din partea Asociației Elevilor din Constanța. Tinerii cer desființarea examenului de Bacalaureat, dar nu în totalitate, ci o schimbare a întregii programe. Elevii spun că metoda de evaluare, după 12 ani de învăţământ, este inutilă pentru că profesorii doar îi învaţă cum să tocească, nu să şi înţeleagă ce li se predă. Reprezentanţii asociaţiei susţin că au ajuns în punctul în care studiază doar pentru notă, ca să scape de-o grijă.

de Cristina Niță

la 15.03.2024 , 08:41

"Nu sunt eficiente subiectele. Pur şi simplu, trebuie să tocească un comentariu sau ce a spus un anumit critic, trebuie să ţină minte, să vină cu citate, din nou, să le memoreze", spune Lorena Drăguşin, Asociația Elevilor din Constanța.

De ce vor desființarea Bacalaureatului

Elevii claselor a 12-a vor să scape de Bacalaureat pentru că, spun ei, sunt obligaţi să înveţe materia pe de rost. "Elevii nu cer desfiinţarea, în totalitate, a examenului de Bacalaureat. Ei vor ca subiectele să fie regândite pentru că cele actuale nu le testează adecvat competenţele, ci doar capacitatea lor de memorare", spune Cristina Niţă, reporter Observator.

Vezi și

"Ar fi mult mai eficient dacă ar fi mai multe subiecte de creativitate, de gândire critică sau cum este acel subiect la limba română, de argumentare, un eseu argumentativ. Acela ni se pare un exerciţiu bun", adaugă Lorena Drăguşin, Asociația Elevilor din Constanța.

Pe acelaşi subiect

BAC 2024. Revolta elevilor după simulare

Revolta elevilor vine în urma simulării pe care au avut-o, în perioada 4-6 martie. Ei sunt nemulţumiţi şi de faptul că profesorii au un stil de predare învechit, neadaptat la era digitală în care trăim. "Cel puţin la română, subiectul 3 este o problemă pentru că nu ne pune la încercare abilităţile noastre pe care ar trebui să le avem în viaţa de zi cu zi ca adulţi. Pentru că eu la uman am peste 14 comentarii de învăţat, lucru care nu este uşor şi nu cred că voi mai avea nevoie de ele pe parcursul vieţii", se plânge o elevă de clasa a XII-a.

"La română nu îmi place, că trebuie să înveţi mult şi n-are rost că oricum uiţi şi nu poţi să spui părerea ta, trebuie să înveţi ce îţi dă profesorul", spune un elev.

Profesorii sunt de altă părere

Profesorii cred, însă, că examenul de Bacalaureat este absolut necesar. "Suntem pentru continuarea cu Bacalaureatul. Există, în continuare, cu acest scop, acela de a valida cunoştiinţele de la finalul liceului şi de a ajuta tânărul să intre la Universitate. Bacalaureatul, în sine, să fie desfiinţat, nicidecum", susţine Daniela Bărăitaru, Colegiul Mircea cel Bătrân Constanţa.

"Ne aşteptăm şi în acest an să avem rezultate foarte bune, noi aşa sperăm. La acest moment, suntem mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat pe simulările din ianuarie, respectiv februarie", a declarat Sorin Mihai, ISJ Constanţa.

O presiune similară pe anularea examenelor de Bacalaureat a apărut şi la finalul primului an școlar afectat de pandemie, însă ministrul Educaţiei de atunci, Monica Anisie, a respins presiunile și examenele au fost menținute.

Cristina Niță Like

Ce iubesc la profesia asta? E simplu. Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Educaţie » Elevii care vor să desfiinţeze BAC-ul: "Nu îmi place, trebuie să înveţi mult şi n-are rost". Reacţia profesorilor, după simulare