Doar elevii care sunt suspectaţi că se droghează vor fi testaţi. Procedura ar putea fi realizată de medici, doar cu acordul părinţilor
E oficial. Elevii vor fi testaţi în acest an şcolar dacă sunt suspectaţi că se droghează. Numai în cazuri particulare, ţintit, şi doar cu acordul părinţilor. Ministrul Educaţiei vrea ca testarea să fie făcută de către specilalişti, în vreme ce de la Sănătate i se răspunde că nu e nevoie neapărat de medici. Asociaţiile cred că, cel mai probabil, părinţii se vor opune testării.
De Redactia Observator la 05.09.2023, 19:31Mădalina Iacob, reporter Observator: Grupurile de acţiune pentru siguranţa şcolară vor fi cele care vor stabili care dintre elevi vor fi testaţi sau nu. Sesizările însă vor veni doar din partea specialiştilor, iar primul pas care trebuie facut este comunicarea cu familia.
Planul de siguranţă, aprobat azi
Planul pentru siguranţa elevilor a fost semnat azi la Ministerul Afacerilor Interne.
Reporter: Testarea nu se va face cu toată lumea în toată ţara?
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Nu, exclus. Nu ne dorim decât ca acolo unde sunt indentificate semne să putem veni în ajutorul copiilor. Trebuie să îi privim pe cei care au probleme de adicţie ca pe nişte victime, ca pe nişte pacienţi.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Trebuie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor dacă există cazuri de suspiciune.
Primul pas pentru drug test e acordul părinţilor. Va urma şi o consultare publică.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Sunt consultaţi permanent părinţii şi numai în triunghiul autorităti, părinţi şi dascăli poate fi găsită rezolvarea problemelor semnalate.
Asociaţiile de părinţi nu sunt la fel de optimiste.
Iulian Cristache, părinte: Sunt sigur că va ieşi pe minus, adica majoritatea părinţilor vor refuza această testare. Sunt foarte multe cazuri de vânzare, de consum, în cazul elevilor pentru că de multe ori părinţii nu sunt conştienti de treaba asta, e destul de grav şi cred că ar fi o măsură foarte bună. Nu cred că ar trebui să fie testaţi doar în şcoli, peste tot.
Acum rămâne de văzut cine va face testarea. Medicii sau profesorii?
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Nu trebuie neapărat personal medical dedicat. Nu neapărat profesorii, important este ca ei să fie instruiţi să o facă şi să existe o consiliere psihologică a elevilor atât înainte de testare cât şi după testare în cazul în care testul este pozitiv.
Marcel Ciolacu prim-ministrul României: Cred că ar trebui să creăm un cadru legal în care părinții să poată solicita autorităților, medicilor de familie, o eventuală testare a minorului și statul să acopere aceste cheltuieli.
Educaţia pentru sănatate, lecţii de prevenţie si clipuri de promovare a combaterii consumului de droguri sunt şi ele pe lista de măsuri pentru acest an şcolar.