Video Testarea antidrog în şcoli ar putea fi introdusă chiar acum. Se va face doar în unele instituţii de învăţământ şi vor fi urmărite doar anumite grupuri
Cu 5 zile înainte de începerea şcolii, măsura controversată a testării elevilor pentru consumul de droguri a fost dezbătută astăzi şi la Ministerul Afacerilor Interne. Ministrul Educaţiei confirmă că testarea ar putea fi introdusă chiar de anul acesta în şcoli, însă deocamdată nu există un plan concret de acţiune. Cel mai important aspect rămâne în continuare acordul părinţilor.
Testarea antidrog a elevilor din România se va putea face chiar din acest an şcolar. Este un lucru confirmat de Ligia Deca, ministrul Educaţiei, şi de Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, care spun că această testare se va face doar cu acordul părinţilor şi atenţie nu pentru toate şcolile din România. Vorbim despre grupuri ţintite, acolo unde sunt depistaţi elevi cu adicţie şi unde trebuie intervenit urgent.
Testarea antidrog în şcoli ar putea fi introdusă chiar din anul şcolar 2023-2024
În primă fază se va face o comunicare cu familia acestora spune Ligia Deca de către grupurile de acţiune pentru siguranţă şcolară. Aceste comisii vor fi constituite sau vor fi stabilite la nivelul fiecărei şcoli şi se va stabili ulterior unde trebuie intervenit sau nu, doar cu acordul părinţilor. Ce nu se ştie încă este unde se va face această testare, dacă la şcoală sau în cabinetele medicilor de familie şi cine o va putea face.
Alexandru Rafila spunea că testarea nu trebuie făcută exclusiv de către medici şi trebuie ca neapărat personalul să fie instruit anterior. Ce urmează de acum, un cadru aplicat legislativ prin care să fie stabilite toate aceste măsuri şi de când va intra sau nu în vigoare testarea în şcoli în România.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: În plan este prevăzută elaborarea unui cadru legislativ care să respecte atât condiţiile de confidenţialitate, de protecţie a celor care vor fi testaţi. Nu se va face testare fără acordul părinţilor, şi practic nu ne dorim decât ca acolo unde sunt identificate semne să putem veni în ajutorul copiilor.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Aceasta testare trebuie să ţină cont de doua principii, cel al nediscriminarii si cel al evitarii stigmatizarii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰