După doi ani de școală online, elevii unei comune din Ialomița învață în cel mai performant laborator din județ
Mai mulţi profesori dedicaţi din comuna Gheorghe Lazăr din Ialomiţa au avut un vis. Să le deschidă elevilor apetitul pentru ştiinţă într-un laborator multidisciplinar. Au cerut ajutor şi au reuşit să le facă elevilor cea mai frumoasă surpriză, după doi ani de pandemie şi multă şcoală online. Iniţiativa şi determinarea dascălilor este încă o dovadă a faptului că omul sfinţeşte locul.
De Redactia Observator la 08.12.2021, 08:32Cu pipete, eprubete şi substanţe chimice, Marinela Pintilie face magie în faţa elevilor. Doamna profesoară ştie cum să transforme o pulbere albă într-un lichid roz, dar şi cum să iasă fum fără foc, iar copiii o privesc fascinaţi. O astfel de lecţie interactivă era, până acum, doar un vis pentru copiii din comuna Gheorghe Lazăr, din judeţul Ialomiţa. Acum, realitatea arată chiar mai bine decât îşi imaginau.
Elevi: Mi-a plăcut cel mai mult când a apărut scânteia orbitoare.
Elevi: În loc să stai cu cartea şi caietul într-o clasă, mai frumos e să stai într-un laborator, să vezi experimente.
Elevi: Cred că aceste ore ne ajută foarte mult în a ne deprinde noi cunoştinţe şi a învăţa lucruri noi.
Elevi: La biologie mi se pare că o să ne ajute foarte mult pentru că vom vedea organele şi o să ne fie mai uşor.
Laboratorul multidisciplinar s-a născut din dorinţa unor profesori dedicaţi, care voiau să se ridice de la catedră şi să ţină orele altfel.
Marinela Pintilie - profesoară de biologie şi chimie: Experimentul are o valoare formativă, deosebit de importantă, prin faptul că dezvoltă la elevi spiritul de observare, de investigare, le stârneşte curiozitatea şi îi determină să observe, să cerceteze, să înveţe prin descoperire.
Însă, de la teorie la practică e cale lungă de obicei. Fundaţia Mereu Aproape a scurtat acest drum şi le-a oferit elevilor din comună oportunitatea să înveţe ca la oraş.
Cristina Buzoianu - inspector managementul resurselor umane: Pentru a oferi o educaţie de calitate elevului, e nevoie de susţinere din partea tuturor actorilor implicaţi în atelierul umanităţii, de la elevi, cadre didactice, părinţi, dar şi promotori precum, în cazul nostru astăzi, Fundaţia Mereu Aproape şi compania Ruris. Ne mândrim cu unul dintre cele mai performante cabinete, cred eu, din judeţul Ialomiţa. Lecţiile din cadrul diverselor arii curriculare vor fi mult mai atractive şi mult mult mai interactive.
Laboratorul este dotat cu tablă interactivă, proiector, microscoape, mulaje de părţi anatomice şi kituri pentru experimente, o investiție în educație de peste opt mii de euro. Astfel, biologia, chimia, fizica şi matematica vor deveni materiile preferate ale copiilor din Gheorghe Lazăr.
Andreea Georgescu - director Şcoala Gheorghe Lazăr: Copiii abia aşteptau să se finalizeze. Au fost foarte încântaţi. Tot timpul ne întrebau când e gata, să putem începe cursurile în această sală.
În urmă cu două luni, elevii de la Şcoala Gimnazială Gheorghe Lazăr s-au numărat printre cei cinci MII de copii din ţară care au primit de la fundaţie şi partenerul său în educaţie ghiozdane complet echipate pentru şcoală.