Elevii unui liceu din Brașov au luat 4 premii I la un concurs al NASA
Câţiva elevi de la un colegiu din Braşov s-au întors de la un concurs internațional organizat de NASA cu 4 premii întăi. Elevii români au câştigat admiraţia şi respectul specialiştilor după ce au prezentat proiectele lor de așezări umane, care ar putea fi construite în spațiul cosmic.
De Redactia Observator la 04.04.2019, 19:44Câţiva elevi de la un colegiu din Braşov se mândresc cu un record greu de egalat. S-au întors de la un concurs internațional organizat de NASA cu 4 premii întăi. Elevii români au câştigat admiraţia şi respectul specialiştilor de la Agenţia Spaţială după ce au prezentat proiectele lor de așezări umane, care ar putea fi construite în spațiul cosmic.
Este vorba despre un an de vârf pentru că, pentru prima dată în istoria acestor competiţii, un singur liceu a obţinut patru premii I.
Concurenţa a fost acerbă. 13.000 de tineri din toată lumea au vrut să demonstreze că sunt cei mai buni.
Din peste 2.600 de lucrări prezentate, românii au reuşit să iasă triumfători. De la colegiul din Braşov, pe lângă cele patru locuri I, alte trei echipe au reuşit să obţină un premiu trei şi două menţiuni.
Unul dintre elevi pune succesul pe seama faptului că "anul acesta în special pe ei i-a interesat foarte mult cât de plauzibil este proiectul. Noi am vorbit despre un proiect realizabil în 10 ani, cu tehnologia din ziua de azi".
Mai exact, puştii au prezentat proiecte de aşezări umane sustenabile în spaţiul cosmic.
Alexandru Andrei, elev clasa a XI-a: Gravitaţia, de exemplu, poate fi obţinută artificial prin forţa centrifugă. Mâncarea e obţinută prin recolte locale şi piscicultură
Irina Bunescu, elevă: Un lucru inedit la proiectul nostru este faptul că noi dorim să ne axăm pe colonizarea spaţiului. Ne va trebui o gravitaţie artificială. Pentru că dacă nu apărea aceasta, oamenii ar începe să se îmbolnăvească. Întâi apare atrofierea muşchilor, apoi scăderea densităţii oaselor
Elevii din Braşov, primii români care participă la Concursul tinerilor oameni de ştiinţă
Nimic nu a fost la voia întâmplării, dimpotrivă. Fiecare detaliu a fost atent analizat şi dezbătut luni în şir de echipe.
Cezar Boghici, director Colegiul Andrei Şaguna: Aceste rezultate remarcabile au devenit deja o tradiţie pentru şcoala noastră. Noi ne străduim să asigurăm baza materială pentru a se desfăşura în bune condiţii orele de fizică
Carmen Tănăsescu, profesoară de fizică: Şaguna participă anul acesta la alte două competiţii internaţională. Unul dintre acesta este în premieră. Este prima dată când România are o echipă la Concursul tinerilor oameni de ştiinţă, care are loc anual
23 de echipe din toată lumea vor merge la concursul care are loc anul acesta în august, în Belarus.