Elevii ar putea susţine probe noi la Evaluarea Naţională. Ce prevede proiectul care i-a revoltat atât pe părinţi, cât şi pe elevi
Elevii ar putea susţine probe noi la evaluarea naţională! De examplu la sport şi... la igienă ! Este propunerea mai multor parlamentari care au şi depus un proiect de lege în acest sens. Printre ei şi fostul ministru al Educaţiei, Monica Anisie. Atât părinţii cât şi elevii sunt revoltaţi de idee şi spun că educaţia este tratată precum restul problemelor din ţară... adică de la coadă la cap.
De Andre Rotaru la 19.02.2022, 23:19Conform proiectului, prima evaluare nouă ar urma să apară la clasa a II-a şi a IV-a. Elevii ar urma să dea un test privind cunoştinţele lor despre un stil de viaţă activ. Apoi, la finalul clasei a VI-a, ar urma să susţină o probă la sport şi alta la igienă personală, nutriţie şi fair-play. În final, elevii de clasa a VIII-a ar urma să primească şi ei 3 probe noi: una de utilizare a calculatorului, una de educaţie civică şi una de sport. Pentru fiecare probă, elevii vor primi un calificativ
Matei Bogdan, fost ministru, iniţiator: România se află pe ultimele locuri din punct de vedere al practicării al exerciţiului fizic atât în rândul dar mai ales în rândul elevilor.
31 de parlamentari semnează propunerea de lege. Printre ei, şi fostul ministru al Educaţiei, Monica Anisie, dar şi fostul ministru al Tineretului și Sportului, Matei Bogdan. Nici pentru iniţiatori nu este foarte clar cum ar urma să arate probele.
Matei Bogdan, fost ministru, iniţiator: Ţine foarte mult de ceea ce înseamnă elaborarea normelor de aplicare a acestei legi dar şi de modul în care profesorul de educaţie fizică îşi va organiza la clasă aceste cunoştinţe elementare despre igienă sau alimentaţie.
"Conform iniţiatorilor legii, notele obţinute la aceste probe nu vor fi luate în calcul pentru media generală de la Evaluarea Naţională. Aşadar nu ar urma să fie afectată intrarea la liceu. În plus, elevii care sunt scutiţi de la sport nu vor avea de susţinut această probă", transmite Andre Rotaru, reporter Observator.
Propunerea i-a revoltat atât pe părinţi, cât şi pe elevi.
Robert Avram, preşedintele interimar al CNE: Tocmai faptul că nu avem aceste cunoştinţe, competenţe oferite de unitatea de învăţământ mă face să îmi pun un semn de întrebare în calitatea de elev vis-a-vis de care ar fi criteriile de care ar trebui să mă iau în calcul la momentul la care se susţine acea evaluare.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: Am o mulţime de sesizări unde, în Bucureşti, copiii fac ora de sport în sala de curs. Aici este problema. Nu Evaluarea Naţională să conţină o probă de sport astfel încât nici măcar să nu conteze. Noi aşteptăm nişte modificări de fond, astfel încât să capete relevanţă examenele naţionale.
Proiectul de lege a fost depus săptămâna trecută la Senat, dar dacă trece pe repede înainte noile probe ar putea fi obligatorii de anul viitor.