Profesorii cer o lege care să-i protejeze, după ce numărul de agresiuni împotriva dascălilor a crescut
La o săptămână după ce bullyingul a fost interzis printre elevi, profesorii cer şi ei o lege care să-i protejeze de abuzuri. Ultimul caz demonstrează pericolul din şcoli, în faţa unui fenomen ce ia amploare. Mai mulţi profesori şi elevi din Iaşi s-au baricadat în şcoală, de teama unui tată agresiv.
De Redactia Observator la 28.11.2019, 20:31La o săptămână după ce bullyingul a fost interzis printre elevi, profesorii cer şi ei o lege care să-i protejeze de abuzuri. Ultimul caz demonstrează pericolul din şcoli, în faţa unui fenomen ce ia amploare. Mai mulţi profesori şi elevi din Iaşi s-au baricadat în şcoală, de teama unui tată agresiv. În lipsa unui paznic, bărbatul a intrat peste cadrele didactice, în cancelarie.
Zeci de elevi şi profesori erau în şcoala din Todireşti, Iaşi, când, într-o pauză, un bărbat a intrat până în cancelarie, fără ca nimeni să-l oprească. Acolo, ar fi început să înjure şi să ţipe la cadrele didactice.
Cristina Puiu, directorul şcolii: Colegii mei s-au speriat. Niciunul n-a vrut să stea în faţa lui. Am stat în faţa lui pentru că erau şi copii pe hol şi mă temeam să nu reacţioneze violent şi faţă de aceşti copii
Oana Jipa, profesoară: Avea un limbaj neadecvat şi se comporta violent. Era şi sub influenţa alcooolului. Am sunat la 112. A sosit poliţia după o oră
Nici după ce poliţiştii l-au amendat, bărbatul, tatăl unui elev din clasa a opta, nu s-ar fi oprit. Supărat că fiul său riscă să rămână din nou repetent, individul ar fi provocat scandal de mai multe ori.
Şcoala nu are paznic - o situaţie în care se află 35% din unităţile de învăţământ. Ultima dată, de teamă, profesorii şi elevii s-au baricadat în clădire.
Cristina Puiu, directorul şcolii: Nu am crezut că voi încuia o înstituţie şcolară unde se face educaţie, unde şcoala e deschisă pentru toţi. Cred că e mai mult decât necesară o lege a bullyingului contra cadrelor didactice
O lege prin care cei care agresează fizic sau verbal profesorii să fie aspru pedepsiţi, iar victimele să fie consiliate psihologic. La fel cum se întâmplă deja în cazul elevilor.
Laviniu Lăcustă, preşedinte sindicat USLIP Iaşi: Acest bullying e un fenomen foarte grav deoarece poate uneori să producă chiar mai mult decât acea violenţă fizică. Poate apărea acea presiune psihologică care poate da naştere uneori şi la diverse boli, depresie, stres, anxietate
Conform sondajelor realizate la nivelul judeţului Iaşi, 5 din 6 profesori nu se simt în siguranţă la catedră în timp ce aproape jumătate se tem că ar putea fi victime ale violenţei în şcoli.
De asemenea, 63% dintre respondenţi spun că au identificat forme de violenţă fizică sau verbală în unităţile de învăţământ în timp ce 93% au spus că au observat o creştere alarmantă a agresivităţii şi violenţei în şcoli.
E un fenomen care a stârnit îngrijorare inclusiv la Bruxelles. Un scurtmetraj despre bullying-ul în cazul profesorilor, realizat de sindicaliştii ieşeni din învăţământ, a fost prezentat zilele trecute într-o conferinţă europeană.