Video Problemele de matematică pe care peste 30% dintre elevi nu ştiu să le rezolve. Ministrul spune că fenomenul ţine de securitatea naţională
Matematica ne dă cu virgulă. Rezultatele primului studiu de alfabetizare numerică sunt dramatice: mai bine de o treime dintre elevi nu pot face calcule simple şi nu ştiu să aplice noţiunile în realitate. Problemele încep în gimnaziu, iar la liceu matematica devine o necunoscută. Ministrul Educaţiei spune că fenomenul este o problemă de securitate naţională.
36% la sută dintre elevi sunt afectaţi de analfabetismul numeric, iar 16% dintre ei au dificultăţi mari. Mai exact, copiii nu înţeleg prea bine noţiuni simple de algebră, geometrie, statistică sau măsurare şi le e greu să le pună în practică.
Matematica, o enigmă pentru mulţi elevi
De exemplu, un item foarte uşor testat la liceu este următorul - Andreea vrea sa împartă o pizza în 12 felii identice. Ce unghi formează cu centrul pizzei fiecare felie? Deci 360 de grade împărţit la 12 felii - 30 de grade. Cele mai mari probleme se înregistrează la liceu - analfabetismul numeric ajunge la aproape 50 la sută. La clasele primare avem 25 la sută, iar în gimnaziu procentul depăşeşte 35 la sută.
"E un lucru la care suntem teribil de deficitari. Dacă la loterie, la extragerea de săptămâna trecută a ieşit numărul 3, probabilitatea ca tot numărul 3 să iasă săptămâna asta este mai mare, mai mică sau egală şi majoritatea spun că e mai mică probabilitatea - 92,93%. Şi nu trebuie să faci probabilităţi ca sa înţelegi, e un raţionament de viaţă cotidiană care te va duce la decizii greşite financiare", a declarat Dragoş Iliescu, fondator platformă de evaluare.
- Simulare Evaluare Naţională şi Bacalaureat. Programa şi calendarul probelor, anunţate de Ministerul Educaţiei
- Fără istorie la clasele a XI-a şi a XII-a, profil real. Critici şi controverse faţă de proiect: "Nu poţi să...
- Proiect: Istoria ar putea fi eliminată pentru elevii de clasele a XI-a şi a XII-a, mate-info. Ar urma să înveţe...
- Ministerul Educaţiei a primit sute de mesaje după publicarea Planurilor-cadru pentru liceu: "M-aș bucura să nu...
- Legea învăţământului 2025. Liceenii ar putea învăţa obligatoriu gramatica sau religia
Elevii se plâng că matematica le e predată prea rigid. "Mi se pare că multe lucruri de care nu o să avem niciodată nevoie - când mergem să cumpărăm ceva de la magazin nu o să te întrebe nimeni care e sinusul de la nu ştiu ce unghi. Programa este prea încărcată", crede un elev.
"În clasele primare, majoritatea copiilor iubesc jocurile matematice, calculele şi chiar dovedesc o intuiţie matematică extraordinară. Trecerea la clasa a cincea şi a şasea este bruscă, cu obiecte matematice mai complicate. La matematică e ca la un instrument muzical, dacă ai trecut o etapă şi nu ai înţeles-o, se duce totul de râpă", a declarat prof. univ. Radu Gologan, Societatea de Ştiinţe Matematice.
"Am avut o elevă care îmi spunea că înainte de examenul de Bacalaureat îi e foarte teamă de matematică. Am întrebat-o de ce. Atunci când suntem la altă materie, istorie, geografie, scriu ceva, poate să fie bine sau rău, dar scriu. La matematică este îngrozitor să fii în faţa unei foi goale şi să nu ştii ce să scrii", spune Daniela Vasile, director educaţional.
O problemă de securitate naţională
Ministrul Educaţiei spune că e nevoie urgent de politici educaţionale în acest sens. "Problema asta devine o problemă de securitate naţională, când tu scoţi aproape jumătate din absolvenţii de liceu în zona de analfabetism funcţional", a declarat Daniel David, ministrul Educaţiei.
În mediul rural, 60% dintre elevi sunt analfabeţi numeric.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰