Povestea Ioanei, eleva olimpică din Constanţa care se luptă cu Guvernul pentru a putea ajunge la şcoală
O elevă olimpică din Agigea a dat în judecată Ministerul Educaţiei ca să poată ajunge la şcoală. Fata învaţă la un liceu din Constanţa, iar, după ce a rămas fără bursa de transport în urma unui ordin de ministru, drumul până la şcoală depinde de bugetul părinţilor. Şi nu e singura în situaţia asta. Sorin Cîmpeanu promite rezolvarea printr-o nouă ordonanţă de urgenţă.
De Redactia Observator la 29.09.2022, 22:30Pentru Ioana ziua începe mai devreme decât pentru colegii ei. Stă la peste zece kilometri de liceul la care trebuie să ajungă zilnic. Fiecare drum înseamnă bani. Un efort prea mare pentru părinţii ei, de când nu mai primeşte de la şcoală cei 200 de lei pe care îi dădea pe transport.
Ioana Stamatin - elevă: Fac zilnic naveta dintre localitea Agigea către Constanţa, cheltuind pe zi suma de 18 lei, ceea ce lunar aproximativ 360 de lei. Am cunoștințe cre vin din sate mai îndepărtate, zilnic pentru ei naveta ar ajunge la suma de 50 de lei, pe care părinţii lor nu și-o permit aproape niciodată.
Este şi cazul Alexandrei.
Alexandra Mîndrescu - elevă: Sunt din comuna Vadu lui Traian şi fac zilnic naveta pentru a putea să îmi continui studiile. Lunar mă costă 300 de lei transportul, părintii mei îl suportă, și pe al meu și pe al fratelui meu.
- Școala a început de o lună, dar mulți elevi încă nu au cărți la ore. Cum explică situația Ministerul...
- Sorin Cîmpeanu, noi clarificări după ce a fost acuzat de plagiat. "Mărturie edificatoare", în sprijinul...
- Investiţie de peste 4 milioane de lei într-o şcoală ''verde'', la Suceava. Factura la căldură a scăzut şi cu 40%
Mulţi elevi navetişti n-au mai beneficiat de bani de la şcoală pentru transport
Situaţia nu e nouă şi s-a repetat şi de la începutul acestui an şcolar. Pe lângă problemele la nivel local, un alt motiv e faptul că Ministerul Educaţiei a modificat modul în care se acordă bursele pentru elevi. Ministrul spune acum că e gata ordonanţa de urgenţă care rezolvă situaţia, iar săptămâna viitoare va intra în aprobare în şedinţă de Guvern. Autorităţile locale aşteaptă banii.
Sorin Mihai - șef ISJ Constanța: Vom avea sume de bani care fac nevata. Aici au venit două modificări foarte importante. Dacă până acum legislaţia spunea că elevul de liceu va primi bani de transport numai dacă nu poate fi educată doar în localitatea de domiciului, s-a schimbat această situaţie şi toţi cei care fac naveta vor pimi bani de transport.
În plus, elevii vor primi mai mulţi bani, iar dacă nu vor fi suficienţi, bugetul va fi suplimentat până când transportul va fi asigurat în totalitate.
Sorin Mihai - șef ISJ Constanța: Dacă iniţial era vorba de 30 de lei pe primii 3 km, şi câte trei pentru fiecare alt kilometru, acum discutăm de 60 de lei şi respectiv de sase lei.
Elevii nu sunt chiar aşa optimişti.
Ariana Duduna - președinte asociația elevilor: Ministerul Educaţiei a anunţat un proiect de OUG prin care această problemă nu este rezolvată, modificându-se niste articole care nu afectează gratuitatea, ci se introduce o procedură de decont paralelă. Ne confruntăm cu o confuzie legislativă.
Alexandra Mîndrescu - elevă: Nu-mi doresc nicio sursă forfetară, nu-mi doresc acordarea unor burse, ci pur si simplu, transportul să fie gratuit.
Anul aceasta, bugetul pentru bursele elevilor este de cinci ori mai mare decât în anul 2020, mai exact 1,332 miliarde lei faţă de 270 milioane lei în 2020.