Antena Meniu Search
x

Video Școala a început de o lună, dar mulți elevi încă nu au cărți la ore. Cum explică situația Ministerul Educaţiei

Avem proiect de ţară cu România educată, dar nu avem manuale. La o lună de la prima zi de şcoală, elevii tot n-au cărţi pe bănci. Cele mai multe lipsesc la clasele de a cincea, iar la a noua şi a zecea nu a venit niciun manual nou până acum. Scuza Ministerului Educaţiei e aceeaşi ca în fiecare an: licitaţiile durează prea mult şi sunt mereu contestate.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 28.09.2022, 19:26

Vezi și

Mihai, elev de clasa a cincea: Îmi lipsesc manualele de engleză şi de istorie. Astăzi avem doar un caiet normal. La ora de engleză, ne uităm pe tabla smart la manualele digitale, cele noi.

Ilinca, elevă de clasa a cincea: Pe tablă, facem o lecţie normală pe tablă cu secole şi ce învăţăm la istorie şi în rest manualele cele vechi.

În lipsa cărţilor, fiecare se descurcă aşa cum poate, unii cu variantă digitală, alţii cu fişe pregătite de profesori acasă. Pentru multe clase a opta lipseşte şi manualul de limbă franceză. Şi, ca în fiecare an, explicaţia Ministerului Educaţiei e aceeaşi.

Sorin Ion, secretar de stat în MEN: Se aşteaptă să ajungă în şcoli din motive procedurale, cum ar fi contestaţii la licitaţii.

Pe acelaşi subiect

Reporter: Să fie începute mai repede, ca să fie gata până în septembrie?

Sorin Ion, secretar de stat în MEN: Asta ar fi o soluţie, de regulă le începem din anul anterior, dar procedurile de achiziţie sunt destul de greoaie la noi. Există încă două categorii de probleme, manualele cu tiraje foarte mici, să le spunem de nişă, acolo unde editurile nu sunt interesate să le tipărească, pentru că tirajul mic înseamnă zero profit.

Mai gravă este situaţia pentru liceeni

La a noua şi a zecea nu există niciun manual nou. Sunt generaţiile care în teorie beneficiază de o programă nouă, dar în practică nu au primit şi manuale pentru ea. Aşa că folosesc ce au la îndemână.

Andrei, elev de clasa a noua: Nu mai au claritatea şi informaţiile la zi. Suntem a doua generație dupa schimbarea programei.

Pentru unele materii, elevii au adus bani de acasă pentru variantele noi de manuale.

Diana, elevă de clasa a noua: L-am cumpărat recent, nu am primit manual de română deloc, iar acesta a trebuit cumpărat

Mădălina Iacob, reporter Observator: Soluţia pentru liceeni vine abia anul viitor. Noile planuri cadru, adică numărul de ore pentru fiecare disciplină şi programele şcolare au termen limită toamna viitoare. Asta înseamnă că ulterior vor fi tipărite şi manualele pentru clasa a noua.

Cu puţin noroc, la clasele mai mici, cărţile vor fi livrate până la începutul lunii noiembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Școala a început de o lună, dar mulți elevi încă nu au cărți la ore. Cum explică situația Ministerul Educaţiei