Procentul uriaş de elevi români care vor să plece din ţară după ce termină şcoala. Motivele care i-au convins
Pregătiţi pentru export! Mai bine de jumătate dintre elevi îşi văd viitorul în alte ţări după ce termină şcoala. Sunt rezultatele dramatice ale unui studiu făcut în rândul elevilor de gimnaziu şi liceu. Specialiştii spun că e nevoie de măsuri urgente pentru a opri fenomenul, altfel România Educată riscă să devină România plecată pentru totdeauna.
De Mădălina Iacob la 28.01.2024, 20:22"55,1 la sută dintre copiii români îşi doresc să plece din ţară. Iar o treime dintre elevii intervievaţi şi-ar dori să înveţe în străinătate. De ce? Spun că ar avea mai multe oportunități în ce priveşte educaţia şi un viitor job. Şi cifrele le dau dreptate: 1 din 5 copii români nu ajunge sa finalizeze școala la timp, iar România este statul UE cu cel mai scăzut nivel de participare la educaţie, 81%", arată Mădălina Iacob, reporter Observator.
Elevii români, pe picior de plecare din ţară
"La luarea deciziei de a emigra contribuie şi nemulţumirea faţă de condiţiile de viaţă de la noi şi neîncrederea în instituţii. 5% la sută dintre elevi îşi motivează plecarea prin faptul că vor să se reunească peste hotare cu prietenii sau familia. De alfel, mai bine de jumătate de milion de copii au avut sau au în continuare cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Iar consecințele acestui fenomen se văd în statisticile privind consumul de droguri sau alcool în rândul adolescenţilor, dar şi în comportamentele agresive ori bullying-ul de la şcoală", adaugă Mădălina Iacob, reporter Observator.
"Specialiştii spun că e nevoie de măsuri urgente în Educaţie şi un plan coerent din partea Guvernului: de la acces la creşe si grădiniţe pentru cât mai mulţi copii până la extinderea programului de masă caldă care să combată abandonul şcolar şi consiliere pentru elevi in şcoli", mai spune Mădălina Iacob, reporter Observator.