Antena Meniu Search
x

Video Decizia lui Traian, olimpic la fizică şi elev de aur al României. Ce facultate a ales

Exodul de creiere continuă: cum îşi aleg absolvenţii de liceu drumul în viaţă. România pierde anual mii de tineri care aleg să studieze la o facultate în străinate şi rămân acolo. Printre ei este şi Traian, un elev de aur al României, care din vară va învăţa la celebra universitate Oxford. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 04.05.2023, 18:12

Vezi și

"Pasiunea pentru Oxford, cumva toată atracţia mea pentru această universitate a venit de la bunicul meu, care întodeauna îmi spunea că Oxford e cea mai mare, cea mai renumită facultate din lume şi că el acolo vrea să mă vadă", povesteşte Traian Rareș Tuș, elev.

Vis împlinit pentru Traian. A descoperit de mic pasiunea pentru fizică

Un vis devenit realitate la începutul acestui an, atunci când Traian a fost admis la prestigioasa universitate Oxford. Elev al Colegiului Național "Gheorghe Șincai" din Baia Mare, tânărul este pasionat de fizică de mic. 

"Aveam doar 7-8 ani când am început să citesc cărţi despre astronomie, despre univers, dar abia în clasa a VI-a am descoperit fizica şi, cu baza matematică pe care mi-o construisem până atunci, am reuşit să-mi dezvolt această pasiune pe care tot am propagat-o în anii ce au urmat", spune Traian Rareș Tuș, elev.

Pe acelaşi subiect

Planurile de viitor ale elevului olimpic. Are 10 medalii de aur la fizică

Tot în clasa a VI-a a participat şi la prima olimpiadă internaţională de fizică. A vrut să vadă cum se descurcă la materia pe care o îndrăgeşte atât de tare şi a câştigat prima medalie de aur. A numărat până la zece. Acum are planuri şi mai mari. 

"Cred că după ce termin programul universitar, care include cumva şi masterul în programul pe care l-am ales, cred că aş urma un doctorat. Mi-aş dori să continui pe fizică cuantică. Cred că aş putea să îmi aduc contribuţia în domeniul respectiv, vedem dacă sub formă de muncă în domeniul cercetării sau în al tehnologiei", mărturiseşte Traian Rareș Tuș, elev.

"Traian e un copil care a studiat încă de mic, e un copil care şi-a manifestat interesul spre şcoală din primele clase. Noi suntem, ca părinţi, lângă el. Vom face tot ce ţine de noi pentru a-l ajuta", spune Florentin Tuș, tatăl lui Traian. 

Iar viitorul lui Traian se conturează deja promiţător. Deşi în acest moment Traian spune că i-ar plăcea să se poată întoarce în ţară, statisticile arată că mulţi dintre tinerii români admişi la universităţi de prestigiu rămân peste hotare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Decizia lui Traian, olimpic la fizică şi elev de aur al României. Ce facultate a ales