Răsturnare de situaţie. Elevii cu abateri grave vor fi exmatriculaţi. Noul scandal în comisia de învăţământ
Discuţii aprinse în comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor, unde continuă dezbaterile pe legile educaţiei. După scandalul care a avut loc pe tema diversităţii religioase în şcoli, astăzi a fost luată o nouă decizie controversată. Şi anume, elevii cu abateri grave să poată fi exmatriculaţi.
De Redactia Observator la 21.04.2023, 14:08Proiectul propus de Guvern prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor din învăţământul obligatoriu. Potrivit amendamentului PSD, PNL şi minorităţi aprobat în comisie, "exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari".
"Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie", mai prevede textul aprobat.
Alte amendamente aprobate de comisie
Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, cu acordul ministrului Educaţiei, Ligia Deca, mai multe amendamente, cele mai multe propuse de PSD. Unul dintre amendamentele acceptate prevede modificarea numărului minim de elevi şi preşcolari de la care se organizează şi funcţionează unităţile de învăţământ.
- Elevii, filmaţi non-stop la ore, ţinuţi în detenţie sau suspendaţi 5 zile. Măsurile pregătite după valul de...
- Ministerul Educației, anunț despre înscrierea copiilor la clasa pregătitoare. Cum arată cererea și când se depune
- Noua Lege a Educaţiei ajunge în Camera Deputaţilor. Până când se mai pot propune amendamente
În sens sens, la propunerea PSD, grădiniţele şi creşele vor putea funcţiona cu un număr minim de 140 de preşcolari şi/sau antepreşcolari, faţă de 150 cât se propune în proiectul Guvernului, iar unităţile de învăţământ postliceal vor putea funcţiona cu un număr minim de 100 de elevi.
Totodată, potrivit textelor propuse de Guvern, unităţile de învăţământ vor putea funcţiona cu minimum 300 elevi, cele de învăţământ liceal şi tehnologic dual, cu minimum 80 elevi şi 50 de elevi în cazul unităţilor de învăţământ special.
Varianta învăţământului de acasă, respinsă
Unul dintre articolele mai dezbătute a fost cel privind formele de organizare a învăţământului, reprezentanţii PSD propunând să fie şi varianta învăţământului la domiciliu, dar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a respins această variantă.
"Nu considerăm că homeschooling este o opţiune fericită pentru asigurarea învăţământului în acest moment", a precizat Deca. Deputaţii din Comisia de învăţământ au început, joi, dezbaterile pe amendamentele depuse la acest proiect.
Florentina Lazăr, reporter Observator: Începand cu anul 2030, clasele 1-4 dar şi clasa a 8-a vor face doar ore de dimineaţă, s-a decis în această comisie de învăţământ de la Camera Deputaţilor. De altfel, elevii vor putea fi exmatriculaţi în cazul unor situaţii grave, deşi în varianta iniţială a proiectului care a trecut de Guvern nu era prevăzut acest lucru. Elevii se vor putea şi apăra şi vor putea contesta decizia. Ministrul Ligia Deca a spus că această măsură a fost luată în contextul acestor acte de violenţă care au avut loc în ultima perioadă în şcolile din ţara noastră. Reînmatricularea elevilor cu probleme în acelaşi an la o altă unitate de învăţământ încă nu s-a stabilit, aşadar vor fi discuţii în perioada următoare pe acest subiect.
A mai trecut un amendament şi referitor la cabinetele şcolare în şcolile cu un număr de peste 300 de elevi. Va trebui să existe din anul 2027 un cabinet medical dar şi un cabinet stomatologic în şcoli. Ministrul Educaţiei ne spunea că aceste cabinete sunt insuficiente în acest moment, însă ca ar putea să fie realizare pe fonduri europene. Mai există un amendament, care încă nu s-a dezbătut, referitor la înregistrătile care ar putea fi făcute în ceea ce priveşte şedinţele cu părinţii. Se va dezbate în aceste zile şi acest amendament.
Ligia Deca, Ministrul Învăţământului: Acest amendament permite exmatricularea pentru cazurile extrem de grave, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, la apărare. Sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ după ce există un program în care să existe consiliere şi ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului.