Rectorii marilor facultăţi din România cer Guvernului să schimbe legea: nu ai certificat verde, nu intri la cursuri. Studenţii se simt discriminaţi
Nu ai certificat verde, nu intri la cursuri. Este o decizie adoptată de rectorii celor mai mari universităţi din ţară care cer Guvernului să modifice legislaţia. Ministrul Educaţiei ar vrea, doar că nu prea poate, cât timp încă e guvern interimar. În acelaşi timp, prin centrele de vaccinare din campusurile universitare nu vine nimeni, iar studenţii spun că obligaţia de a avea certificat verde e discriminare.
De Cristina Oprea la 11.10.2021, 20:29Acum, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, studenţii nevaccinaţi sunt testaţi o dată la două zile, pe banii instituţiei. "Suntem una dintre puţinele univeristăţi care asigurăm momentan testarea gratuită doar din dorinţa de a face activitate fizică, faţă în faţă în laboratoare, în spital, la patul bolnavului. Probabil pe termen lung nu se va menţine aceast măsură", a declarat Dan Gheonea, rector UMF Craiova.
Universităţile vor acum să-i primească la cursuri doar pe studenţii care au certificat verde. La UMF Craiova 80% dintre studenţi sunt vaccinaţi. Pe de altă parte, la Universitatea din Craiova doar jumătate din studenţi s-au imunizat. Iar în centrele deschise în campusuri bate vântul. "Treizeci de doze trebuiesc făcute într-o zi ca să vină echipa mobilă. Din păcate, până la acest moment, deşi centrele sunt deschise, repet, de la sfârşitul lunii septembrie, nu am vaccinat pe nimeni", a declarat Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova.
Doar că mulţi studenţi nu-s dispuşi nici să plătească teste din banii lor, nici să se vaccineze. Deşi adoptată de Consiliul Naţional al Rectorilor, măsura interzicerii accesului în spaţiile universitare a studenţilor care nu deţin certificat verde are nevoie şi de un cadru legal. Doar că n-are cine să-l asigure.
"Un lucru pe care îl înţeleg şi îl apreciez pentru că vizează starea de siguranţă sanitară în toate campusurile universitare, dar din păcate guvernul interimar nu mai poate iniţia proiecte de lege şi nici ordonanţe de urgenţă", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. Aşa că, cel puţin deocamdată, soluţia stă în mâinile parlamentarilor care pot iniţia un proiect legislativ în acest sens.