"Poate să ajungă şi la peste 10.000 de lei salariul". Noile joburi căutate de studenţii români
Angajamente pe termen scurt, proiecte simultane şi freelancing. Este noua preferinţă în materie de locuri de muncă pentru tinerii studenţi şi absolvenţi de facultate. Numit gig economy începe să devină fenomen peste ocean, unde funcţionează mai ales în marketing şi inginerie. Trendul a ajuns şi la noi, iar studenţii au din ce în ce mai multe pretenţii.
Briana urmează cursurile a două facultăţi în paralel, la Carol Davila şi Politehnică. Deocamdată este în anul I şi spune că vrea să se implice în mai multe proiecte, fără un angajament full time job.
"Aş cauta un job în care pot sa lucrez si sa fiu platita pe taskurile pe care le fac. Undeva la 5 mii de lei la un moment dat poate să ajungă şi la peste 10 mii de lei salariul", ne spune Briana.
Angajamentele temporare şi mai multe proiecte simultan, dar de scurtă durată sunt dorinţele noilor generaţii.
Cerinţele noilor generaţii
- Tinerii români, neinteresaţi de joburile cu jumătate de normă. Suprataxarea programului de 4 ore a dus la...
- Meseriile viitorului: ce trebuie să știe părinții și profesorii pentru a-și pregăti copiii?
- Pe ce joburi se bat tinerii șomeri din România. Domeniul unde nimeni nu se înghesuie la lucru
- Ce salariu ajunge să aibă un şofer de TIR angajat în România. Domeniile cel mai bine plătite
- Un român a câştigat marele premiu la Loto 6/49, în valoare de 6,34 milioane €. Cât a plătit pe bilet
"Program flexibil, taskuri, să nu fie program de muncă cu 8 ore pe zi. Aş vrea să am niste taskuri pe care să fac la orice ora", au spus tinerii
Cei mai interesaţi de un astfel de job sunt tinerii din generaţia Z dar şi milenialii. Ei caută în primul rar din dependenţă, antreprenoriat dar şi diversificarea surselor de venit. O provocare majoră este însă lipsa beneficiilor tradiţionale. Concediul plătit sau asigurarea de sănătate.
Cele mai căutate joburi
Joburile cele mai căutate sunt în tehnologie, inginerie şi marketing digital. Tot mai mulţi tineri se îndreapta şi către crearea de conţinut online.
Benficiile sunt şi ele extrem de importante în gig economy. "Pretenţiile poate ni se par nouă exgerate, asta este mentalitate şi normalitatea în ziua de astăzi. Pachete pentru zona de divertisment, zona de activităţi sportive, vacanţe de turism şi alte avatanje de acest tip. Ajungem la mii, chiar şi la 10 mii de euro, sunt joburi bine plătite în această zonă", declară Horia Necula, prorector Politehnică.
Peste o mie de joburi si internshipuri sunt puse la dispoziţie la Polifest, pentru studenţi şi tineri absolvenţi din diverse domenii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰