Antena LIVE
Video

Reguli pentru începerea şcolii. Ministrul Educaţiei a anunţat ce se întâmplă cu elevii vulnerabili sau simptomatici

Şcoala începe cu noi reguli. Deja un prim draft cu normele a fost lansat în dezbatere publică de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a anunţat ce pot face elevii vulnerabili sau care au simptome de coronavirus.

De la 04.02.2021, 14:15

În planul prevăzut de oficiali trebuie să existe o distanţă de un metru între elevi, iar acolo unde spaţiul nu permite este recomandată cea mai mare distanţă posibilă. Mai mult, clasele trebuie aerisite jumătate de oră înainte de sosirea elevilor la şcoală, apoi în pauze şi la finalul cursurilor. Documentul va mai suferi modificări.

Inspectorii şcolari din toate judeţele au discutat, astăzi, cu ministrul Educaţiei despre normele ce trebuie respectate odată cu redeschiderea şcolilor. 

Sorin Cîmpeanu: Posibilitatea de infectare e foarte crescuta tocmai pe parcursul transportului. Transportul scolar intra sub responsabilitate scolii si autoritatilor locale. Trebuie luate toate masurile de precautie. 

Citește și:
Regulile Ministerului Educaţiei pentru reluarea cursurilor în şcoli

Adeverința medicală rămâne valabilă

Ministrul Educaţiei a anunţat că sunt valabile adeverinţele medicale eliberate pentru primul semestru cu privire la vulnerabilităţile elevilor, care le împiedică prezenţa fizică în şcoală.

El a precizat, la o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali, că, pe baza propunerilor venite, în ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care va fi emis având în vedere deschiderea şcolilor pe 8 februarie, se va introduce un articol conform căruia adeverinţele medicale vor fi luate în considerare şi în format electronic.

„Nu trimiteţi copiii, părinţii pentru alte adeverinţe. Dacă acele adeverinţe au fost eliberate, spre exemplu, pe baza unei boli cronice, diabet, din păcate, nu s-a vindecat de diabet între primul şi cel de al doilea semestru, nici elevul şi nici cadrul didactic. Deci, adeverinţele eliberate pe primul semestru rămân valabile”, a transmis ministrul Educaţiei. 

Ce facem cu copiii care au simptome de coronavirus

Sorin Cîmpeanu consideră că ar trebui prevăzut în forma finală a ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, care urmează să fie aprobat în contextul începerii şcolii în 8 februarie, ca elevilor care nu vin la şcoală din cauză că prezintă simptome de infectare cu noul coronavirus să nu li se pună absenţe sau absenţele să fie motivate.

„Poate ar trebui mai clar precizate acele situaţii, în care dacă elevul prezintă simptome, recomandarea să fie inclusiv la nivelul ordinului de ministru comun mai clar, de a nu se prezenta în colectivitate. De asemenea, cred că este bine să precizăm că în situaţia în care prezintă simptome, nu se prezintă la şcoală, nu se pun absenţe sau absenţele sunt motivate.

Îi rog pe colegii inspectori generali să ia în considerare acest lucru şi să-l transmită deja în şcoli. El va face şi obiectul adăugirilor la acest proiect al ordinului de ministru”, a spus ministrul Educaţiei.

Potrivit ministrului, o altă solicitare este legată de posibilitatea de testare cu teste antigen şi a cadrelor didactice.

„De asemenea, este o solicitare legată de posibilitatea de testare cu teste antigen şi a cadrelor didactice, care, bineînţeles, nu au nevoie de alt accept decât al lor, dacă doresc să poată face acest lucru, teste antigen la şcoală la cabinetele medicale, subliniez, dacă doresc”, a mai arătat ministrul.

Regulile pentru reluarea școlii

Mădălina Iacob, reporter Observator: În şcoală se va intra după reguli stricte. Temperatura va fi verificata cu grija in primul rand. Şcolile trebuie sa asigure dezinfectanţi si masti pentru copii. Ministrul Educaţiei spune că există deja 37 de milioane de masti si 1 milion de substante dezinfectante. 

Adevarata provocare apare cand copiii ajung in clasa. De exemplu, aici invata 30 de elevi, deci distanţarea la un metru devine imposibilă. Protecţia se va asigura prin măşti, chiar şi dacă sunt doi în bancă. Atentie, plexiglasul nu va mai fi obligatoriu. 

Şcolile se închid dacă apar cazuri de infectare în rândul elevilor, în mai multe clase. La fel şi dacă doi profesori din aceeaşi şcoală iau coronavirus. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Testarea elevilor ramane principala noutate. Problema este ca momentan nu exista personal medical pentru asa ceva. 

„Sustinem testele antigen. Există, nu trebuie achizitionate. Avem nevoie de personal. Tot personalul cu competente medicale in Ministerul Educației e constituit din 113 medici si 268 de asistenti medicali. Personalul de medicina scolara din Ministerul Sănătății: 778 medici de medicina generala, 500+ stomatologi, peste 3000 de asistenti medicali. In total, pers cu competenta - 5000 de persoane. Pentru 17.000 de scoli”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Aşa că ministrul Educaţiei vrea medicii şcolari înapoi în şcoli, în condiţiile în care pentru o perioadă mare din pandemie au fost detaşaţi la Direcţiile de Sănătate Publică pentru a ajuta la anchetele epidemiologice. Fără ei, triajul în şcoli nu se poate face.

Scenariile în care se redeschid școlile

În localităţile în care există scenariul verde, cu mici excepţii, toţi copiii merg la şcoală.

În localităţile în scenariu galben, lucrurile se schimbă. Merg copiii de grădiniţi, clasele 1-4 şi din clasele termina, 8 şi 12.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roşu, continuă să meargă la şcoală şi la grădiniţă doar cei de ciclul primar. Ceilalţi nu mai merg la şcoală.

Citește și:
Ce înseamnă scenariile verde, galben şi roşu, pentru reîntoarcerea elevilor la şcoală, din 8 februarie

Ți-a plăcut acest articol?

scoala online redeschidere scoli ministrul educatiei sorin cimpeanu
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Averea lui Bill Gates nu a mai fost atât de mică în 34 de ani. Ce a ajuns...
Useit
Publicat 03.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024