Reguli pentru începerea şcolii. Ministrul Educaţiei a anunţat ce se întâmplă cu elevii vulnerabili sau simptomatici
Şcoala începe cu noi reguli. Deja un prim draft cu normele a fost lansat în dezbatere publică de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a anunţat ce pot face elevii vulnerabili sau care au simptome de coronavirus.
De Cornel Preda la 04.02.2021, 14:15- Sorin Cîmpeanu a vorbit despre valabilitatea adeverinţelor medicale
- Care sunt scenariile în care începe şcoala din 8 februarie
În planul prevăzut de oficiali trebuie să existe o distanţă de un metru între elevi, iar acolo unde spaţiul nu permite este recomandată cea mai mare distanţă posibilă. Mai mult, clasele trebuie aerisite jumătate de oră înainte de sosirea elevilor la şcoală, apoi în pauze şi la finalul cursurilor. Documentul va mai suferi modificări.
Inspectorii şcolari din toate judeţele au discutat, astăzi, cu ministrul Educaţiei despre normele ce trebuie respectate odată cu redeschiderea şcolilor.
Sorin Cîmpeanu: Posibilitatea de infectare e foarte crescuta tocmai pe parcursul transportului. Transportul scolar intra sub responsabilitate scolii si autoritatilor locale. Trebuie luate toate masurile de precautie.
Citește și:Adeverința medicală rămâne valabilă
Ministrul Educaţiei a anunţat că sunt valabile adeverinţele medicale eliberate pentru primul semestru cu privire la vulnerabilităţile elevilor, care le împiedică prezenţa fizică în şcoală.
El a precizat, la o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali, că, pe baza propunerilor venite, în ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care va fi emis având în vedere deschiderea şcolilor pe 8 februarie, se va introduce un articol conform căruia adeverinţele medicale vor fi luate în considerare şi în format electronic.
„Nu trimiteţi copiii, părinţii pentru alte adeverinţe. Dacă acele adeverinţe au fost eliberate, spre exemplu, pe baza unei boli cronice, diabet, din păcate, nu s-a vindecat de diabet între primul şi cel de al doilea semestru, nici elevul şi nici cadrul didactic. Deci, adeverinţele eliberate pe primul semestru rămân valabile”, a transmis ministrul Educaţiei.
Ce facem cu copiii care au simptome de coronavirus
Sorin Cîmpeanu consideră că ar trebui prevăzut în forma finală a ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, care urmează să fie aprobat în contextul începerii şcolii în 8 februarie, ca elevilor care nu vin la şcoală din cauză că prezintă simptome de infectare cu noul coronavirus să nu li se pună absenţe sau absenţele să fie motivate.
„Poate ar trebui mai clar precizate acele situaţii, în care dacă elevul prezintă simptome, recomandarea să fie inclusiv la nivelul ordinului de ministru comun mai clar, de a nu se prezenta în colectivitate. De asemenea, cred că este bine să precizăm că în situaţia în care prezintă simptome, nu se prezintă la şcoală, nu se pun absenţe sau absenţele sunt motivate.
Îi rog pe colegii inspectori generali să ia în considerare acest lucru şi să-l transmită deja în şcoli. El va face şi obiectul adăugirilor la acest proiect al ordinului de ministru”, a spus ministrul Educaţiei.
Potrivit ministrului, o altă solicitare este legată de posibilitatea de testare cu teste antigen şi a cadrelor didactice.
„De asemenea, este o solicitare legată de posibilitatea de testare cu teste antigen şi a cadrelor didactice, care, bineînţeles, nu au nevoie de alt accept decât al lor, dacă doresc să poată face acest lucru, teste antigen la şcoală la cabinetele medicale, subliniez, dacă doresc”, a mai arătat ministrul.
Regulile pentru reluarea școlii
Mădălina Iacob, reporter Observator: În şcoală se va intra după reguli stricte. Temperatura va fi verificata cu grija in primul rand. Şcolile trebuie sa asigure dezinfectanţi si masti pentru copii. Ministrul Educaţiei spune că există deja 37 de milioane de masti si 1 milion de substante dezinfectante.
Adevarata provocare apare cand copiii ajung in clasa. De exemplu, aici invata 30 de elevi, deci distanţarea la un metru devine imposibilă. Protecţia se va asigura prin măşti, chiar şi dacă sunt doi în bancă. Atentie, plexiglasul nu va mai fi obligatoriu.
Şcolile se închid dacă apar cazuri de infectare în rândul elevilor, în mai multe clase. La fel şi dacă doi profesori din aceeaşi şcoală iau coronavirus.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Testarea elevilor ramane principala noutate. Problema este ca momentan nu exista personal medical pentru asa ceva.
„Sustinem testele antigen. Există, nu trebuie achizitionate. Avem nevoie de personal. Tot personalul cu competente medicale in Ministerul Educației e constituit din 113 medici si 268 de asistenti medicali. Personalul de medicina scolara din Ministerul Sănătății: 778 medici de medicina generala, 500+ stomatologi, peste 3000 de asistenti medicali. In total, pers cu competenta - 5000 de persoane. Pentru 17.000 de scoli”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Aşa că ministrul Educaţiei vrea medicii şcolari înapoi în şcoli, în condiţiile în care pentru o perioadă mare din pandemie au fost detaşaţi la Direcţiile de Sănătate Publică pentru a ajuta la anchetele epidemiologice. Fără ei, triajul în şcoli nu se poate face.
Scenariile în care se redeschid școlile
În localităţile în care există scenariul verde, cu mici excepţii, toţi copiii merg la şcoală.
În localităţile în scenariu galben, lucrurile se schimbă. Merg copiii de grădiniţi, clasele 1-4 şi din clasele termina, 8 şi 12.
În cazul în care localitatea intră în scenariul roşu, continuă să meargă la şcoală şi la grădiniţă doar cei de ciclul primar. Ceilalţi nu mai merg la şcoală.
Citește și: