Antena Meniu Search
x

Regulile Ministerului Educaţiei pentru reluarea cursurilor în şcoli

Ministerul Educaţiei a trimis către reprezentanţii din Sănătate noile reguli pentru începutul anului şcolar. Forma finală a documentului va apărea astăzi.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 04.02.2021, 08:01

  • Distanţarea de un metru între elevi, masca obligatorie şi triajul observaţional sunt câteva dintre măsurile prevăzute în document.

Începutul de an şcolar este încă incert pentru elevii şi profesorii din România. Autorităţile nu s-au decis încă la procedurile finale pe care şcolile trebuie să le respecte, pentru a-i primi pe copii în bănci. Ministerul Sănătăţii şi cel al Educaţiei vor aproba astăzi forma finala a ordinului comun.

Citeşte şi: Ce înseamnă scenariile verde, galben şi roşu, pentru reîntoarcerea elevilor la şcoală, din 8 februarie

Distanţarea de un metru între elevi, masca obligatorie şi triajul observaţional sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Ordinul pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Mai jos, măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar / unitățile conexe în perioada pandemiei COVID-19:

Ce spune ministrul Educaţiei despre regulile ce trebuie să intre în vigoare

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ne asigură că instituţiile de învăţământ vor fi pregătite de lucru până luni.

Şi spune că există câteva reguli care trebuie aplicate în şcoli.

Reporter: Suntem pregătiți să începem școala luni?

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Da, sunt pregătite.

O schimbare importantă apare când un copil se îmbolnăveşte.

Dacă sunt două cazuri de elevi depistați pozitiv în aceeași clasă, se suspendă activitatea în clasa respectivă. Dacă sunt mai multe clase în care s-au identificat mai mult de 2 cazuri, se suspendă în întreaga școală. Dacă sunt doi profesori depistați pozitiv, având în vedere circulația cadrelor didactice, probabil că direct suspendare a activităţii în întreagă școală.

Susținem testele antigen. Există, nu trebuie achiziționate. Avem nevoie de personal. Tot personalul cu competențe medicale în Ministerul Educaţiei e constituit din 113 medici și 268 de asistenți medicali. Personalul de medicină școlară din Ministerul Sănătăţii: 778 medici de medicină generală, 500 plus stomatologi, peste 3000 de asistenți medicali. În total, persoane cu competență - 5000 de persoane. Pentru 17.000 de școli. E nevoie de personal medical, nu numai pentru administrarea testelor, e nevoie și pentru eventualele situații nedorite, în timpul orelor de curs, dacă apar copii cu simptome.

Aşa că ministrul Educaţiei vrea medicii şcolari înapoi în şcoli, în condiţiile în care pentru o perioadă mare din pandemie au fost detaşaţi la Direcţiile de Sănătate Publică pentru a ajuta la anchetele epidemiologice. Fără ei, triajul în şcoli nu se poate face.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Excede competențele Ministerului Educaţiei. Se susține ideea reîntoarcerii din DSP în școli. Atâta timp cât școlile n-au funcționat, n-a fost nevoie în școli. Pentru întoarcere, e o problemă a DSP, pentru a compensa lipsa acestora.

Problema nu e clarificată şi urmează noi întâlniri între autorităţi, toate cu doar patru zile înainte de deschiderea şcolilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Regulile Ministerului Educaţiei pentru reluarea cursurilor în şcoli