Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele obţinute de elevii absolvenţi ai clasei a VIII-a. Cei nemulţumiţi de rezultatele obţinute au la dispoziţie două etape pentru a depune contestaţii, atât astăzi, 3 iulie, cât şi mâine, 4 iulie. Notele finale se afişează pe 9 iulie. Pe evaluare.edu.ro şi observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a.
De Marina Dinu la 03.07.2024, 13:31UPDATE 12:19 - Note peste 5 la Evaluarea Națională: 77,6% la Limba română și 68,7% la Matematică
77,6% dintre candidați au obținut note peste 5 la proba la Limba română, iar 68,7% au luat peste 5 la Matematică, a anunțat miercuri ministrul Educației, Ligia Deca. 65 de elevi din țară au luat 10 la ambele probe. La Limba și literatura română, 77,6% dintre candidați au luat note peste 5, față de 73,98% la simulare. La Matematică, 68,7% au obținut peste 5, față de 42,37% la simulare.
"Avem așadar o creștere de peste 26%", a spus ministrul Educației.
La Limba română au fost obținute 407 note de 10, iar la Matematică 1.060. 65 de candidați au reușit să ia 10 atât la Limba și literatura română, cât și la Matematică.
UPDATE 12:03 - Rezultatele la Evaluarea Naţională 2024 au fost publicate pe EDU.RO. Introduceţi codul de candidat AICI pentru a afla ce notă aţi primit la examenul de Evaluare Naţională.
Notele obţinute la Evaluarea Naţională 2024. Rezultatele la Evaluarea Naţională (rezultatele înainte de contestații) vor fi publicate azi până în ora 12:00. Elevii absolvenţi ai clasei a opta trebuie să aibă la îndemână codul de candidat cu ajutorul căruia vor afla ce notă au luat la Evaluarea Naţională.
Edu.ro afişează rezultatele la Evaluarea Naţională 2024
Pe evaluare.edu.ro şi www.observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a: subiecte, barem şi rezultate evaluare naţională 2024. Ministerul Educației va publica miercuri, 3 iulie, rezultatele la Evaluarea Națională 2024, iar elevii își vor afla notele în baza unui cod unic. Până la ora 12:00, elevii claselor a 8-a vor avea afișate notele la avizierele unităților de învățământ și pe site-ul Ministerului Educației.
Cum pot elevii să îşi vadă notele la Evaluarea Naţională
Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută. Pentru comunicarea notelor obținute la examenul de evaluare națională, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ — centre de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de evaluare națională care cuprinde:
► codul candidatului
► unitatea de învățământ de proveniență
► notele obținute la fiecare probă scrisă
► media sau mențiunea "absent"/"eliminat din examen", după caz.
Comisiile din unitățile de învățământ / centre de examen afișează/postează, utilizând codurile individuale ale candidaților care au depus contestații, notele obținute în urma rezolvării contestațiilor, la loc vizibil, la avizier și pe website-ul unității de învățământ. Comisiile din unitățile de învățământ / centre de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestații ale candidaților anonimizați și o afișează, conform calendarului cu semnătura președintelui și a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unității de învățământ și pe website-ul acesteia.
Rezultatele examenului de evaluare națională ale candidaților anonimizați sunt afișate și pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare. Candidatul major și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita comisiei județene/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale vizualizarea lucrării/lucrărilor propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
Contestaţiile se depun în 3 şi 4 iulie
Cei nemulţumiţi de rezultatele obţinute au la dispoziţie două etape pentru a depune contestaţii. Spunem asta pentru că se pot depune contestaţii atât în ziua de miercuri, 3 iulie, între orele 16.00 şi 19.00, cât şi în ziua de joi, 4 iulie, între orele 08.00 şi 12.00.
La Evaluarea Naţională 2024 pot depune contestaţii mai multe tipuri de elevi. Vorbim în primul rând despre cei care nu au obţinut notă de trecere. Există posibilitatea ca cei care nu au obţinut, la prima strigare, notă de trecere să obţină o îmbunătăţire la reevaluarea lucrării, astfel încât să-şi menţină vii şansele de a intra la un liceu şi să evite pericolul de a rămâne pe dinafară sau posibilitatea de a intra la o şcoală profesională.
La Evaluarea Naţională 2024 pot depune contestaţii şi cei care nu sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute, chiar dacă acestea par bune, la prima vedere, dar şi cei care se consideră nedreptăţiţi şi consideră că meritau note mai mari decât cele primite.
În principiu vorbim despre posibilitatea ca părinţii elevilor care doresc să depună contestaţii ar urma să facă cereri în acest sens, în numele elevilor. Cererea trebuie semnată atât de elevul în cauză, cât şi de părintele sau reprezentantul său legal.
Trebuie precizat că, în momentul în care se depune o contestaţie, elevul şi părintele îşi asumă inclusiv posibilitatea ca nota primită să fie mai mică după soluţionarea contestaţiei. Autorităţile îi avertizează pe cei implicaţi că "nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă".
Notele finale se afişează pe 9 iulie
Contestaţiile ar urma să fie soluţionate în intervalul 4-9 iulie 2024, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 9 iulie 2024.
Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.
Calendarul Evaluării Naționale 2024
► 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
► 27 iunie 2024: Matematica – probă scrisă
► 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
► 3 iulie 2024 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
► 3 iulie 2024 (ora 16:00 – ora 19:00) și 4 iulie 2024 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
► 4 – 9 iulie 2024: Soluționarea contestațiilor
► 9 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.
Pe evaluare.edu.ro şi Observatornews.ro găseşti toate informaţiile legate de examenele susţinute de absolvenţii clasei a VIII-a din România: subiecte, barem şi rezultate Evaluare Naţională 2024.
Ce rezultate au fost înregistrate la Evaluarea Naţională 2023
Anul trecut, conform rezultatelor finale, la proba de Limba și literatura română, 119.732 de elevi - 77,4% au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 1.454 de elevi au fost notați cu 10. La proba de Matematică, 116.301 elevi - 75,4% au primit note mai mari sau egale cu 5. Numărul notelor de 10: 3.066. La proba de limbă şi literatură maternă, 8.507 elevi - 90,1% au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 63 de elevi au obţinut nota 10. Trei elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă. Lucrările acestora au fost notate cu 1 (unu).
Analiza completă a rezultatelor obţinute de elevi la Evaluarea Naţională 2023 poate fi văzută ► aici
Când încep înscrierile la liceu în 2024
Luna iulie 2024 este dedicată, în mare măsură, înscrierii la licee. Mai întâi, după ce află, pe 9 iulie 2024, rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2024, elevii au două etape distincte în care pot completa cererile de înscriere la liceu, 11-12 iulie 2024 şi 15-19 iulie 2024. În aceste etape elevii sunt asistaţi de părinţi şi de diriginţii de clasa a VII-a.
Autorităţile atrag atenţia că "orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită", dar şi că "numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului".
Pe 24 iulie 2024 se comunică rezultatele repartizării computerizate. În perioada 25-30 iulie 2024 se fac înscrierile propriu-zise la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. Pe 30 iulie 2024, unităţile de învăţământ anunţă, dacă mai este cazul, a numărului de locuri rămase libere. În perioada 31 iulie - 2 august sunt rezolvate situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.