Antena Meniu Search
x

Model de contestaţie la Evaluarea Naţională 2024. Cine poate depune cerere pentru recorectarea lucrării

Peste 100.000 de elevi au participat, la sfârşitul lunii iunie, la probele scrise de la Evaluarea Naţională 2024, iar toţi aşteaptă, cu entuziasm sau îngrijorare, afişarea rezultatelor.

de Redactia Observator

la 02.07.2024 , 11:05

Ziua Z pentru absolvenţii clasei a VIII-a este miercuri, 3 iulie, când ar urma să se afişeze primele rezultate de la probele scrise ale Evaluării Naţionale 2024. Miercuri, până la ora 14.00, elevii ar urma să afle dacă au trecut cu bine sau nu de probele la limba română, matematică şi limba maternă.

Apoi, cei nemulţumiţi de rezultatele obţinute au la dispoziţie două etape pentru a depune contestaţii. Spunem asta pentru că se pot depune contestaţii atât în ziua de miercuri, 3 iulie, între orele 16.00 şi 19.00, cât şi în ziua de joi, 4 iulie, între orele 08.00 şi 12.00.

Cine poate depune contestaţie la Evaluarea Naţională 2024

Articolul continuă după reclamă

La Evaluarea Naţională 2024 pot depune contestaţii mai multe tipuri de elevi. Vorbim în primul rând despre cei care nu au obţinut notă de trecere. Există posibilitatea ca cei care nu au obţinut, la prima strigare, notă de trecere să obţină o îmbunătăţire la reevaluarea lucrării, astfel încât să-şi menţină vii şansele de a intra la un liceu şi să evite pericolul de a rămâne pe dinafară sau posibilitatea de a intra la o şcoală profesională.

Pe acelaşi subiect

La Evaluarea Naţională 2024 pot depune contestaţii şi cei care nu sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute, chiar dacă acestea par bune, la prima vedere, dar şi cei care se consideră nedreptăţiţi şi consideră că meritau note mai mari decât cele primite.

Cine poate depune cerere pentru recorectarea lucrării 

În principiu vorbim despre posibilitatea ca părinţii elevilor care doresc să depună contestaţii ar urma să facă cereri în acest sens, în numele elevilor. Cererea trebuie semnată atât de elevul în cauză, cât şi de părintele sau reprezentantul său legal.

Trebuie precizat că, în momentul în care se depune o contestaţie, elevul şi părintele îşi asumă inclusiv posibilitatea ca nota primită să fie mai mică după soluţionarea contestaţiei. Autorităţile îi avertizează pe cei implicaţi că "nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării. Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă".

Contestaţiile ar urma să fie soluţionate în intervalul 4-9 iulie 2024, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 9 iulie 2024.

Când încep înscrierile la liceu în 2024

Luna iulie 2024 este dedicată, în mare măsură, înscrierii la licee. Mai întâi, după ce află, pe 9 iulie 2024, rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2024, elevii au două etape distincte în care pot completa cererile de înscriere la liceu, 11-12 iulie 2024 şi 15-19 iulie 2024. În aceste etape elevii sunt asistaţi de părinţi şi de diriginţii de clasa a VII-a.

Autorităţile atrag atenţia că "orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită", dar şi că "numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a candidatului".

Pe 24 iulie 2024 se comunică rezultatele repartizării computerizate. În perioada 25-30 iulie 2024 se fac înscrierile propriu-zise la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. Pe 30 iulie 2024, unităţile de învăţământ anunţă, dacă mai este cazul, a numărului de locuri rămase libere. În perioada 31 iulie - 2 august sunt rezolvate situaţiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi apelat vreodată la ajutorul unui broker, înainte să faceţi un credit?
Observator » Educatie » Model de contestaţie la Evaluarea Naţională 2024. Cine poate depune cerere pentru recorectarea lucrării