Antena LIVE

Curs valutar

Video

Schimbare importantă pentru elevi, din acest an. Copiii performanți pot promova doi ani de școală într-unul singur

Începutul anului 2025 vine cu noutăţi pentru elevii cu performanţe extraordinare la învăţătură. De anul acesta, ei pot promova doi ani de studii într-un singur an şcolar. Există însă şi condiţii.

De la 09.01.2025, 09:57
WhatsApp
Vezi și:

În primul rând, elevii care doresc să facă acest salt ar putea să solicite acest lucru începând din clasa a 3-a. Apoi, în învăţământul primar, aceştia trebuie să fi avut "foarte bine" la toate disciplinele, dar şi la purtare, în anul şcolar anterior. La nivel gimnazial şi liceal, elevii trebuie să aibă media 10 la fiecare disciplină şi tot media 10 la purtare. Apoi, elevii trebuie să promoveze şi un test interdisciplinar, cu un punctaj de cel puţin 80%. Odată admişi, aceştia trebuie să frecventeze cel puţin 50% din cursurile şcolare ale anului curent şi cel puţin 40% din cursurile şcolare ale celui de-al doilea an de studiu. Pe lângă acestea, mai este nevoie şi de studiu individul, dar şi de consultaţii cu profesorii. Copiii foarte buni la învăţătură vor putea să facă doi ani de studii într-un singur an şcolar, dar o singură dată, în fiecare ciclu de învăţământ. 

Ordinul pentru aprobarea metodologiei privind promovarea a doi ani de studii într-unul singur, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educației pentru aprobarea metodologiei privind promovarea a doi ani de studii într-un an școlar în învățământul preuniversitar a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Elevii capabili de performanțe școlare înalte pot promova doi ani de studii într-un an școlar, ca parte a parcursului educațional subsumat învățământului preuniversitar obligatoriu. "'Accelerarea promovării se realizează prin parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar de către elevii care au rezultate școlare excepționale și care au capacitatea fizică și intelectuală de a se adapta cerințelor parcurgerii acestui proces și integrării lor într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare. Parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an școlar se face pentru doi ani de studii consecutivi: anul în care este înscris elevul în urma promovării, în regim obișnuit, (...) și anul următor acestuia, pe care elevul îl parcurge suplimentar, în același timp cu anul curent", prevede metodologia.

Potrivit acesteia, parcurgerea a doi ani de studii într-un an școlar se poate realiza o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal. 

Clasele de început de ciclu de învățământ se exclud din programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar. În învățământul primar înscrierea în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un singur an școlar se poate realiza începând cu nivelul de vârstă specific clasei a III-a. Elevii care se înscriu în programul de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar trebuie să îndeplinească următoarele criterii de selecție:

"În vederea organizării și desfășurării în bune condiții a programului de parcurgere a doi ani de studii într-un an școlar se va constitui, la nivelul unității de învățământ, în urma hotărârii Consiliului de administrație și prin decizia directorului unității de învățământ, o comisie de monitorizare a programului", mai prevede metodologia.

Parcurgerea celor doi ani de studii într-un an școlar se realizează prin frecventarea a cel puțin 50% din cursurile școlare aferente anului curent și a cel puțin 40% din cursurile școlare aferente celui de-al doilea an de studiu conform planului personalizat de învățare elaborat de comisia de monitorizare, studiu individual, consultații/tutoriale asigurate de profesorul pentru învățământul primar/profesorii clasei celui de-al doilea an de studiu. În vederea promovării a doi ani de studii într-un an școlar, elevul va fi evaluat la fiecare disciplină/modul din planul-cadru de învățământ al celor doi ani.

Totodată, elevul va participa la formele de evaluare curentă de la ambele clase și va fi evaluat conform Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, precum și planului personalizat de învățare care prevede și formele de evaluare. "Pentru încheierea situației școlare, elevul susține evaluări periodice sumative, pe durata anului școlar, după cel de-al doilea modul și pe durata celui de-al cincilea modul", se mai explică în document.

Părintele sau reprezentantul legal și elevul pot solicita modificarea programului de studiu al elevului, în baza unei cereri adresate Consiliului profesoral al unității de învățământ.

Angela Bertea

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin. ...

elevi promovare scoala performanta scolara
Întrebarea zilei
Căutaţi un al doilea job?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Centrala pe gaz din România care va deveni cea mai mare din Europa. E așteptată...
Fanatik.ro
Publicat 09.01.2025
Fenomenul ”food noise”: Cum scapi de gândurile obsesive legate de mâncare
spotmedia.ro
Publicat 09.01.2025
Anii chiar trec mai repede pe măsură ce îmbătrânim. Iată care este explicația
spotmedia.ro
Publicat 07.01.2025
Matematică de Cluj | Ce REST a primit un client, la o notă de 45.50 lei. A...
Gandul
Publicat 09.01.2025
Putin ar plănui anexarea Belarusului, pentru a-i face pe ruși să uite gustul...
Adevărul
Publicat 09.01.2025
Lino Golden și Delia nu se mai urmăresc în online. Cei doi au șters toate...
A1
Publicat 09.01.2025
Horoscopul zilei de 10 ianuarie 2025. Ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
CaTine
Publicat 09.01.2025
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce...
spynews.ro
Publicat 09.01.2025
"Noi am făcut o analiză a votanților lui Călin Georgescu". Ce a remarcat Remus...
GSP
Publicat 09.01.2025
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile...
Click.ro
Publicat 09.01.2025
Cele mai bune gadgeturi de la CES 2025: tehnologia care modelează viitorul
Useit
Publicat 09.01.2025
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea."...
Redacţia.ro
Publicat 09.01.2025
Noua metodă a Meta de verificare, împrumutată de Mark Zuckerberg de la Twitter,...
libertatea.ro
Publicat 09.01.2025
Madonna a fost surprinsă în aeroportul din New York alături de iubitul ei,...
ZU
Publicat 09.01.2025
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Hello taste
Publicat 09.01.2025
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Deparinti
Publicat 09.01.2025
Povești de succes cu români care au plecat de la zero și au reușit...
ziare.com
Publicat 09.01.2025
Tuba Büyüküstün, Burak Özçivit și Afra Saraçoğlu vor participa la Joy...
Happy
Publicat 09.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
A fost confirmat primul caz de îmbolnăvire cu virusul HMPV în România. Boala...
Medicool
Publicat 09.01.2025