Dispare clasa zero, gimnaziu până în clasa a 9-a: schimbările propuse de Ministrul Educației
Ministrul Educaţiei pregăteşte o revoluţie pentru elevi. Vrea să schimbe complet ciclurile de învăţare. Clasa zero dispare, gimnaziul se termină abia după clasa a noua, iar bacalaureatul include o probă de creativitate. Chiar şi părinţii vor avea parte de propria şcoală.
De Redactia Observator la 29.03.2019, 21:09Ministrul Educaţiei pregăteşte o revoluţie pentru elevi. Vrea să schimbe complet ciclurile de învăţare. Clasa zero dispare, gimnaziul se termină abia după clasa a noua, iar bacalaureatul include o probă de creativitate. Chiar şi părinţii vor avea parte de propria şcoală, cu pedagogi instruiţi să-i înveţe cum să-şi educe copiii. Sunt doar câteva dintre ideile criticate dur de elevi şi părinţi.
Noile idei ar putea da întregul sistem de educaţie peste cap.
Practic, chiar din 2020, învăţământul ar putea începe de la trei ani. Cu o etapă numită Educaţie Timpurie.
Clasa 0 dispare, iar ciclul primar porneşte de la clasa întâi. Înainte de clasa a patra, elevii vor da prima evaluare naţională din viaţa lor.
Tot în al patrulea an de şcoală primară, elevii vor face cunoştinţă cu profesorii, care li se vor alătura la catedră învăţătorilor.
În clasa a şasea, urmează a doua evaluare. Clasele a şaptea, a opta şi a noua vor fi ultimele din ciclul gimnazial. În afară de profesori, aici mai apare un actor, consilierul pentru Carieră.
Daniela Vişoianu, specialist în Educaţie: Noi am mai introdus consilieri şcolari în sistem care au formaţii diferite. Poate fi şi profesor de română, poate fi şi psiholog, poate să fie şi sociolog
Liceul începe cu clasa a X-a
În schema pe care ministrul vrea să o transforme în lege, elevii cu rezultate slabe la evaluare ar putea repeta clasa a noua.
Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei: Vom încerca pe o parte, în interiorul ciclului, prin evaluare şi prin remediere să eliminăm aceste lacune şi, în măsura în care pentru unii dintre ei nu vom reuşi, gândim că pentru ei anii de gimnaziu nu sunt suficienţi
Nu ar fi singurele schimbări. Liceul va începe cu clasa a zecea şi va fi încheiat cu patru tipuri de bacalaureat.
Va fi un BAC pentru elevii care termină şcoli profesionale, unul pentru cei de la profilul real, unul pentru cei de la profilul uman şi unul pentru cei de la liceele vocaţionale, cum ar fi cele de muzică sau de artă.
Indiferent de profil, toţi elevii ar urma să dea o probă de creativitate, aptitudini şi atitudini.
Ideile ministrului vin chiar în ziua în care s-au publicat rezultatele simulărilor de la clasa a XI-a şi a XII-a.
În Capitală, 68,23% dintre elevi ar fi promovat acum bacalaureatul. După 100 de schimbări în învăţământ, copiii spun că nu mai vor încă o modificare.
Petru Apostoaie, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor: O reformă a educaţiei nu se face în acest mod. O reformă completă, adică ignorând tot ce a fost până acum, nu se poate face deoarece nu se va asigura o continuitate necesară
Părinţii, trimişi şi ei la şcoală
Ministrul are de gând să organizeze şi o şcoală pentru părinţi. Ore cu pedagogi la care mamele sau taţii ar trebui să fie prezenţi în fiecare săptămână.
Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor: Majoritatea părinţilor lucrează până la 17-18. Deci nu ai cum să vii la şcoală să faci şcoală. Mulţi dintre ei provin din categorii socio-profesionale diferite. Unii dintre ei poate au o pregătire mai bună decât profesorii
Ecaterina Andronescu promite şi tablete electronice şi table inteligente în fiecare şcoală din România.