Şcoala din România unde profesorii renovează clasele cu bani din buzunar. Deşi acoperişul stă să cadă, autorităţile ridică neputincios din umeri
Săli fără geamuri, pereţi care arată ca după bombardamente şi încălzire ca acum 30 de ani. Aşa arată Şcoala Gimnazială Specială din Huedin, unde învaţă aproape 100 de copii. Mai mult, pentru a-şi putea ţine orele în condiţii minime de decenţă, profesorii îşi renovează clasele cu bani din propriul buzunar. Iar Consiliul Judeţean ridică neputincios din umeri.
De Redactia Observator la 30.05.2023, 09:11Peste 30 de profesori şi aproape o sută de elevi învaţă zilnic în Şcoala Gimnazială Specială din Huedin. Acolo, pereţii stau să cadă, geamurile sunt doar de decor, iar acoperişul nu se ştie dacă va mai rezista până la iarnă.
Alex Prunean, reporter Observator: Pe lângă condiţiile improprii pentru un sistem de învăţământ al anului 2023, Şcoala Gimnazială Specială se confruntă şi cu o problemă care chiar poate pune în pericol siguranţa elevilor. Gardul este vechi de peste jumătate de secol, şi puţine sunt plăcile din beton care nu se mişcă la cea mai mică atingere. Noroc cu aceşti copaci.
Şcoala funcţionează încă din anul 1968, în clădirea unui conac, construit în secolul al 18-lea, iar de atunci şi până acum, renovările de care a beneficiat le putem număra pe degete.
Ildi Topai, profesoară: De-a lungul timpului, ne-am confruntat cu multe probleme. Cele mai mari fiind acestea care au ieşit acum în spaţiu public. De-a lungul timpului s-au mai făcut reparaţii. S-au mai schimbat uşi, dar un proiect de reabilitare nu a fost niciodată pus în practică.
- Guvernul vine cu o nouă ofertă pentru profesori: 2.000 de lei din iunie şi alţi 2.000 lei din octombrie. "Bani nu...
- Greva profesorilor. Peste 20.000 de angajaţi din învăţământ, aşteptaţi să participe la cel mai mare protest,...
- Greva profesorilor: Dascălii pregătesc marţi cel mai mare protest, în Piaţa Victoriei. Vor salarii între 4.000...
Şcoala trebuia să fie reabilitată la începutul acestui an, însă scumpirea materialelor de construcție, a făcut ca planul să pice. Iar profesorii îşi renovează clasele cu bani din propriul buzunar.
Mariana Pascalău, directoare Şcoala Specială Huedin: Consiliul Judeţean a iniţiat mai multe proiecte, pe fonduri europene, pentru toate şcolile speciale din judeţ, iar pentru instituţia noastră au durat avizele foarte mult timp, deoarece este clădire de patrimoniu. Avem nevoie de reabilitare totală. Interior, exterior, acoperiş, încălzire.
Acum, Consiliul Judeţean caută alte surse de finanţare pentru a reabilita clădirea, care se poate prăbuşi în orice clipă pe elevi.