Şcoala online îi aduce pe părinţi în situaţii ce par fără ieşire: Fie plătesc bonă sau afterschool, fie renunţă la muncă
Tot mai multe şcoli intră în sistemul online. Şi e abia începutul valului cinci. Iar de multe ori părinţii se văd puşi în situaţii care par fără ieşire. Fie plătesc bonă sau afterschool, fie renunţă la locurile de muncă, totul ca să nu-şi lase copiii singuri acasă. Doar că bonele încep să fie tot mai greu de găsit, iar pentru afterschool nu are toată lumea bani.
De Mădălina Iacob la 12.01.2022, 20:29Aproape trei mii de şcoli riscă să treacă în online de săptămână viitoare dacă incidenţa depăşeşte trei la mia de locuitori. Chiar mai multe, dacă pragul va creşte semnificativ. Iar situaţia nu îi afectează doar pe elevi. Părinţii încep să aibă probleme serioase, în condiţiile în care nu-şi pot lăsa copiii singuri acasă cât merg ei la muncă.
''Dacă nu ar avea ajutor din partea bunicilor, nu au ce să facă, chiar şi lucrând acasă. Păcat!''
Şi cine nu are bunici, ar fi bine să-şi caute.
"Nu sunt de acord cu online. Eu oricum am renunţat la serviciu, pentru mine a fost un sacrificiu de prima oară, de când a început pandemia.''
- Lista completă a şcolilor şi grădiniţelor din București care intră în online. Capitala este în scenariu roşu
- Ministrul Educației vrea mai multe zile de cursuri în anul școlar 2022-2023: "Nu e obligatoriu să terminăm pe 3...
- Cât de riscantă este redeschiderea școlilor în plin val Omicron în România. Sorin Cîmpeanu: „Siguranță...
Cei care nu au o variantă de rezervă şi se văd nevoiţi să-şi lase locurile de muncă şi să stea acasă aşteaptă acum ajutor din partea statului. Ajutor care e 75% din salariul mediu brut. Anul trecut, doar în valul 4, 646 de angajați din 467 de firme au cerut zile libere pentru a rămâne acasă în perioada școlii online. Datele de la Ministerul Muncii arată că statul a plătit pentru indemnizațiile părinților peste 660 de mii de lei.
Părinţii sunt nevoiţi să plătească bonă sau pentru afterschool
O alternativă e afterschoolul. Iar în ultimul an, cererile pentru unităţile private au fost mai multe ca oricând.
Stela Ionescu, manager Afterschool: Copiii vin de dimineață, se conectează cu clasa online, participă la orele școlii, servesc masa aici, își pregătesc temele, beneficiază de suportul educațional din partea învățătorilor noștri. Cursuri de limbi străine, cursuri de robotică, sport.
Unii dintre ei îşi petrec aproape toată ziua acolo. Practic, de la 8 dimineaţa şi până la 6 seara.
Misha, elev: Programul meu - e fac engleză, fac bachetul şi vine mama să mă ia. Îmi place că mă văd cu colegii mei, asta îmi place foarte mult.
Pentru părinţii cu copii mai mici, situaţia e mult mai complicată. Căutarea unei bone poate deveni un adevărat calvar. Agenţiile de recrutare a bonelor sunt în continuă căutare a forţei de muncă.
Magda Peisakh, manager recrutare bone: Hotărâm de comun ce își doresc, discutăm, facem o propunere de Cv-uri, facem interviuri cu 3, 4 aplicante, iar în urma interviului selectăm persoana cu care mergem mai departe.
Un plus pentru candidate reprezintă experienţa în domeniu, dar şi cunoaşterea limbii engleze.