Sunt cei mai buni din ţară la robotică, dar nu sunt bani pentru a-i trimite la competiţia din SUA. Liceenii din Iaşi au nevoie de 80.000$ pentru a-şi îndeplini visul
Echipa de robotică a unui liceu din Iaşi a câştigat cea mai importantă competiţie de profil din ţară şi s-a calificat în finala internaţională. Dar riscă să rateze concursul din cauza banilor: în România anului 2023, robotica nu este în curricula şcolară. În ţara în care nu e suficient să fii cel mai bun, părinţii elevilor atrag atenţia că România i-ar putea pierde definitiv.
De Redactia Observator la 14.03.2023, 08:5928 de elevi de la Liceul de Informatică din Iaşi au muncit vreme de jumătate de an pentru ca robotul Alejandra să fie fără cusur. Au câştigat competiţia First Tech Challenge, etapa pe ţară şi s-au calificat la cel mai important concurs de robotică din lume, care va fi în Statele Unite.
Andrei Bălășescu, membru echipă Peppers: Pentru unii, premiul ăsta înseamnă chiar şi admiterea la facultate. Mulţi îşi pot lua un job doar zicând uite, am fost la competiţia asta şi am luat premiul ăsta.
Adia Romanescu, mentor echipă: E o oportunitate ca elevii să aplice cunoştinţele învăţate în fizică, biologie, chimie, mai ales mate şi info, într-un spaţiu mult mai recreativ.
S-au bucurat că sunt cei mai buni din ţară şi că vor avea şansa să se întreacă de la egal la egal cu cei mai talentaţi din lume. Luna viitoare, echipa ar trebui să ajungă la Houston.
- Accidentul tragic în care a murit Dănuţ, geniu al roboticii, ar putea schimba legislaţia. Motivul pentru care...
- Campion mondial la robotică, mort la doar 19 ani. Destinul lui Daniel s-a frânt într-o secundă: "Nu te voi uita...
- Zeci de roboţi, scoşi la ultimul "antrenament" înaintea Campionatului Naţional de Robotică: liceenii şi-au...
Matei Iftimie, membru Peppers: Eram în şoc total. Nu ştiam dacă să plâng, să râd.
Tinerii au nevoie de 80.000 de dolari pentru a-şi îndeplini visul
Însă cum robotica este în afara curriculei şcolare, toate cheltuielile pentru crearea roboţilor şi deplasările la concursuri sunt suportate întotdeauna de părinţii elevilor. Acum, concursul din Statele Unite este mult peste puterile lor financiare.
Adina Romanescu, director liceu: Vorbim despre nişte sume foarte mari, anticipăm undeva în jur de 3.000 de dolari deplasarea fiecărui elev, transportul internaţional, cazarea.
În total, echipa ar avea nevoie de 80.000 de dolari.
Matei Iftimie, membru Peppers: Din septembrie lucrăm şi oportunitatea aceasta e o mare onoare pentru noi. Să nu facem asta din cauza fondurilor ar fi îngrozitor.
Anul trecut, echipa României a reuşit o performanţă extraordinară la competiţia internaţională din America: pentru prima oară în istoria de trei decenii a concursului, o ţară a reuşit să detroneze Statele Unite.