Titularizare 2023. Profesori prinşi la copiat sau care au sărit gardul pentru a intra în examen, după ce au întârziat
Titularizare 2023. Examenul pentru cei care vor să devină profesori a început cu scandal în această dimineaţă. Zeci de aspiranţi la un post nu au fost lăsaţi să intre la titularizare pentru că au întârziat. La Iaşi, trenul în care erau mai mulţi candidaţi a avut întâziere 70 de minute. Iar la Bucureşti, traficul s-a pus de-a curmezişul. Dintre cei care au apucat să intre la examen, 26 au copiat şi au fost daţi afară.
De Redactia Observator la 12.07.2023, 20:5012 aspiranţi la examenul de titularizare din Iaşi au rămas la uşa şcolii. Poarta s-a închis la ora 8.
Clara Mihociu, reporter Observator: Cadrele didactice ar fi trebuit să plece din Paşcani la ora 6 şi 19 minute, cu un tren care ar fi trebuit sa îi aducă până aici în doar o oră, dar acel tren a avut întârziere 70 de minute.
Motiv pentru care, rapid, oamenii au luat altă cursă cu trenul personal.
Violeta Botezatu, candidată: Am ajuns în Iaşi cu o întârziere de 5 minute, am luat taxiul, am ajuns la fără 5. Nu pe acolo era intrarea, a trebuit să înconjurăm şi tot a mai durat câteva minute. Este un coleg care a ajuns la 8 şi trei minute şi nu l-a lasat să intre.
- Titularizare 2023. Subiectele primite de profesori la proba scrisă şi baremele de corectare, afişate pe edu.ro
- Profesor din Timiş, prins cu telefonul şi căşti în urechi la Titularizare. Alţi 87 de candidaţi din judeţ au...
- Situaţie fără precedent în Iaşi: 12 profesori au ratat examenul de titularizare pentru că trenul avea o...
La Bucureşti, candidaţii au sărit gardul
Nu sunt singurii rămaşi pe-afară. La Bucureşti, unii au sărit gardul la propriu. Şi le-a ieşit. Alţii au avut paznici mai vigilenţi.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Mai mulţi candidaţi de la Liceul Nicolae Iorga din Capitală nu au fost lăsaţi să intre la examen pentru că au întârziat. Şi chiar dacă a fost vorba de 3 sau 5 minute, poarta a rămas închisă. Accesul candidaţilor a fost permis până la ora 8 fix.
Candidat: Am rămas cu maşina în pană. Am întârziat 3 minute pe ceas. Ne dorim să acţionăm în instanţă printr-un proces colectiv, cel mai probabil către Minister.
Ministerul Educaţiei le transmite că procedura e aceeaşi în toată ţara şi că viitorii profesori ar trebui să fie mai bine informaţi. Cea mai mare concurenţă de azi a fost la educatori - 6 pe loc. Unii şi-au încercat norocul chiar dacă abia au devenit majori.
Reporter: Ce metodă de educaţie ţi se pare ţie potrivită pentru cei mici?
Candidată: Încă nu ştiu, nu am lucrat prea mult cu copiii, am facut doar practică în cadrul colegiului. O să vad pe parcurs...
Aproape 200.000 de profesori predau la catedră în România
Mădălina Iacob, reporter Observator: Aproape 200.000 de profesori predau la catedră în România. Majoritatea au peste 40, 45 de ani. Peste 33.000 de dascăli se încadrează în categoria 55-65 de ani. Iar cei mai puţini din sistem sunt tinerii învăţători.
Ei aşteaptă cel mai mult măririle salariale promise de Guvern.
Candidată: Cel mai mult să iau 3.000 de lei este sub orice critică.
Candidată: Promisiuni doar, să vedem dacă vor face ce au promis, ceea ce cred că nu, doar în foi.
Posturile sunt insuficiente pentru multe discipline
Cei cu experienţă, pe de altă parte, îşi încearcă norocul an de an. Pentru că posturile sunt insuficiente pentru multe discipline, au rămas tot profesori suplinitori.
Profesoară: Am dat şi am luat şi cea mai mare notă din judeţ şi nu am facut nimic cu ea, în 2020. Nu prea eşti motivat.
Anul trecut, peste 15 la sută dintre aspiraţi nu au reuşit să ia nici nota 5. Au nevoie de cel puţin 7 ca să treacă examenul. Rezultatele la Titularizare 2023 vor fi afişate pe 18 iulie.