Trei elevi din Oradea, locul doi la cea mai importantă competiţie de robotică din lume
Trei elevi din Oradea, pasionaţi de robotică, au demonstrat că visurile pot deveni realitate. Au câştigat medalia de argint la cea mai importantă competiţie de profil din lume, care a avut loc în Coreea de Sud.
De Redactia Observator la 05.10.2019, 17:21- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Trei elevi din Oradea, pasionaţi de robotică, au demonstrat că visurile pot deveni realitate. Au câştigat medalia de argint la cea mai importantă competiţie de profil din lume, care a avut loc în Coreea de Sud. Reprezentanţii ţării noastre au fost, de altfel, singurii din Europa care au participat la concurs. Iată cu ce au dat gata juriul.
Robotul cu care cei trei elevi ai Colegiului Onisifor Ghibu din Oradea au câştigat al doilea loc la concursul internaţional de robotică este, de fapt, o proteză.
Cu ajutorul ei un om cu semiparalizie poate să-şi mişte mâinile şi degetele şi poate să apuce astfel diverse obiecte.
Andrei Iuhas, câștigător: Părea cel mai complicat proiect și noi am vrut să mergem cu ceva elaborat deoarece ştiam că în Coreea de Sud concurența este mare.
De la ideea în sine până la construirea robotului, proiectul a fost realizat în timp record. Ultimele detalii au fost puse la punct chiar în ţara-gazdă, cu câteva ore înainte de competiţie
Cătălin, câștigător: În ultima noapte înainte de concurs, noi încă lucram la hotel pe pat. Am făcut și programul în aceeași noapte și dimineață am sperat că totul va fi bine.
Cătălin Mociar, câștigător: Eram conştienţi că timpul este limitat şi că avem doar o săptămână, dar ambiţia noastră a fost să-l facem. Din experienţa noastră, ştiam că atunci ne dedicăm cel mai tare.
Şi nu doar proiectul a fost grija elevilor. Singuri şi-au găsit un sponsor care să le plătească deplasarea şi piesele pentru braţul metalic, în total 2.500 de euro. O misiune dificilă.
Iulius Timar, director Colegiul Naţional Onisifor Ghibu: Școala, din păcate, nu are fonduri pentru așa ceva
Cătălin Mociar, câștigător: Ne-am căutat de mai mult timp sponsori, cu câteva luni înainte. Nu prea am găsit, doar cu o săpt înainte de competiție.
Tinerii sunt hotărâţi să participe cu invenţiile lor şi la alte concursuri, la fel de importante.