25.000 de euro despăgubiri pentru că a intrat într-o groapă nesemnalizată şi a fost la un pas să moară. Marian povesteşte cum a avut loc accidentul din 2020
Statul şi când greşeşte plăteşte puţin şi doar după procese. Un bărbat din Ialomiţa, care s-a răsturnat cu maşina după ce a intrat într-o groapă nesemnalizată, a primit despăgubiri de doar 25 de mii de euro. Atât a considerat instanţa că trebuie să primească după 20 de zile de spitalizare şi sechele pe viaţă. Compania Naţională de Drumuri susţine că dacă victima nu circula cu viteză şi era atentă, nu avea loc accidentul.
De Redactia Observator la 15.08.2023, 19:56Marian Codolban: De ce mi-e dor? Mi-e dor de mine.
Lui Marian i s-a schimbat brusc viaţa pe 17 noiembrie 2020.
Marian Codolban: Am plecat de acasă spre Feteşti, erau gropi foarte multe. Era o femeie înaintea mea cu maşina. Când m-am băgat în depăşire ea a ocolit nişte gropi, nu s-a asigurat. Când am văzut că vine în mine am tras stânga ca să nu intre în mine şi din acel moment nu mai ştiu nimic.
Bărbatul a intrat într-o groapă iar apoi s-a răsturnat cu maşina pe câmp. A fost dus la spital, în comă, cu elicopterul Smurd. Fracturile erau atât de grave încât şi medicii erau sceptici că va supravieţui.
Marian Codolban: Cervicala fisurată şi coastele rupte. Toate coastele fisurate. Dantura mi-a zburat în momentul ăla, capul varză peste tot.
După câteva luni a început un proces împotriva statului şi a chemat în Instanţă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Accidentul l-a lăsat cu sechele care-l împiedică să îşi reia viaţa de dinainte.
Marian Codolban: Am dureri foarte mari, înainte făceam orice. Simt tot timpul parestezii în mâini şi picioare. Dacă vreau acum să mă sucesc, mă sucesc aşa. Păi dacă am fiare în cap şi şuruburi. Îmi scap limba pe gât în somn, dacă nu-i cineva lângă mine....
După 2 ani şi jumătate, tribunalul Ialomiţa i-a dat câştig de cauză în prima instanţă: 25 de mii de euro despăgubiri şi plata cheltuielilor de spitalizare.
Marian Codolban: Se nenoroceşte lumea pe asfaltul ăsta la noi aici. Putea să fie oricine, nu eu.
Când mă duceam la expertiza medico-legală îmi spuneau ce vrei mă, bani, nu vezi că nu ai nimic.
Cristina, avocat: Raportându-mă la situaţia lui medicală, apreciez că despăgubirile nu sunt juste. Din acest considerent după ce va fi motivată sentinţa ne vom consuta şi vom stabili dacă vom ataca sau nu cu apel.
Compania de Drumuri susţine că accidentul putea fi prevenit.
Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: Nu înseamnă că dacă s-a întâmplat o situație punctuală, ea reprezintă un caz general sau o situație punctuală a CNAIR-ului. Nu. Sunt niște situații punctuale la care intervenim. Dacă ar fi fost semnalizată, probabil că nu s-ar fi întâmplat cum probabil că dacă șoferul ar fi fost atent și nu ar fi avut viteză excesivă dacă mă întrebați pe mine, nu ar fi dat în groapă respectivă.
Potrivit statisticilor, doar 2% din accidentele rutiere din România au drept cauză problemele de infrastructură iar numărul şoferilor care primesc despăgubiri este extrem de mic.