Video Val de sinucideri în rândul oamenilor legii. În ultima lună, trei tineri declaraţi apți psihologic şi-au curmat viaţa
Val de sinucideri în rândul oamenilor în uniformă. Numai în ultima lună şi-au curmat viaţa un jandarm, un militar şi un poliţist. Toţi erau tineri şi luaseră cu brio examenul psihologic. Aici este problema, spun psihologii. Testele sunt uşor de păcălit, iar un om cu tendinţe suicidale capătă prea uşor acces la o armă. Ultima victimă este un jandarm de 34 de ani din Vatra Dornei. Angajatul şi-a luat viaţa chiar de Ziua Jandarmeriei.
Subofiţerul de 34 de ani s-a împuşcat cu arma din dotare, în timpul turei de noapte. Totul s-a întâmplat la detaşamentul de jandarmi din Vatra Dornei. Bărbatul era dispecer de serviciu şi a fost găsit fără suflare chiar de către colegii săi care au intrat de dimineaţă în tura de serviciu.
Moartea provocată de rana la cap a fost fulgerătoare. Jandarmul era necăsătorit şi nu avusese probleme de comportament până acum. Într-o discuţie cu reporterul Observator, colegul tânărului l-a descris ca pe un individ ca oricare altul, fără posibile tendinţe depresive:
Jandarm: Mai stăteam de vorbă. Ne salutam.
Reporter Observator: Cum îl ştiaţi dumneavoastră?
- Un jandarm de 34 de ani din Suceava s-a sinucis la serviciu, cu pistolul din dotare
- "Stegarul Dac" a agresat un jandarm în apropierea sediului Arestului Poliţiei. S-a mai ales cu un dosar penal
- Anchetatorii au aflat cum a murit Răzvan, jandarmul de 27 de ani. Colegii au privit momentul în care a fost...
- MAI dezminte imaginile cu "jandarmii francezi trimiși în România": "Sunt pompieri stagiari care nu au desfășurat...
- Şofer de TIR, prăpăd în Leţcani. A rupt un stâlp, o conductă de gaze şi s-a înfipt în gardul de beton al...
Jandarm: Ca pe un om normal. Om ca oricare altul. Liniştit.
"Subofiţerul activa în Jandarmeria Română din anul 2014, iar în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava din anul 2017, fiind declarat apt din punct de vedere psihologic în luna noiembrie a anului 2022", a declarat Magdalena Hatnean, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava.
Valul de sinucideri ale oamenilor legii a crescut alarmant în ultimele luni
Sinuciderile oamenilor în uniformă la locul de muncă s-au ţinut lanţ, în ultimele luni. Jandarmi, ofiţeri SPP sau poliţişti, toţi aveau ceva în comun. Erau tineri şi trecuseră cu brio examenul psihologic. Un lucru invocat de autorităţi de fiecare dată când are loc o tragedie.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a Jandarmeriei Române, Ana Maria Burchi, "evaluările psihologice se fac anual pentru fiecare cadru militar".
"Nu are nicio importanţă dacă ei fac anual testul acela psihologic. Pentru că acel test psihologic este o chestie... o formalitate, sunt chestii lejere. Nu se răspunde aşa, cum să vă spun, cu o stricteţe anume. Răspunde fiecare cum doreşte sau cum ar dori să fie el, nu cum este în realitate şi dacă are probleme", a precizat Liviu Chesnoiu, colonel criminolog.
Psihologii spun că şefii direcţi ai oamenilor în uniformă ar trebui să se preocupe mai mult de persoanele din subordine. Şi să trimită la terapie angajaţii care dau semne că sunt pe punctul de a claca.
"Ei lucrează într-un mediu în care vulnerabilitatea este percepută, de cele mai multe ori, ca un semn de slăbiciune, iar asta îi face să fie mai puţin înclinaţi să ceară ajutor", a explicat Vasile Marineanu, preşedintele Societăţii de Psihologie Militară.
Testele psihologice pe care le dau militarii au fost şi subiectul unei anchete a DNA. În 2016, procurorii au descoperit că răspunsurile corecte la astfel de examinări se cumpărau cu sume cuprinse între 500 şi 1.600 de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰