28 de lebede, găsite moarte pe un lac din Neamţ. Analizele au confirmat că avea gripă aviară
Gripa aviară a fost confirmată la 28 de lebede găsite moarte pe lacul Bâtca Doamnei din Piatra Neamţ, a anunţat Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ, potrivit News.ro.
De Redactia Observator la 16.12.2022, 11:04DSVSA Neamţ a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că judeţul este afectat de gripa aviară H5N1 în privinţa păsărilor sălbatice.
Sunt în desfăşurare activităţi de recenzare a păsărilor din zona infectată stabilită
“La nivelul României, judeţul Neamţ este afectat de evoluţia influenţei aviare, înalt patogenă, subtipul H5N1, la păsările sălbatice de pe lacul Bâtca Doamnei, municipiul Piatra Neamţ, până la această dată fiind diagnosticată boala la un număr de 28 de cadavre de lebădă de vară recoltate de pe suprafaţa lacului de catre personalul DSVSA Neamt cu sprijinul reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi ISU Neamţ. Zona municipiului Piatra Neamţ, lacul Bâtca Doamnei, este o zonă cu un istoric epidemiologic încărcat din punct de vedere a evoluţiei influenţei aviare înalt patogenă, în anul 2017 fiind diagnosticate un număr de 52 de cazuri, iar în primăvara anului 2022 fiind înregistrate alte şapte cazuri de influenţă aviară”, a transmis DSVSA Neamţ.
Sursa citată a precizat că sunt în desfăşurare activităţi de recenzare a efectivelor de păsări din zona infectată stabilită, de identificare a unor eventuale efective de păsări cu semne clinice de boală, de informare a proprietarilor de păsări privind măsurile de biosecuritate ce pot fi aplicate la nivelul exploataţiilor pentru ca boala să nu se extindă din mediul silvatic către gospodăriile populaţiei şi către oameni.
“Personalul DSVSA Neamţ desfăşoară activităţi de recoltare a cadavrelor păsărilor găsite moarte în zona lacului Bâtca Doamnei, realizează activităţi de dezinfecţie şi recoltare de probe pentru realizarea investigaţiilor de laborator. Participa împreună cu reprezentanţii IPJ Neamt la acţiuni de control, în trafic, pentru monitorizarea şi controlul circulaţiei păsărilor în/din/către zona infectată”, a arătat DSVSA Neamţ.
Instituţia a transmis populaţiei câteva măsuri pentru a preveni transmiterea acestei boli la păsările domestice. Astfel, este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială.
În gospodărie trebuie să fie separate raţele şi gâştele de celelalte păsări domestice şi să fie evitată creşterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu au acces păsările sălbatice.
De asemenea, este interzisă adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice şi trebuie prevenit contactul cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie. Totodată, trebuie evitat a se introduce în gospodărie păsări sălbatice indiferent dacă acestea sunt epuizate fizic, rănite, moarte sau vânate.