4 iulie deţine noul record pentru cea mai caldă zi din istorie. Temperaturile maxime, depăşite două zile la rând. Avertismentul meteorologilor
Temperatura medie globală luni, 3 iulie, a atins 17,01 grade Celsius, potrivit datelor de la Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA, depășind recordul anterior din august 2016 de 16,92 grade. Datele NCEP au arătat 24 de ore mai târziu că marți, 4 iulie, a atins o temperatură globală medie de 17,18 de grade C.
De Redactia Observator la 05.07.2023, 13:23Vestea, deși îngrijorătoare, nu este chiar o surpriză, cu alte recorduri de căldură care apar în mai multe ţări și dezastrele climatice care fac ravagii din ce în ce mai mult pe tot globul.
Organizația Mondială de Meteorologie specializată în climă și vreme, a declarat că fenomenul El Niño nu a luat sfârşit şi am putea vedea mai multe recorduri de temperatură în următoarele 12 luni.
Datele se bazează pe analiza cifrelor de către oamenii de știință de la Institutul de Schimbări Climatice de la Universitatea din Maine și au fost compilate dintr-o serie de observații terestre și maritime din întreaga lume. „Recordul” zilei celei mai calde rămâne neoficial, nefiind încă coroborat de alte măsurători.
Ailie Gallant, profesor asociat la Școala Pământului, Atmosferei și Mediului de la Universitatea Monash, a spus că în cele din urmă nu a contat dacă săptămâna aceasta a fost într-adevăr un record. "Ideea este că avem mult mai multe din aceste zile foarte calde. Avem mult mai multe valuri de căldură și... temperaturi ridicate", a spus ea. „Aceasta este noua normă. Vom continua să avem o vreme din ce în ce mai caldă până când emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse și vom începe să inversăm schimbările climatice”.
Globul, înăbuşit de un val de căldură
Multe țări de pe tot globul sunt sufocate de valurile de căldură. Temperaturile din China au crescut peste 35°C, în timp ce țările din nordul Africii suferă de căldură sub 50°C.
Părțile sudice ale SUA s-au copt, în timp ce Antarctica, în care este în prezent iarnă, a înregistrat și temperaturi peste medie.
„Se întâmplă peste tot”, a declarat directorul adjunct al Melbourne Climate Futures, Kathryn Bowen, pentru ABC Radio Melbourne. „Aceste recorduri vor continua să fie doborâte și așa că acum este timpul să le analizăm cu urgența pe care o cere pentru a ne asigura că dezvoltăm soluții și răspunsuri care au sens pentru toată lumea”.
În mai, Națiunile Unite a avertizat că temperaturile globale vor doborî recorduri în următorii cinci ani, cu o șansă de 98% ca una să fie cea mai caldă înregistrată vreodată.
Cei mai călduroși 10 ani înregistrati s-au petrecut cu toții din 2005, despre care oamenii de știință spun că se datorează în mare parte schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană.